ΠΟΠ Ελιάς Καλαμών και Kalamata Olives: Απαιτείται σύνεση χωρίς ανταγωνισμούς

Τρίτη, 20 Σεπτέμβριος 2022 12:09 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
ΠΟΠ Ελιάς Καλαμών και Kalamata Olives: Απαιτείται σύνεση χωρίς ανταγωνισμούς

Γράφει ο Μιχαήλ Σταματάκος*

Με την απόφαση του Υπουργού ΥπΑΑΤ κ. Χρήστου Γεωργαντά (1773/251441 ΦΕΚ Β 4641/2-9-2022) πιστεύω ότι δίνεται μια διέξοδος με την καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON», λόγω συνδρομής των προϋποθέσεων της παρ.1 του άρθρου 42 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1151/2012.

Μετά από αυτή την απόφαση που ικανοποιεί το 97% της Ελληνικής Παραγωγής ξεκίνησε μια άγονη και συντεχνιακή αντιπαράθεση ότι δήθεν καταστρέφεται η παραγωγή του Π.Ο.Π της ελιάς ‘’ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON’’.

Αντί μιας τεκμηριωμένης απάντησης πως και με ποιό τρόπο ‘’καταστρέφεται’’ η παραγωγή του Π.Ο.Π με το 3% της Ελληνικής Παραγωγής αντιπαραθέτουν ‘’να επεκταθεί το Π.Ο.Π και στην Λακωνία μόνο’’.

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι αν μπορούν όλες οι περιοχές  να ενταχθούν σε ‘’καθεστώς Π.Ο.Π’’ γιατί πρέπει να  ανταποκρίνονται στους ορισµούς που αναφέρονται στο άρθρο 5 του Κανονισµού (ΕΕ) 1151/2012.

Εκτός της πολύχρονης και δαιδαλώδους διαδικασίας άνω των τριών χρόνων έρχονται τα επόμενα ερωτήματα που ζητούν επείγουσες απαντήσεις:
α) Μέχρι την ένταξη των περιοχών σε ‘’καθεστώς Π.Ο.Π ελιάς ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON’’ με τι ετικέτα θα πωλούν οι Λάκωνες παραγωγοί και θα γίνεται η προώθηση του 28% της Λακωνικής Παραγωγής;
β) Είναι προφανές ότι δεν θα ενταχθούν όλες οι περιοχές της Λακωνίας ‘’καθεστώς Π.Ο.Π ελιάς ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON’’ αν ευδοκιμήσει η προσπάθεια μετά από 3-4 χρόνια, τότε η μη ενταγμένη παραγωγή με τι ετικέτα θα προωθείται στις αγορές;
γ) Θεωρούν δίκαιο οι αντιδρώντες να μπορούν οι τρίτες εκτός Ε.Ε (Τουρκία, Τυνησία κλπ) να προωθούν την παραγωγή τους ως Kalamata Olives, λόγω εγγραφής τους στον Διεθνή Κατάλογο Ποικιλίας Ελιάς (Μάιος του 2000) του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, ως συνώνυμο της ήδη εγγεγραμμένης ποικιλίας ‘’ΚΑΛΑΜΩΝ’’, και να μην μπορούν οι Έλληνες παραγωγοί;

Σημειώνω ότι οι  εξαγώγιμοι τόνοι εισάγουν στην Ελλάδα 200 εκατ. ευρώ συνάλλαγμα με ανοδικές τάσεις.

Συνεπώς δεν χρειάζονται ανταγωνισμοί τουλάχιστον μεταξύ των Ελλήνων παραγωγών που βιώνουν πολλές δυσκολίες λόγω των πολλαπλών κρίσεων.

Απαιτείται διάλογος και συναίνεση με πραγματικούς όρους και συμφωνία για την εύρεση αγορών της Επιτραπέζιας Ελιάς μας που είναι άριστης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας, όπως και όλων των Λακωνικών προϊόντων με αιχμή το πορτοκάλι και το λάδι.

Οι αγορές δεν θεωρητικολογούν ούτε πολιτικολογούν αντίθετα κινούνται με όρους ανταγωνισμού και συμφέροντος.

Η Υπουργική Απόφαση δίνει την εύρυθμη λειτουργία κίνησης του προϊόντος στις αγορές σύμφωνα με τις επικρατούσες για δεκαετίες ετικέτες για να μην εξαφανιστούν από τα ράφια των Super Market και των delicatessen.

Σε καμία περίπτωση δεν μειώνεται η προστιθέμενη αξία του  Π.Ο.Π της ελιάς ‘’ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON. Όμως όλη η χώρα είναι αδύνατο και ουτοπικό να ενταχθεί στα Π.Ο.Π και το γνωρίζουν όλοι. Άλλωστε το ίδιο δεν συμβαίνει και με το ελαιόλαδο;

Το Π.Ο.Π οπωσδήποτε είναι χρήσιμο και πρέπει να ξεκινήσει για τα πορτοκάλια μας , με προτεραιότητα την ποικιλία Βαλέντσια (Valencia). Θα υποβάλω σύντομα σχετική πρόταση για διάλογο.

Τελειώνοντας για την προστασία των προϊόντων μας από ‘’τα βαφτίσια των Ελληνοποιήσεων’’ υπάρχουν οι κρατικοί μηχανισμοί που με την χρήση των νέων τεχνολογιών και εκτεταμένους ελέγχους μπορούν να τα αποτρέψουν.

 

*MD, PhD, MSc
Επιμ. Α΄ Χειρουργικής ΝΜ Μολάων
Περιφερειακός σύμβουλος ΠΕ Λακωνίας