Παραμυθιών Γωνιά: Βραβεία Καραγκιόζη!

Δευτέρα, 12 Σεπτέμβριος 2022 12:09 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η χώρα μας, χώρα του Καραγκιόζη.
Γιώργος Σεφέρης

Ζούμε σε μια χώρα που οι θεσμοί έχουν μπερδέψει τα μπούτια τους λόγω της ασθένειας της διαπλοκής. Επίσης δεν υπάρχουν ελκυστικά βραβεία, ως κίνητρα, για να προσελκύσουν επίδοξους βραβευόμενους. Και ποιος δε θέλει ένα βραβείο; Ποιος μπορεί να το αρνηθεί;

Για όλα αυτά και για την ηθική τάξη των πραγμάτων, αόρατος θίασος σκιών αποφάσισε να απονείμει κάθε χρόνο στις εξέχουσες προσωπικότητες της πατρίδας το βραβείο Καραγκιόζη.

Βέβαια, οι υποψήφιοι να βραβευτούν και οι άξιοι ενός τέτοιου βραβείου πολλοί. Θεωρήσαμε σωστό να υπάρχουν κατηγορίες για να είναι οι βραβεύσεις αξιόπιστες και διαχρονικές. Όπως στα «Χρυσά Βατόμουρα». Και τούτος ο θεσμός για να μην εκπέσει, σαν τους άλλους, στα μάτια του λαού πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι σαφής και αξιόπιστος. Οι προτεινόμενες κατηγορίες (μπορείτε να προτείνετε και άλλες) είναι προς το παρόν οι εξής:
1. Μεγάλο βραβείο Καραγκιόζη της χρονιάς.
2. Βραβείο ιστορικής κωλοτούμπας.
3. Βραβείο ψέματος.
4. Βραβείο αφεντομουτσουνάρας.
5. Βραβείο μεγαλοστομίας.
6. Βραβείο μπαλωμάτων.
7. Βραβείο το μακρύ χέρι.
8. Βραβείο σφαλιάρας. Αυτό δικαιωματικά ανήκει στη μεσαία και κάτω τάξη. Μπορεί να το διαχειρισθεί και ενεργητικά και παθητικά.
9. Βραβείο ε, ρε (πίσω) γλέντια! Δικαιούχος ενός τέτοιου βραβείου αδιαμφισβήτητα μπορεί να είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης καθώς εκτός των άλλων πισωγλέντησε και το θεσμό της δικαιοσύνης.
10. Βραβείο κοτσάνας της χρονιάς. Αξίζει να προτείνουμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κύριο Οικονόμου (δε θυμάμαι το όνομά του σε λίγο θα ξεχάσουμε και το επώνυμο). Το βραβείο αυτό προτείνουμε να συνοδεύεται από πεταχτό ποτιστήρι καθώς η  δήλωσή του ότι η Ελλάδα ηγείται της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης έχει όλες τις προϋποθέσεις για παγκόσμια κοτσάνα. Επίσης κατά την απονομή αυτού του βραβείου προτείνουμε το κεντρικό σύνθημα να είναι: «όχι άλλη επανάσταση».

Απαραίτητη είναι επίσης η καθιέρωση του βραβείου ανοιχτής παλάμης. Το βραβείο αυτό πρέπει να πηγαίνει από την κοινή γνώμη κατευθείαν στο τιμώμενο πρόσωπο και οποιοδήποτε πρόστιμο προκύπτει να του δίδεται για τυχόν ηθική και ανήκεστον βλάβη.

Στην πρόταση των βραβείων Καραγκιόζη προβλέπεται κάθε χρόνο η απονομή τους να γίνεται σε διαφορετική πόλη, προκειμένου να τιμάται και  ο τοπικός ήρωας Καραγκιόζης.

Οπωσδήποτε για τούτη τη χρονιά πρέπει να δοθεί και το βραβείο αποτσογλανοποίησης, το οποίο θα απονείμει και ο πρωθυπουργός ο οποίος και ως άλλος Μπαμπινιώτης εφυήρε τον όρο.

Οι φάκελοι υποψηφιοτήτων θα πρέπει να συνοδεύονται από οπτικοακουστικό υλικό στα πλαίσια της εικονικής πραγματικότητας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Τέλος, παρουσιαστές της πρώτης απονομής των βραβείων προτείνεται να είναι ο Στάθης Παναγιωτόπουλος, ο Πέτρος Φιλιππίδης και η υπουργός πολιτισμού κυρία Μενδώνη.

Για την κριτική την ανάλυση και τα σχόλια των βραβείων προτείνουμε τον Νίκο Ευαγγελάτο και τον Άρη Πορτοσάλτε.

Τιμητική πλακέτα θα δοθεί σε όλους όσους επιθυμούν (με το αζημίωτο) και πάνω της θα χαραχθεί η ιστορική επιγραφή: ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ!

Χορηγοί του διαγωνισμού μπορεί να είναι μη παρακείμενοι και παρακοιμώμενοι με άλλους θεσμούς.

Χρέος μας επίσης είναι να παρουσιάσουμε σήμερα, σε παγκόσμια πρώτη, τους στίχους από το επίσημο τραγούδι του διαγωνισμού που είναι γραμμένο σε ρυθμούς διπλοπενιάς.

Μια παράγκα η Ελλάς
Μία παράγκα η Ελλάς
που μαζί της όλο γελάς.
Μέσα σ’ έχει Καραγκιόζη
όπως ακριβώς σ’ αρμόζει.

Και σου τάζει και σου τάζει
και φαρμάκια όλο σου στάζει.
Τα παιδιά της πάντα τρώει
κι είσαστε το ίδιο σόι.

Πάντα έχει έναν Πασά
που το βιός σου θα μασά
και σου παίρνει την παράγκα
τάλαρα, δίφραγκα και φράγκα.

Και σ’ αφήνει τέλος ρέστο
να ’χει η φτώχεια μανιφέστο
να μην έχεις τι να φας
κι όλο κάτι να χρωστάς.

Μία παράγκα η Ελλάς
τρύπια που την κουβαλάς.
Θες δε θες σε λέει κλέφτη
Για κοιτάξου στον καθρέφτη.

Το βραβείο, το βραβείο
για τον ένδοξο σου βίο
είναι αυτό του Καραγκιόζη,
όπως ακριβώς σ’ αρμόζει.


Σ.Σ.: Η πρόταση που κατατίθεται σήμερα έχει πνευματικά δικαιώματα!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
RIGAKOS
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti