Παραμυθιών Γωνιά: Το χέρι του Καραγκιόζη!

Δευτέρα, 27 Ιούνιος 2022 12:26 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Την σκιά του άντρα, με τις μεγάλες μνήμες, υμνώ.
Τον πρώτο ξυπόλητο πρόσφυγα απ’ τον καιρό της Τροίας.
Τους άθλους του, την καμπούρα του, το κεφάλι το γυμνό…
Σύμβιος και υπόχρεος της κάθε Αγλαΐας.
Δ.Α.

Κι όμως, στις δύσκολες στιγμές που ζούμε υπάρχει ένα μακρύ χέρι, που μπορεί να κρατήσει την ελπίδα μας για γέλιο.

Το γέλιο που είναι το πρώτο και μέγα ζητούμενο για μια υγιή ζωή.

Ο Καραγκιόζης! Το θέατρο σκιών!

Αυτό το θέατρο του λαού που πάντα στα δύσκολα γαλούχησε γενιές και γενιές. Αυτό που έδωσε στις παιδικές μας ηλικίες το όνειρο, την απέραντη φαντασία, το χιούμορ, τον σαρκασμό, την ελπίδα.

Αυτό το χέρι του Καραγκιόζη που κάθε παιδί μπορεί να το πιάσει και να το χρησιμοποιήσει σαν προέκταση του δικού του χεριού για την ψυχαγωγία του, για τη μύησή του στις τέχνες, για την αυτοπεποίθηση, για να τον θαυμάσουν, για να πει αλήθειες που άλλος τρόπος δεν υπάρχει για να ακουστούν.

Αυτό το χέρι του Καραγκιόζη έπιασα κι εγώ, λίγο πριν την επιδημία του κορονοϊού και πραγματικά αποτέλεσε τον από μηχανής θεό για επιβίωση, πνευματική και βιολογική, σε όλη τη διάρκεια του εγκλεισμού μέχρι και σήμερα.

Τα αποτελέσματα αυτού του, στην κυριολεξία, ταξιδιού ήταν απρόσμενα.

Το χέρι του Καραγκιόζη είναι που με κράτησε, με παρηγόρησε και μου έδωσε 120 τραγούδια και ποιήματα που αναφέρονται στην αφεντομουτσουνάρα του και στο σόι του.

Με οδήγησε, ανεξήγητα πώς, να δημιουργήσω 120 γλυπτές συνθέσεις με βάση μάρμαρο και κεραμικά θραύσματα μέσα από τη θάλασσα, για να υψωθούν και να ταξιδέψουν μέχρι τα μάτια μας οι ήρωες του θεάτρου σκιών.

Κάποιο θαύμα έγινε και γράφτηκαν 2.000 κείμενα, σχόλια στην επικαιρότητα, με τον λόγο και τον χαρακτήρα των ηρώων του θεάτρου σκιών.
600 ήδη από αυτά έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα μας.

Και τέλος γράφτηκαν 3 έπη με πρωταγωνιστή τον καμπούρη ήρωα, τα κατορθώματά του και τα όνειρά του.

Το πρώτο έργο «Μικρή σκιών Οδύσσεια» αποτελείται από 800 δεκαπεντασύλλαβες στροφές.

Το δεύτερο «Σκιάδα κοντή Ηλιάδα» αποτελείται από 900 δεκαπεντασύλλαβες στροφές και ιστορεί την προσπάθεια των ηρώων-σκιών να ανακαλύψουν την καταγωγή τους και έτσι ξεκινούν ένα ταξίδι για τον ήλιο.

Και το τρίο «Η Καραγκιοζιάδα» που αποτελείται από 950 δεκαπεντασύλλαβες στροφές και τραγούδια. Εδώ, από τα ερείπια της Τροίας ο πρώτος ξυπόλητος πρόσφυγας διασχίζει την Ελλάδα για να φτιάξει την πόλη των ονείρων του.

Ο Καραγκιόζης, εντέλει τα κατάφερε και ίσως να έγραψε την εθνική του κωμωδία όπως ο Γρηγόριος Ξενόπουλος από το 1905 του ευχόταν.

Ίσως…

Ίσως να έβγαλα κι εγώ την τελευταία μου υποχρέωση καθώς γεννήθηκα στη γειτονιά του Καραγκιόζη!


Δημήτρης Αβούρης
Συγγραφέας-αφηγητής παραμυθιών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti