Η μάχη του Δραγατσανίου και η φοβερή μάχη στο Σκουλένι

Με αφορμή την επέτειο μνήμης της Μάχης του Σκουλενίου στις 17 Ιουνίου 1821

Παρασκευή, 17 Ιούνιος 2022 11:01 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η μάχη του Δραγατσανίου και η φοβερή μάχη στο Σκουλένι

Του Πέτρου Δούκα

Τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά και ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αποφάσισε να αντιμετωπίσει τους Τούρκους στη πεδιάδα του Δραγατσανίου με όλο του το στρατό, που αποτελούσαν 5.000 πεζοί, 2.500 ιππείς και 4 κανόνια.

Ασυντόνιστες ενέργειες των δικών μας έδωσαν την ευκαιρία στους Τούρκους να κυκλώσουν το ηρωικό σώμα των Ιερολοχιτών (που αποτελείτο κυρίως από αγύμναστους στα πολεμικά φοιτητές) το οποίο στις 07 Ιουνίου 1821 υπέστη μεγάλες απώλειες.
Η παρέμβαση του Οπλαρχηγού Γιωργάκη Ολύμπιου διέσωσε 136 αγωνιστές, ενώ ίσως σκοτώθηκαν πάνω από 200-300)!
Ύστερα από αυτό φαίνεται ότι το ηθικό μας κατέρρευσε και ο καθένας πήρε το δρόμο του.
Ο Υψηλάντης κατέφυγε στο Ρίμνικο, όπου κάπου πριν τις 20 Ιουνίου 1821 συνέταξε την τελευταία διαταγή του, στην οποία αναφέρεται σε προδοσία των δικών μας και στην αυτοθυσία του Ιερού Λόχου.
Μετά παραδόθηκε στους Αυστριακούς, φυλακίστηκε για έξι χρόνια (παρά την περί του αντιθέτου συμφωνία), και πέθανε δυο μήνες μετά την αποφυλάκισή του, πάμπτωχος, στις 31 Ιανουαρίου 1828 στη Βιέννη!
Η καρδιά του φυλάσσεται σε επίχρυση θήκη στον ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του Αμαλίειου Ορφανοτροφείου (Στησιχόρου 6 & Λυκείου) στην Αθήνα.
Αλλά ο αγώνας συνεχίστηκε για άλλες δέκα μέρες!
Οι Τούρκοι μπήκαν στο Ιάσιο στις 13 Ιουνίου του 1821.
Οι Έλληνες επισκεύασαν ένα παλιό ρωσικό οχύρωμα πάνω στον Προύθο ποταμό, κοντά στη Μονή Σκουλενίου στη Μολδαβία, με διαταγή ενός απόστρατου Συνταγματάρχη του ρωσικού στρατού, του Γεώργιου Καντακουζηνού.

Η θέση είχε πρόσβαση στην απέναντι όχθη του Προύθου, αλλά ήταν πεδινή και ευάλωτη σε επιθέσεις!
Αλλά πριν τη μάχη, ο Καντακουζηνός διέφυγε για ασφάλεια στη ρωσική Βεσσαραβία, ίσως απογοητευμένος με τις εξελίξεις και διαφωνίες με τους άλλους ς οπλαρχηγούς. Και ζήτησε και από τους άλλους οπλαρχηγούς να υποχωρήσουν για να διασωθούν τα υπολείμματα των Ελληνικών δυνάμεων!
Αλλά αυτοί, σαν νέοι Λεωνίδες, «μια φωνή και διά πολλής αποστροφής απέρριψαν πρότασιν τοιάυτην, καί επανήλθον είς Σκουλένιον καθυβρίζοντες τούτον ώς άνανδρον και προδότην»!
Όπως γράφει ο μεγάλος ιστορικός Διονύσιος Κόκκινος, οι επικεφαλής της ελληνικής δύναμης των περίπου 450 μαχητών, «αφού οχύρωσαν το Σκουλένι, με τούς ολίγους πού τούς απόμειναν, έπειτα κοινώνησαν των Αχράντων μυστηρίων και έφαγαν αντί άρτου αντίδωρον, μεταξύ τους ακούσθηκαν να λένε: "Αυτή είναι η στερνή μας τροφή"»!

Αυτά που παρήγγειλε ο Λεωνίδας στους στρατιώτες του: Φάτε καλά γιατί το βράδυ θα δειπνήσουμε στον Άδη («τοῖς δὲ στρατιώταις παρήγγειλεν ἀριστοποιεῖσθαι ὡς ἐν Ἄιδου δεῖπνο ποιησομένους.»)!

Στις 17 Ιουνίου 1821, άρχισε η φοβερή Μάχη του Σκουλενίου!
Έλληνες πρόσφυγες, ντόπιοι Μολδαβοί και δύο Ρωσικά συντάγματα πεζικού είχαν ήδη μαζευτεί στην απέναντι όχθη για να παρακολουθήσουν τη Μάχη! 

Οι Οθωμανοί άρχισαν γενική επίθεση! Οι δικοί μας, περίπου 450 παλληκάρια, απέκρουσαν με γενναιότητα τις πρώτες επιθέσεις! Ύστερα όμως από 8 ώρες κανονιοβολισμών και επιθέσεων υπερδεκαπλάσιας οθωμανικής δύναμης δεν μπορούσαν να αμυνθούν άλλο! 300 σκοτώθηκαν -μεταξύ τους και όλοι οι οπλαρχηγοί μας- 50 τραυματίστηκαν και οι υπόλοιποι 100 κάπως διασώθηκαν!

Πραγματικές νέες Θερμοπύλες που δεν νομίζω να τιμήσαμε ποτέ, αλλά θα τιμήσουμε στη Σπάρτη φέτος, το 2022.
- Ο Γιωργάκης Ολύμπιος, πολιορκημένος στη μονή Σέκκου της Μολδαβίας, όπου είχε αποκλειστεί από τα Οθωμανικά στρατεύματα, ανατινάχτηκε τον Σεπτέμβριο του 1821, μαζί με τους άντρες του για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού!
- Ο Ιωάννης Φαρμάκης και αυτός πολιορκούμενος στη Μονή Σέκκου, παραδό- θηκε με όρους στον επικεφαλής των Τούρκων Σελίχ Πασά, έπειτα από διαμεσο- λάβηση Αυστριακού διπλωμάτη.
Οι Οθωμανοί δεν τήρησαν τους όρους, έσφαξαν τους συντρόφους του, και τον έστειλαν στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί τον βασάνισαν και τον καρατόμη σαν = αποκεφάλισαν (το 1821).
Στη Δύση όμως, το φιλελληνικό ρεύμα (που χρωστάει πάρα πολλά και στο Λόρδο Βύρωνα) ήταν τέτοιο που δεν μπορούσε να αγνοηθεί από τις Κυβερνήσεις!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Koutsoviti