Πώς να γίνεις πολιτικός

Τρίτη, 29 Μάρτιος 2022 16:45 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Υπάκουσε, δέξου αδιαμαρτύρητα τις αποφάσεις των κυβερνώντων και μάλιστα χειροκρότησέ τες. Προσπάθησε να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα σε φίλους και γνωστούς, αδιαφορώντας αν σ’ εγκαταλείψουν. Άλλοι θα βρεθούν, πανομοιότυποι με σένα, για να σε στηρίξουν.
Μη διστάσεις να καταπατήσεις όσα μέχρι τώρα πρέσβευες. Τόλμη χρειάζεται κι οι δρόμοι θ’ ανοιχτούν διάπλατοι για την ανέλιξή σου. Το εργαλείο που θα δουλεύεις είναι το:
«Ο κόσμος αλλάζει. Οι εποχές αλλάζουν κι οι απαιτήσεις επίσης. Άλλες ανάγκες είχαμε πριν είκοσι χρόνια που ήμασταν νέοι και βλέπαμε τα πράγματα πιο ρομαντικά».
Μετά από αυτό κολλάει το:
«Με ηγέτη τον … θα προχωρήσουμε, μόνο με αυτόν θα πάμε μπροστά».

Να είσαι σίγουρος πως οι πιο πάνω βλέπουν και ακούν τα πάντα και ανάλογα κρίνουν. Αν μάλιστα καταφέρεις να καρφώσεις κάποιον δικό σου, ότι τάχα δυσανασχέτησε με κάτι που είπε ο Μεγάλος, τότε σίγουρα θα έχεις κερδίσει πολλούς πόντους στην κούρσα της αναγνώρισης, που συνεπάγεται ανώτερα αξιώματα, δηλαδή ευκαιρία να γεμίσεις τις τσέπες σου χρυσάφι.
Αυτός δεν ήταν κι ο σκοπός σου; Για να τον πετύχεις μπορείς να πατήσεις επί πτωμάτων, «να σκοτώσεις και τη μάνα σου», που λέει ο λόγος, αν χρειαστεί. Εδώ δεν μιλάμε για τόλμη πια, αλλά για θράσος και για αναίδεια. Αυτά τα δύο εξάλλου πάνε μαζί.
Κι ο στίβος της πολιτικής θα γίνει λεωφόρος για σένα. Κι οι καταθέσεις σου, κρυφές και φανερές, θα πολλαπλασιαστούν. Ακίνητα σε περιμένουν και μετοχές κερδοφόρες.
Τι σημασία έχει που θα ζημιώσεις το δημόσιο συμφέρον;

Τα ορυχεία αλουμίνας θέλουν οι ξένοι; Αφού θα κονομήσεις κάποια μαύρα εκατομμύρια, γιατί να μην τα πάρουν; Τι θα σου στοιχίσει; Μια υπογραφούλα μόνο. Δεν πειράζει που οι γηγενείς θ’ αγοράζουν πανάκριβα Ιταλικά κουφώματα αλουμινίου, φτιαγμένα από τη δική τους αλουμίνα.
Να κλείσουν τα περιφερειακά νοσοκομεία, γιατί τάχα είναι ασύμφορα; Να κλείσουν, για να ξεφυτρώσουν τόσες ιδιωτικές κλινικές, τη στιγμή που οι κλινικάρχες θα έχουν προσφέρει αφειδώς τον οβολό τους σε σένα.
Δεν πειράζει που η χώρα δεν πρόκειται να πάει έτσι μπροστά ποτέ. Εσύ όμως θα πας κι όχι μονάχα εσύ αλλά ως και τα δισέγγονά σου.

Φυσικά, για τα μάτια του κόσμου θα λες ότι αγωνίζεσαι για το κοινό καλό, για την ελάφρυνση των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων από την ακρίβεια και για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Για τη δική σου ζωή θα ενδιαφέρεσαι μόνο, αλίμονο, κι ύστερα, αν οι περιστάσεις το εγκρίνουν, μπορεί να σου περισσέψει λίγος χρόνος να ενδιαφερθείς και γι’ αυτούς.
Ξέρεις πολύ καλά πως όσο πιο πολλά κατέχεις, όσο πιο ακριβό αυτοκίνητο κυκλοφορείς, αν μένεις σε συνοικία αριστοκρατική, αν ντύνεσαι με πανάκριβα ρούχα, τόσο πιο πολύ σε σέβονται, για να μην πω σε φοβούνται. Το μόνο σίγουρο είναι πως έχουν πια την ανάγκη σου κι όχι εσύ τη δική τους.

Το κόμμα θα σε προωθεί σε θέσεις κλειδιά και θα σε διαφημίζει κατάλληλα, ώστε ο κόσμος που χορταίνει με κουτόχορτο, να σε ψηφίσει και να σε ξαναψηφίσει. Φυσικά θα έχεις στήσει και το κατάλληλο επιτελείο εξυπηρέτησης ρουσφετιών. Το δίκτυό σου θα δουλεύει άψογα και θα προσπαθεί να επιλύσει τα ζητήματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους σου, που δεν θα είναι κοινωνικής φύσης, (ελάφρυνση φόρων, διάνοιξη ενός δρόμου, κατασκευή νοσοκομείου κ.ά), αλλά ατομικές εξυπηρετήσεις, (σβήσιμο κλήσης, πρόσληψη άνευ διαγωνισμού, θέση στην εντατική κ.ά).

Θα χρειαστεί στην πορεία ν’ αγοράσεις τους δημοσιογράφους. Τίποτα πιο εύκολο. Οι άνθρωποι αυτοί, όταν παίρνουν χρήματα είναι ικανοί, όχι μόνο να παρουσιάσουν το άσπρο σαν μαύρο και το αντίθετο, αλλά και να δικαιολογήσουν τα μεγαλύτερα εγκλήματα. Λες και γεννήθηκαν για να κάνουν αυτή τη δουλειά.
Θα σε κάνουν να φαίνεσαι μοναδικός και αναντικατάστατος. Θα προβάλουν το (ανύπαρκτο στην ουσία) έργο σου, σαν αυτό που χρειαζόταν ο τόπος. Παράλληλα θα έχεις μια στρατιά προωθητών (κατασκευαστές εικόνας), που θα σε κάνουν αγνώριστο. 

Μπορεί να είσαι όλη την ημέρα αραχτός στον κήπο σου ή για διακοπές στο Μαλιμπού, απολαμβάνοντας τον ήλιο, εκείνοι όμως θα διοχετεύουν δεξιά κι αριστερά πως δουλεύεις σκληρά, πως αγωνίζεσαι για το κοινό καλό, πως έχεις βάλει σκοπό της ζωής σου να μπουν τα θεμέλια της ανάπτυξης κι άλλα πολλά.
Τα ποσά που θα ξοδεύεις γι’ αυτούς θα είναι ασήμαντα, μπροστά στις τεράστιες απολαβές που θα έχεις από εταιρίες, από επιχειρηματίες κι από πολλές – πολλές άλλες μεριές, που ούτε κι εσύ είχες φανταστεί. Τώρα πια δεν θα κουράζεσαι εσύ. Αρκετά έκανες στα νιάτα σου. Όλη τη δουλειά θα την κάνει το επιτελείο σου.

Όχι μόνο θα έχεις πάρει διαζύγιο από τις τύψεις για την προηγούμενη ζωή σου, αλλά θα γελάς κιόλας και θα σκέπτεσαι πόσο χαζός ήσουν που ήθελες ν’ αλλάξεις τον κόσμο. Ν’ αλλάξεις εσύ ήθελες και τα κατάφερες.
Αν συναντήσεις κάποιο παλιό γνωστό, στρίψε το κεφάλι σου αλλού, κάνε πως δεν τον είδες. Κι αν αυτός σε δει, να κρατάς ένα χαρτομάντιλο για να σκουπίσεις το φτύσιμο που ίσως σου ρίξει.

Παρένθεση, (αναγκαία). Αν είσαι τυχερός κι έχεις πατέρα πρωθυπουργό (έχουμε στην πρόσφατη ιστορία μας, δυστυχώς, δύο κάκιστα παραδείγματα) ή ακόμα και θείο που έχεις πάρει το όνομά του, (υπάρχει και τέτοιο κάκιστο παράδειγμα), τότε ανοίγονται διάπλατες λεωφόροι επιτυχίας για σένα. Όμως, όπως οι ποιητές δεν γεννούν ποιητές, έτσι και οι πολιτικοί δεν γεννούν πολιτικούς.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti