Λιγότερο μίζερη χώρα η Ελλάδα λόγω ανάπτυξης

Τρίτη, 22 Μάρτιος 2022 16:53 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Μοιάζει απίστευτο αλλά η λιγότερο μίζερη χώρα του κόσμου είναι η... Λιβύη. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη ήταν θερμός το 2020 αλλά το 2021 μπόρεσε να αυξήσει τα πετρελαϊκά της έσοδα κατά 3,7 φορές. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά κεφαλήν εκτοξεύτηκε στο 62,6%, φέρνοντας τη Λιβύη στην τελευταία (και καλύτερη) θέση ανάμεσα στις πιο μίζερες χώρες του κόσμου.

Ακολουθεί η Μάλτα, η οποία εμφάνισε σημαντική βελτίωση σε σχέση με την περασμένη χρονιά και παρουσιάζει αρνητικά επιτόκια δανεισμού, ισχυρή ανάπτυξη και τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Την τριάδα των λιγότερο μίζερων χωρών συμπληρώνει η Ιρλανδία.

Στο άλλο άκρο βρίσκεται η Κούβα, κυρίως εξαιτίας του πληθωρισμού που άγγιξε το 1.221,8%, καθώς το πέσο υποτιμήθηκε κατά 95% μέσα στο 2021. Ακολουθούν η Βενεζουέλα, το Σουδάν και ο Λίβανος.

Η Ελλάδα βρέθηκε φέτος στην 88η θέση της λίστας, βελτιώνοντας σημαντικά τη θέση της σε σχέση με πέρυσι, όταν βρισκόταν στην 53η θέση. Βελτιωθήκαμε δηλαδή κατά 35 θέσεις.
Στην οικονομία, ο υψηλός πληθωρισμός, το υψηλό κόστος δανεισμού και η ανεργία φέρνουν μιζέρια, ενώ το «αντίδοτο» είναι η οικονομική ανάπτυξη. Ο σχετικός πίνακας λοιπόν παίρνει αυτές τις παραμέτρους και καταλήγει σε αξιολόγηση. 

Ο Δείκτης Μιζέριας δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1960 από τον οικονομολόγο Arthur Okun, ώστε να έχει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Lyndon Johnson μία εύκολα αντιληπτή εικόνα της οικονομίας. Εκείνος ο αρχικός δείκτης υπολογιζόταν με βάση τον πληθωρισμό και την ανεργία, ενώ στην πορεία, τροποποιήθηκε αρκετές φορές,

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti