Ευρωπαϊκή Ένωση Γυναικών για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Παρασκευή, 04 Μάρτιος 2022 16:52 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ


Γράφει η Μαντώ Μπελεγρή

Πριν το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου που αιματοκύλησε τον κόσμο για δεύτερη φορά σε μισό αιώνα, εδραιώθηκε η διαπίστωση ότι δεν πάει άλλο. Για νικητές και ηττημένους ήταν τόσος ο πόνος και οι απώλειες σε ζωές, σε υποδομές, σε αξίες και σε όλα όσα είχε δημιουργήσει και προσφέρει η ειρήνη, η εργασία, η επιστήμη και ο πολιτισμός, που αμέσως μετά το τέλος του πολέμου, αμέσως μετά την προσπάθεια επούλωσης των πληγών, ξεκίνησε η ανάγκη να δημιουργηθούν αποτρεπτικές δυνάμεις και δομές υπό το φόβο της στο μέλλον επανάληψης.  Ενεργή συμμετοχή στην προσπάθεια αυτή φυσικά είχαν οι γυναίκες.

Έχοντας υποστεί τις οδυνηρές συνέπειες του πολέμου, αλλά και συνειδητοποιώντας ότι οι ίδιες μπορούν να έχουν λόγο στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες και στις αποφάσεις των κυβερνήσεων, οι Ευρωπαίες γυναίκες συνασπίσθηκαν και το 1953 ιδρύσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση Γυναικών [European Women Union]. Στα πλαίσια του μεγάλου σκοπού, δηλαδή της ένωσης για την ειρήνη, άμεσος στόχος τους ήταν να συσπειρώσουν τις Ευρωπαίες ώστε να δραστηριοποιηθούν με τη συμμετοχή τους στα κοινά και φυσικά στη λήψη των αποφάσεων.   Είναι σαφές ότι την εποχή εκείνη, που στα ανοικτά δεν συζητούσε κανείς για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι γυναίκες, εμπνευσμένες από τα Ευρωπαϊκά ιδεώδη του ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας, της ειρήνης, συνασπίσθηκαν σε μια μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία στη συνέχεια αναγνωρίσθηκε από τον ΟΗΕ και την ΟΥΝΕΣΚΟ.

Το έργο της Ένωσης είναι παρεμβατικό, συμβουλευτικό, αποτρεπτικό και διαπλαστικό ενώπιον των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων. Συγκεντρώνει, κωδικοποιεί και προβάλει τις κοινωνικές, δυναμικές, απαιτήσεις, προτεραιότητες και ανάγκες και συμβουλεύει τρόπους διαχείρισης. Μέλη της Ένωσης δεν είναι μόνο γυναίκες βουλευτές του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ή των Εθνικών Κοινοβουλίων ή από την αυτοδιοίκηση. Συμμετέχουν ακόμη εκπρόσωποι επαγγελματικών τάξεων και ενώσεων, σωματείων και άλλων οργανώσεων και μεμονωμένες γυναίκες πολίτες της Ευρώπης. 

Στην Ένωση συμμετέχουν γυναίκες από 17 κράτη, οργανωμένες σε εθνικά τμήματα και ένα από αυτά είναι της Ελλάδας, η οποία είναι πλήρες μέλος της Ένωσης από το 2016. Μεσούσης της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα και με τις συνέπειές της να εξαντλούν τις αντοχές των Ελλήνων και των Ελληνίδων, το Ελληνικό τμήμα της Ένωσης, ανέλαβε αγώνα για την διεθνή παρουσίαση του ελληνικού προβλήματος και την ανάγκη και τις προτάσεις αναστροφής του. Στο πρώτο του συνέδριο, που έλαβε χώρα στην Παλαιά Βουλή το 2016 και στη συνέχεια στα συνέδρια της Πράγας και της Βιέννης, οι Ελληνίδες μέλη της Ένωσης παρουσιάσαμε σειρά προβλημάτων που δυναστεύουν την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τις γυναίκες, όπως η δυσκολία απασχόλησης σε ορισμένα επαγγέλματα και η εύρεση εργασίας, η άνιση σχετικά με τους άντρες αμοιβή της εργασίας των γυναικών, η ανάγκη προστασίας των μητέρων και των παιδιών, της δημιουργίας κατάλληλου για τη μητρότητα επαγγελματικού κλίματος, η ελάχιστη συμμετοχή των γυναικών στη λήψη των αποφάσεων, σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, η βία κατά των γυναικών, η ενδοοικογενειακή βία, η προσφυγική κρίση και η ανάγκη προστασίας των γυναικών και των παιδιών που γίνονται εργαλεία από εμπόρους διακινητές αλλά και από κυβερνήσεις, η ανάγκη προστασίας των προσφύγων και η ενσωμάτωσή τους στις τοπικές κοινωνίες, η ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών, με περισσότερη σύνεση από έναν άντρα μια γυναίκα αρχηγός κράτους θα έπαιρνε την απόφαση κήρυξης πολέμου. Εκτός των διεθνών συναντήσεων το Ελληνικό τμήμα της Ένωσης πραγματοποιεί στην ημεδαπή θεματικές εκδηλώσεις για τρέχοντα θέματα που απασχολούν ή που βοηθούν τις γυναίκες στη προσπάθειά τους και στο καθήκον τους αφενός μεν να είναι μητέρες, αφετέρου να είναι εργαζόμενες σε κάθε παραγωγικό τομέα. 

Στις διεθνείς συναντήσεις των μελών της Ένωσης, προσκαλούνται και συμμετέχουν γυναίκες από μη κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τελευταία από την Ουκρανία και το Κόσσοβο, οι οποίες παρουσιάζουν την οικογενειακή, κοινωνική, επαγγελματική, πολιτική, οικονομική κατάσταση των γυναικών της χώρας τους, αλλά και μεταφέρουν τα μηνύματα και τις αρχές της Ένωσης στις χώρες αυτές. Ο σκοπός είναι προφανής. Να επεκταθεί το ευρωπαϊκό ιδεώδες, με όσα περιλαμβάνονται στον όρο αυτό, σε χώρες που δεν αποτελούν μέλη της Κοινότητας, αλλά θα μπορούσαν να ενστερνισθούν τις αξίες της Ευρώπης και μελλοντικά να αποτελέσουν μέλη αυτής. 

Η Ευρώπη, το αιματοβαμμένο θέατρο δυο παγκοσμίων πολέμων κατά τη διάρκεια μισού αιώνα, έχει συνειδητοποιήσει το «ποτέ πια». Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και αν αμφισβητείται, όσο κι αν αδυνατεί, όσο δεν είναι αυτή που θέλουμε να είναι, όσο και αν κάποιοι εθνικιστές δεν την θέλουν να υπάρχει, είναι η μεγάλη αναγκαία πατρίδα μας. Χάρις σε αυτήν οι δικές μας γενιές δεν γνώρισαν πόλεμο. Χάρις σε αυτήν άντρες και γυναίκες κυκλοφορούν, εργάζονται, εκπαιδεύονται, απολαμβάνουν την ελευθερία, τη δύναμη και τις δυνατότητες που τους δίνει η ταυτότητά του ευρωπαίου πολίτη. Αυτή η ισχυρή σημειολογία σε κάθε ταυτότητα και διαβατήριο που αναγράφει ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ. Και κάτι ακόμη: Όσα προβλήματα και αν έχει η ίδια η Ευρώπη, όσο κι αν αποσχιστικές τάσεις την αποδυναμώνουν, το βέβαιο είναι ότι θα συνεχίσει την πορεία της στην ενηλικίωση, με δυσκολίες και διαφορές, με παλινωδίες, με θέσπιση νέων συνδετικών θεσμών, που δεν κατέστησαν μέχρι σήμερα δυνατοί. Το διεθνές γίγνεσθαι είναι τόσο πολύπλοκο και ευρύ, τόσο χαοτικό, τόσο καθημερινά ευμετάβλητο, που κανείς δεν μπορεί να υπάρχει μόνος. 

Ως επίλογο αναφέρω ότι το παραπάνω κείμενο έχει γραφεί πριν την ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, προς αποκατάσταση κάποιας τάξης που διασαλεύθηκε από το 1900 μέχρι σήμερα, κατά τρόπο μη συμφέροντα κάποιων τα συμφέροντα. Ήδη το κείμενο αυτό γίνεται σήμερα εξαιρετικά επίκαιρο, δεδομένου ότι αυτό ακριβώς το στρέβλωμα διεθνούς δικαίου και ηθικής, αφυπνίζει και συνειδητοποιεί τη δυσκίνητη Ευρώπη στην ανάγκη της επιβίωσης και της ασφάλισης των κεκτημένων που με αμέτρητες απώλειες σε ζωές κατακτήθηκαν

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti