Δώστε μια ευκαιρία στην Ειρήνη

Τετάρτη, 02 Μάρτιος 2022 14:40 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

«Να μου λείπουν τα πεδία των μαχών κι η δόξα που αιμορραγεί χρυσάφι, μολυσμένο από την πλεονεξία. Δεν θέλω να σκλαβώσω, ούτε να σκλαβωθώ. Ένα παραθυράκι θέλω στο φτωχικό μου να μπαίνει ελεύθερα το φως του ήλιου, να φωτίζει ελεύθερες καρδιές». Αισχύλου Αγαμέμνων.

Τα λόγια του μεγάλου τραγικού, που πήρε κι ο ίδιος μέρος στις μάχες εναντίον των εισβολέων Περσών, ας φωτίσουν τις ταραγμένες καρδιές των εμπλεκομένων στα πεδία των μαχών.

Ζούμε κρίσιμες στιγμές και δεν γνωρίζω αν, όταν δημοσιευτούν τούτες οι σειρές, η κατάσταση έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Ο πόλεμος είναι γεγονός, δυστυχώς, και διαδραματίζεται στη γειτονιά μας. Ας δώσουμε τόπο στην οργή, ας πούμε ότι δεν έχει συμβεί τίποτα, ότι δεν έχει πέσει καμμία βόμβα, ότι δεν υπάρχουν νεκροί ούτε έχουν ξεσπιτωθεί άνθρωποι, ας πούμε ότι όλο αυτό που ζούμε είναι ένα κακό όνειρο, κι ας προχωρήσουμε στην ειρηνική επίλυση των διαφορών που χωρίζουν τους εμπόλεμους.

Δεν θα ψάξουμε τούτη τη στιγμή να βρούμε τι φταίει κι άρχισε ο πόλεμος. Τώρα, σύμπασα η ανθρωπότητα οφείλει να δει τα πράγματα ρεαλιστικά, να δείξει μετριοπάθεια και να προσπαθήσει να σβήσει τη φλόγα του πολέμου, γιατί όταν μιλούν τα όπλα, θεέ μου βόηθα.
 Θα μου πείτε ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και θα έχετε δίκιο. Μιλάμε για μια ιταμή επίθεση εναντίον ενός λαού, έστω κι αν πριν λίγο ήταν ένα με τον επιτιθέμενο. Τα πράγματα έχουν πια αλλάξει. Δεν μπορεί ο εισβολέας να ονειρεύεται την προηγούμενη μεγάλη χώρα του, όπως δεν μπορεί η Τουρκία να ονειρεύεται ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ούτε οι Αλβανοί μια μεγάλη Αλβανία.  Ο Ουκρανικός λαός έχει ιερό καθήκον να υπερασπιστεί την ελευθερία του. Αλίμονο αν αφεθεί να γίνει έρμαιο του γείτονά του, όπως έπραξαν οι Δανοί τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που παρέδωσαν το στέμμα σ’ έναν μοτοσικλετιστή του Χίτλερ, χωρίς ν’ αντισταθούν. 

Όλα αυτά μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αλλά φαίνεται πως κανένας δεν είχε όρεξη πραγματική ν’ αποφευχθούν. Λες και δοκίμαζαν, (το ΝΑΤΟ από τη μια κι ο Πούτιν από την άλλη), ο ένας τις αντοχές του άλλου.

Κι ερχόμαστε στο τώρα, που η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί. Χρέος και καθήκον κάθε ανθρώπου, σ’ ολόκληρη τη γη είναι να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσουν τα πράγματα εδώ. Ελπίζω την ύστατη αυτή στιγμή να πρυτανεύσει η λογική και να παύσουν άμεσα οι εχθροπραξίες, γιατί αλλιώς ο πλανήτης μας δεν θα είναι σε θέση ν’ αντέξει και τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, που δεν θα μοιάζει με κανένα προηγούμενο.
Σκέπτομαι με πόνο ψυχής τις χιλιάδες των ξεριζωμένων, που με μια βαλίτσα στο χέρι παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς, αφήνοντας στο έλεος του πολέμου σπίτι και περιουσία, χωρίς να ξέρουν τι θ’ αντιμετωπίσουν στις χώρες που θα τους φιλοξενήσουν. Να ζήσουν μόνο, αυτό ζητούν.

Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για τους αντιμαχόμενους, (όταν λέω αντιμαχόμενους, δεν εννοώ τους λαούς των δύο χωρών, αλλά τις δυνάμεις που κρύβονται πίσω από αυτούς). Δεν φαίνεται πως νοιάζονται ιδιαίτερα, μάλλον δεν τους απασχολούν καθόλου και τους βαφτίζουν παράπλευρες απώλειες, για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο. 

Το φτωχό μου το μυαλό δεν μπορεί να καταλάβει τι συμφέροντα κρύβονται πίσω από αυτή τη διένεξη. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν υπήρχε πραγματική θέληση ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Όμως δεν είναι αργά γι’ αυτό. Ας αφήσουμε στην πάντα τα τσαλακωμένα γόητρα κι ας βοηθήσουμε την ειρήνη να βρει το δρόμο της.

Το μόνο που με λυπεί και με φοβίζει, είναι ότι και η χώρα μας ενεπλάκη σ’ αυτόν τον πόλεμο, με το να στείλει όπλα και πυρομαχικά στους Ουκρανούς. Μάλλον δεν υπάρχει ικανός ηγέτης να παίξει στη διεθνή διπλωματική σκηνή το ρόλο που μας αρμόζει, εκείνον του ειρηνοποιού.
 Παραδοθήκαμε άνευ όρων στις επιταγές των συμμάχων μας, που το μόνο που τους νοιάζει είναι η αποπληρωμή του δανείου μας, κι εκτεθήκαμε ανεπανόρθωτα. Το παράδειγμα του Ερντογάν, που μένει ενεργητικά αμέτοχος και παράλληλα όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα τον βρεις από κάτω, δεν μας λέει τίποτα;

Μακάρι να σιγήσουν τα όπλα το συντομότερο, μακάρι να σταματήσουν οι ροές των προσφύγων, μακάρι να επανέλθει η ειρήνη στην περιοχή και το κακό να παύσει να κάνει την εμφάνισή του. Αρκετά πληρώνουν οι λαοί τα υπόγεια σχέδια των μεγάλων.  Όχι άλλο αίμα, όχι άλλες καταστροφές. Δώστε μια ευκαιρία στην ειρήνη. Αφήστε τον ήλιο να φωτίσει ολόκληρη την ανθρωπότητα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti