Γιατί «ξέφυγε» ο Πούτιν (και οι Ρώσοι υποφέρουν)

Τετάρτη, 02 Μάρτιος 2022 13:50 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων πίστευε ότι ο Πούτιν δεν θα έκανε ποτέ εισβολή στην Ουκρανία. Ένας ήμουν και εγώ και σας το είχα γράψει. Ο λόγος; Θα ήταν ηττημένος όποια έκβαση και να είχε ο πόλεμος. Ωστόσο, κανένας αναλυτής δεν μπόρεσε να προβλέψει την καταστροφή που βιώνει η Ρωσία μετά τον αδιανόητο αποκλεισμό της από κάθε δραστηριότητα.

Η Ρωσία έχει αποκλειστεί οικονομικά, κοινωνικά, αθλητικά, πολιτιστικά. Αποβάλλεται από την φόρμουλα 1, μέχρι όλες τις αθλητικές διοργανώσεις, οι ομάδες της Ρωσίας δεν παίζουν πουθενά.
Αποκλείστηκαν από Πανεπιστήμια (κοινές έρευνες), το τραπεζικό σύστημα, αεροπορικές πτήσεις, λιμάνια, διεθνείς υπηρεσίες, πολιτισμό, οτιδήποτε αφορά τον άνθρωπο, δηλαδή τον Ρώσο πολίτη.
 

Οι επιπτώσεις των κυρώσεων είναι ορατές όπου και εάν κοιτάξει κανείς. Αφότου κάποιες ρωσικές τράπεζες βρέθηκαν αποκλεισμένες από τα συστήματα της Visa, της Mastercard, το Apple Pay και το Google Pay, ξαφνικά το μετρό της Μόσχας γέμισε από κόσμο που δεν μπορούσε να πληρώσει για το εισιτήριο με το κινητό, όπως έκανε κάθε μέρα.  

Το χρηματιστήριο της Μόσχας παραμένει κλειστό. Ουρές σχηματίζονται έξω από τις τράπεζες από κόσμο που ελπίζει να αποσύρει τα χρήματά του και να πάρει στα χέρια του δολάρια, καθώς το ρούβλι καταρρέει.  

Στις αρχές του 2022, κανείς μπορούσε να αλλάξει ένα δολάριο με 75 ρούβλια και ένα ευρώ με 80 ρούβλια. Όμως τη Δευτέρα, ένα δολάριο κόστιζε 113 ρούβλια και ένα ευρώ 127 ρούβλια.

Οι Ρώσοι κάνουν ουρές και στα σούπερ μάρκετ, για να δημιουργήσουν αποθέματα από προϊόντα που πιστεύουν ότι θα εκλείψουν από τα ράφια. Σιωπηρά έχουν εξοργιστεί αλλά δεν τολμούν να μιλήσουν θα συλληφθούν.

To χειρότερο: Χιλιάδες επιχειρήσεις πτωχεύουν, εκατομμύρια πολίτες δεν μπορούν πια να πληρώσουν τη δόση του δανείου τους, ενώ το 50% των νέων και το 22% του πληθυσμού θέλουν να μεταναστεύσουν.

Τι λάθος κάναμε όλοι όσοι πιστεύαμε ότι ο Πούτιν θα φανεί λογικός; Ξεχάσαμε ότι κάθε απολυταρχικός ηγέτης κάποια στιγμή χάνει την επαφή με την πραγματικότητα. Νομίζει ότι μόνο αυτός την εκπροσωπεί. Άλλωστε περιτριγυρίζεται από αυλοκόλακες που του συντηρούν αυτή την υπέρτατη εγωπάθεια. Και αισθανόμενος αήττητος κάνει λάθη που και ένας απλός άνθρωπος δεν θα αποτολμούσε.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti