Μα, σε ποιους νομίζει ότι απευθύνεται ο κ. Δήμαρχος;

Τρίτη, 15 Φεβρουάριος 2022 20:33 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

[Ο τίτλος προοριζόταν για άλλο άρθρο, το οποίο σκεφτόμουν να γράψω με αφορμή τις βουτιές του κ. Δημάρχου στον μολυσμένο Ευρώτα. Κατά την προσφιλή του συνήθεια, ο πρώτος πολίτης του Δήμου Σπάρτης παίρνει τακτικά το μπάνιο του στο ιστορικό ποτάμι, αναρτώντας στο προφίλ του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σχετικές φωτογραφίες, οι οποίες συχνά αναπαράγονται από τοπικά ΜΜΕ. Σε μία εξ αυτών των αναρτήσεων ο κ. Δήμαρχος μας πληροφορούσε: «Πρωινή βουτιά σήμερα στον μαυρισμένο απ’ τον κατσίγαρο Ευρώτα! Ο κατσίγαρος είναι ένα ημιτοξικό παράγωγο των ελαιουργείων!», φωτογραφιζόμενος παράλληλα στις γεμάτες από σκουπίδια και μπάζα όχθες του ποταμού.  

Αποδίδοντας τα… του Δουκός τω Δουκί, ας συμφωνήσουμε πως ο απολίτιστος κι απαίδευτος πολίτης έχει σημαντικότατο μερίδιο ευθύνης για την άθλια κατάσταση του ποταμού. Είναι, όμως, οι δημοτικοί Άρχοντες άμοιροι ευθυνών για αυτήν την κατάσταση; Βεβαίως κι όχι! Κι αντί να αναλάβουν πρωτοβουλίες καθαρισμού, αλλά και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τους περιβαλλοντολογικούς κινδύνους της κακής συμπεριφοράς και νοοτροπίας των, ο επικεφαλής της δημοτικής Αρχής δημοσιεύει καμαρωτές φωτογραφίες που πλάι στα σκουπίδια. Άβυσσος η ψυχή του ηγέτη! Αναμφίβολα, ο κ. Δήμαρχος, πρωτοπορεί σε αποτελεσματικότητα επίλυσης ζητημάτων και διαφημιστική προβολή του τόπου. Τούτος είναι, λοιπόν, ο «Δήμος που μας αξίζει»; 

Φοβάμαι πως οι επιστήμονες-μελετητές του Ευρώτα θα πρέπει να παραμερίσουν τις έρευνές τους για την βιοποικιλότητα του ποταμού και να ξεκινήσουν να παρατηρούν και να καταγράφουν τις επιπτώσεις των μολυσμένων υδάτων του στον άνθρωπο. Γιατί, αν κρίνουμε από το παράδειγμα του κ. Δημάρχου, παρατηρούνται ακραίες παρενέργειες και μεταλλάξεις στο είδος μας, μετατρέποντάς μας σε κυνικά, αμετροεπή όντα].
***
Ύστερα από την πανελλήνια και συνεχιζόμενη κατακραυγή και γελοιοποίηση του Δημάρχου και της δημοτικής Αρχής –και κατ’ επέκταση των δημοτών και του ονόματος της πόλης–, κατόπιν του γνωστού περιστατικού με τον τέως -πλέον- Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η στάση κι η συμπεριφορά του κ. Δημάρχου εξακολουθεί να είναι εξόχως ντροπιαστική, εξοργιστική και προσβλητική, υποτιμώντας, λόγω και έργω, την νοημοσύνη μας. Μα καλά, σε ποιους νομίζει ότι απευθύνεται ο κ. Δήμαρχος; 

272556003 3378291208971705 2312339394139569075 n
       Σε μια προσπάθεια να ανασκευάσει και να διασωθεί ο κ. Δήμαρχος υπέπιπτε σε διαρκή ηθικά ατοπήματα. Στην αρχική του ανακοίνωση (7/2) θεώρησε  σκόπιμο να ζητήσει συγγνώμη μόνον από τον φίλο του Υπουργό που αποπέμφθηκε λόγω του γνωστού γεγονότος, σημειώνοντας: «Λυπάμαι και στενοχωριέμαι, που αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την παραίτηση ενός από τους πιο ικανούς υπουργούς και φίλου μου. Του ζητάω συγνώμη!». Αφού «κηρύχθηκε» σε όλους τους τόνους από τους επίσημους φορείς των Ηλείων ως «ανεπιθύμητος», εδέησε ο κ. Δήμαρχος –με χαρακτηριστική χρονοκαθυστέρηση– να ζητήσει συγνώμη κι από το λαό της Ηλείας. Σε επιστολή του που δημοσιεύθηκε σε τοπικά ΜΜΕ στις 9/2 έγγραφε: «Ζητώ συγνώμη από τους αδελφούς μας στην Ηλεία για την αναστάτωση που προκάλεσε η παρανόηση της ουσίας αυτών που ήθελα να επισημάνω στον κ. Υπουργό». Καθ’ όλο αυτό το διάστημα, και μέχρι το έκτακτο συμβούλιο στις 11/2, που συγκλήθηκε κατόπιν παρέμβασης σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ο κ. Δήμαρχος δεν είχε νοιώσει την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη και από το λαό της Σπάρτης, ο οποίος ντρεπόταν –και εξακολουθεί να ντρέπεται– για την συμπεριφορά του πολιτικού του εκπροσώπου. Φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν εντασσόταν στον αξιακό του κώδικα. 

  Μέσα από επιστολές και τοποθετήσεις ο κ. Δήμαρχος επιχείρησε να μας πείσει πως ό,τι ειπώθηκε ήταν «ένα καθ’ υπερβολή και ατυχές σχήμα λόγου» που «πήρε απρόσμενη διάσταση!», συνεχίζοντας να υποτιμά τη νοημοσύνη μας. Μα καλά, σε ποιους νομίζει ότι απευθύνεται ο κ. Δήμαρχος; Όντας έμπειρος πολιτικός, είμαι βέβαιος πως δεν είναι χαζός. Ο ίδιος επιλέγει να συμπεριφέρεται σαν να μην έχει καταλάβει, ενώ όσοι τον πλαισιώνουν, πιθανολογώ πως, δεν έχουν κατανοήσει την διάσταση του θέματος. Θα επιχειρήσω, λοιπόν, να βοηθήσω. 

  Αρχικά, κανείς νοήμων άνθρωπος δεν αντιτίθεται στην παροχή κρατικών αποζημιώσεων σε  πληγέντες φυσικών και άλλων καταστροφών. Τουναντίον! Το ζήτημα είναι, όμως, πως ο κ. Δήμαρχος παρουσίασε τις αποζημιώσεις ως μοίρασμα προεκλογικών χρημάτων με στόχο η τότε Κυβέρνηση -της οποίας ήταν μέλος- να «γυρίσει το παιχνίδι»! Επιπλέον, δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητήσουμε πως οι αποζημιώσεις δόθηκαν με νόμιμους τρόπους, όπως τους περιγράφει στις ανακοινώσεις του ο κ. Δήμαρχος. Άλλωστε εκείνη την εποχή και για το σκοπό αυτό είχε συγκροτηθεί το λεγόμενο «Ταμείο Μολυβιάτη». Ωστόσο, δεν θα έπρεπε η Δικαιοσύνη να ερευνήσει την πιθανότητα η φράση «τσάντες με λεφτά» να μην ήταν «ένα καθ’ υπερβολή και ατυχές σχήμα λόγου», αλλά η παραδοχή κάποιας έξτρα προσπάθειας εξαγοράς ψηφοφόρων με κομματικό(;) «μαύρο» χρήμα;  

Κι όλα τούτα είναι ζητήματα πολιτικού ήθους. Υπάρχει, όμως, και η παράμετρος της κοινωνικής ηθικής. Οι συνδαιτυμόνες της στρογγυλής δημαρχιακής τραπέζης ξέσπασαν σε χαχανητά με την «εποποιία» του πολιτικού ανδρός στα αποκαΐδια της Ελλάδας του 2007. Στο συμβούλιο της 11ης/2 ορισμένοι επιχείρησαν να μας πείσουν πως δεν γελούσαν. Δυστυχώς, όμως, για αυτούς υπάρχει, ως αδιάψευστος μάρτυρας, το επίμαχο βίντεο, στο οποίο ο καθένας μπορεί να διακρίνει ποιος χασκογελούσε με μιαν εθνική τραγωδία, ή έστω ποιος (δεν) αντέδρασε στις αθλιότητες που ειπώθηκαν. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών βλέπουν φαντάσματα, θεωρώντας πως συντελείται μια συντονισμένη προσπάθεια αποδόμησης του κ. Δημάρχου από αντιπολιτευτικός κύκλος! Μα, κυρίες και κύριοι, τούτο το καταφέρνει μια χαρά και μόνος του ο κ. Δήμαρχος! Και ενίοτε συμβάλλετε κι εσείς σε αυτό…  

Σε όλη αυτή την παρωδία Δημάρχου-Υπουργού που διαδραματίστηκε στην Σπάρτη στις 2/2 αναδύθηκαν με τον πιο εμφατικό τρόπο οι παθογένειες κι η κουλτούρα που διέπει το Κράτος μας από τα γεννοφάσκια του. Δυστυχώς η πλειοψηφούσα μειοψηφία της δημοτικής Αρχής εξακολουθεί να ταυτίζεται και να συμπορεύεται με έναν Δήμαρχο που πλέον θεωρείται «persona non grata» ακόμη και στον ίδιο του τον Δήμο. Η θρασύτατη και αλαζονική, μάλιστα, στάση ορισμένων εξ αυτών ήταν -αν μη τι άλλο- λυπηρή, δίχως ουδεμία διάθεση αναστοχασμού.  

Όσο για τον κ. Δήμαρχο, εξακολουθεί αμετανόητος να συμπεριφέρεται βερμπαλιστικά, σαν να απευθύνεται σε άξεστους ιθαγενείς και, αν και συχνά μάς εκπλήσσει με τις γνώσεις του περί της αρχαίας ιστορίας της πόλης, φαίνεται πως λησμονά βασικές αρχές και ρήσεις των αρχαίων ημών προγόνων, όπως παραδείγματος χάριν πως «το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν». Φρόντισε, βέβαια, να του το υπενθυμίσει –κυριακάτικα μάλιστα– αθλητική εφημερίδα πανελλήνιας εμβέλειας, αφιερώνοντάς του στις 13/2 το πρωτοσέλιδό της!

273652120 4856219431081428 8823340742175323736 n

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti