Όχι άλλη ναφθαλίνη!

Πέμπτη, 07 Οκτώβριος 2021 13:49 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Όχι άλλη ναφθαλίνη!

Ανήκω ηλικιακά στη λεγόμενη νέα γενιά του τόπου μας. Στη μερίδα των ανθρώπων που ξεκινούν να χτίζουν πάνω στα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους όλες οι προηγούμενες από εμάς γενιές.
Ανήκω σε εκείνους που δεν ανέχονται -τουλάχιστον όχι ακόμα- τα σκάνδαλα διαφθοράς και διαπλοκής που βλέπουμε καθημερινά και που επηρεάζουν τη δημόσια ζωή του τόπου μας και κατακεραυνώνουν την περηφάνια που αισθανόμαστε εμείς για αυτό εδώ το μέρος. 

Την ίδια ώρα που οι περισσότεροι μιλάνε για το γνωστό «brain drain», για τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό για μια καλύτερη τύχη, για την επαρχία που ερημώνει, για τις δουλειές που δεν υπάρχουν, για τις ευκαιρίες που δεν δίνονται, κάποιοι από εμάς αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στη Σπάρτη.

Επιλέξαμε συνειδητά να επιστρέψουμε στη γενέτειρά μας, να δουλέψουμε εδώ, να αναπτύξουμε επιχειρηματικές δραστηριότητες, να κάνουμε οικογένειες και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, στους δρόμους που παίζαμε και εμείς ως πιτσιρίκια.
Η πλειονότητα των νέων ανθρώπων που ζούμε εδώ, θέλουμε να αλλάξει η πορεία του τόπου και στοχεύουμε στη βελτίωση των δεδομένων της πόλης για ένα καλύτερο αύριο. 

Όσο βαρύγδουπο και αν ακούγεται -και κοινότυπο συνάμα- ο ρόλος της γενιάς μας είναι τρομερά και τρομακτικά σημαντικός για την εξέλιξη της μικρής μας κοινωνίας.
Κινούμαστε αθόρυβα και αυθόρμητα, δίχως πολλές αναλύσεις. Αισθανόμαστε δυνατοί και ριψοκίνδυνοι. Εκφράζουμε τη γνώμη μας με θάρρος και θράσος, δίχως να στοχεύουμε σε εξυπηρέτηση συμφερόντων και κατοχύρωση θέσεων.
Αποζητάμε την αλλαγή και την θέλουμε τώρα!

Τις τελευταίες μέρες, έχει φουντώσει ξανά η ανταλλαγή πυρών μεταξύ των τοπικών αρχών και συλλογικοτήτων για το ζήτημα της ανάπλασης της Κ. Παλαιολόγου. Πυρά που τελικό στόχο έχουν, δυστυχώς, τους δημότες της Σπάρτης, οι οποίοι ενώ περιμένουν την αλλαγή, στροβιλίζονται σε μια θύελλα ανακοινώσεων, δελτίων τύπου και ισχυρισμών για το ποιος φταίει και ποιος όχι για το γεγονός ότι δεν ξεκινά το έργο της ανάπλασης και για το ποιες είναι οι σωστές βάσεις που πρέπει να (ξανα)τεθούν. Και αυτό δυστυχώς συμβαίνει με ό,τι καινούργιο επιχειρείται να ξεκινήσει στην πόλη μας.
Είναι δύσκολο να δεχτούν οι άνθρωποι τις αλλαγές και το καινούργιο φέρνει συχνά φόβο και σύγχυση. Γι’ αυτό η εξέλιξη των πραγμάτων είναι καθήκον της γενιάς μας που έχει -σχεδόν- άγνοια του κινδύνου. 

Προσωπικά, αρχικά διαφωνούσα με όσα άκουγα σκόρπια, αριστερά δεξιά, για το τι πρόκειται να αλλάξει στο κέντρο της Σπάρτης. 

Έπειτα, το Ινστιτούτο Σπάρτης είχε το θάρρος να προσκαλέσει τον αρχιτέκτονα και μελετητή του έργου της ανάπλασης της Κ. Παλαιολόγου, κ. Ιωάννη Κίζη, σε μια ανοιχτή για το κοινό παρουσίαση – συζήτηση. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι καθηγητές του ΕΜΠ κ.κ. Θάνος Βλαστός και Κωνσταντίνος Σερράος και σας διαβεβαιώνω πως υπήρξε πλήρης ταύτιση στην άποψη ότι «η Σπάρτη, πρέπει να αλλάξει τώρα»!
Ο καθένας από εμάς είχε τη δυνατότητα να ακούσει από τα χείλη των πλέον αρμόδιων τι μέλλει γενέσθαι στην πόλη μας.

Οι εισηγητές καθηγητές, μέσα από πολύπλευρες αναλύσεις, τεκμηρίωσαν την αναπτυξιακή προοπτική της επικείμενης ανάπλασης της Κ. Παλαιολόγου, ενώ παρουσίασαν και τις προτάσεις τους για την αναμόρφωση και άλλων τμημάτων της Σπάρτης. Και πραγματικά έπεισαν μια μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας.

Η γενιά μου -ναι, θα κουραστείτε να διαβάζετε αυτή τη λέξη- θέλει την αλλαγή. Και την θέλει τώρα! Θέλει, όλοι εκείνοι που περπατούν με την ναφθαλίνη στις τσέπες τους και την μοιράζουν σαν καραμέλα αριστερά και δεξιά, να σωπάσουν και να μας ακούσουν.

Δυστυχώς κύριοι, δεν λειτουργείτε με γνώμονα το καλό του μέλλοντος, το οποίο μας ανήκει ξεκάθαρα. Ενδιαφέρεστε μόνο για την υστεροφημία σας και κακό μεγαλύτερο από αυτό δεν θα μπορούσε να βρει αυτόν τον τόπο. Μετριάστε εγωισμούς, πριονίστε λίγο την υπέρμετρη φιλοδοξία σας για το ποιος έπραξε τα περισσότερα και βρείτε τη χρυσή τομή για να πάμε όλοι μαζί παρακάτω. Γιατί χωρίς εμάς συμμάχους, μέλλον δεν υπάρχει!

Θέλετε να νομίζετε πως είμαστε αδιάφοροι και ανενεργοί. Μα βιώνουμε όσα γίνονται γύρω μας πιο σκληρά από όλους σας. Αγανακτούμε με τα λόγια και τις αιτίες που προβάλλετε ως δικαιολογίες.
Ακούστε τη γενιά που με πτυχία και του κόσμου τα εφόδια αναγκάζεται να περιοριστεί σε μία πόλη, που της έχει δοθεί σε ετοιμόρροπη κατάσταση και βάλτε όλοι μαζί πλάτη να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση.

Η ταυτότητά μας δεν είναι οι φοίνικες! Η ταυτότητά μας είμαστε όλοι εμείς που συνεχίζουμε την ιστορία της πόλης μας. Είμαστε όλοι εμείς που έχουμε δέσει τη ζωή μας με τη Σπάρτη και οδηγούμε την πόλη στο επόμενο κεφάλαιό της.

Δεν σας επιρρίπτουμε ευθύνες -όχι ότι δεν θα έπρεπε. Το χέρι σας ζητάμε για να βγούμε από το τέλμα που τραβάει την πόλη προς τα κάτω.
Είναι ιδιαίτερα λυπηρό, η μειοψηφία να παίρνει στο λαιμό της την πλειοψηφία. Οι καιροί δεν μας επιτρέπουν άλλη αδράνεια. Όση αδράνεια ήταν να χωρέσουν, την χώρεσαν και με το παραπάνω. 

Ο άνθρωπος, όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης, είναι ζώον πολιτικόν, ον κοινωνικό, πλασμένο να ζει μέσα σε κοινωνίες και να τις διαμορφώνει. Σκοπός του δεν είναι να αυτοκαταστρέφεται και ανέκφραστος και άπραγος να κοιτά τις κοινωνίες να σαπίζουν. Και εμείς σαπίζουμε!

Δε θέλουμε άλλους ήρωες. Αφανείς αντιήρωες ψάχνουμε, μα δραστικούς και αποτελεσματικούς.
Γιατί, όταν δε σου αρέσει κάτι, χώνεσαι μέσα του και το αλλάζεις. Είτε είναι η κοινωνία που ζεις, είτε το δημόσιο, είτε το πολιτικό σύστημα, είτε ο εαυτός σου ο ίδιος.
Απλά και συνειδητοποιημένα. 

Ναι, η Σπάρτη χρειάζεται την αλλαγή, χρειάζεται όμως ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους της. Μην μας αφήσετε να την εγκαταλείψουμε!
Γι’ αυτό σας παρακαλώ, όχι άλλη ναφθαλίνη!

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Μπουγάδης