Ο Μπαίντεν έπληξε την Γαλλία προκαλώντας οργή

Παρασκευή, 17 Σεπτέμβριος 2021 15:45 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ο Μπάιντεν φαίνεται πως έχει σχέδιο. Και στον πυρήνα αυτού του σχεδίου είναι α) η αντιμετώπιση της Κίνας και β) η αντιμετώπιση χωρών που λειτουργούν αυταρχικά σε βάρος των πολιτών τους (Ρωσία, Τουρκία, Β. Κορέα). Έτσι εξηγούν αναλυτές και την απόφασή του να φύγει από το Αφγανιστάν. Δεν θέλει να ασχολείται με ατέρμονες υποθέσεις που θα αποπροσανατολίζουν την εξωτερική του πολιτική.

Με την σκέψη στην Κίνα, λοιπόν, προχώρησε σε μια συμφωνία - σταθμό με τη Βρετανία και την Αυστραλία. Στην ουσία η Αυστραλία θα γίνει βάση πυρηνικών υποβρυχίων που θα τις δώσουν ΗΠΑ και Βρετανία και θα αποτρέπουν την Κίνα να σκέφτεται επεκτατικά.

Αναλυτές συνδέουν το νέο σύμφωνο και με την πρόθεση των ΗΠΑ να μετατοπίσουν το στρατιωτικό και πολιτικό τους επίκεντρο, από τη Μέση Ανατολή προς τον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου πλέον βλέπουν "πρόβλημα".

Γιατί πυρηνικά υποβρύχια; Το BBC αναφέρει ότι είναι πολύ ταχύτερα και δυσκολότερο να εντοπιστούν από τα συμβατικά. Μπορούν να παραμείνουν βυθισμένα επί μήνες, να πυροδοτούν πυραύλους σε μεγαλύτερες αποστάσεις και να μεταφέρουν και περισσότερους.

Η στάθμευσή τους στην Αυστραλία συνιστά σημαντικό πλεονέκτημα για τις ΗΠΑ και την επιρροή τους στην περιοχή. Οι Αμερικανοί μοιράζονται την υποβρυχιακή τους τεχνολογία για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια. Προηγουμένως είχε μοιραστεί την τεχνολογία της μόνο με τη Μεγάλη Βρετανία.
Η Αυστραλία θα καταστεί μόλις η έβδομη χώρα στον κόσμο που θα διαθέτει πυρηνικά υποβρύχια, μετά τις ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία και Ρωσία.

Ωστόσο υπάρχει και η Γαλλία (και εμμέσως η ΕΕ). Όχι μόνο εξαιρέθηκε από την συμφωνία αλλά είδε ένα συμβόλαιο 56 δισ. ευρώ για κατασκευή υποβρυχίων να ακυρώνεται από τους Αυστραλούς. Η οργή των Γάλλων εκφράστηκε με σκληρές δηλώσεις και την φράση "πισώπλατη μαχαιριά, που θυμίζει τον Τραμπ"...

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti