Έχεις χρόνο; Τι τον κάνεις;

(Έρχεται τετραήμερη εργασία)

Τετάρτη, 17 Μάρτιος 2021 17:49 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ο χρόνος είναι μακράν το πολυτιμότερο αγαθό. Και είναι πια ένα ζητούμενο τι χρόνο έχει κάθε ένας από εμάς για τον ίδιο του τον εαυτό. Μόλις τα τελευταία 180 χρόνια ο άνθρωπος αποφάσισε να ορίσει ωράριο εργασίας και να "αφήσει" ελεύθερο χρόνο στον εργάτη του. 

Δεν ήταν εύκολη η πορεία αφού χρειάστηκαν εξεγέρσεις και συγκρούσεις. Ωστόσο, σήμερα κάθε σύγχρονη επιχείρηση συζητά π.χ. την εργασία από το σπίτι για να γλυτώνει ενοίκια και λειτουργικά έξοδα (ενώ ο εργαζόμενος γλυτώνει χρόνο). Τώρα δοκιμάζει και το... τετραήμερο.

Ήδη, η Ισπανία είναι μία από τις πρώτες χώρες του κόσμου που θα δοκιμάσουν την τετραήμερη εργασία, αφότου η κυβέρνηση συμφώνησε να εφαρμόσει ένα μικρό πιλοτικό πρόγραμμα, για τις εταιρείες που ενδιαφέρονται για την ιδέα. 

Το μικρό κόμμα της αριστεράς Más País είχε ανακοινώσει νωρίτερα μέσα στο έτος ότι η κυβέρνηση έκανε αποδεκτή την πρότασή του να δοκιμαστεί η ιδέα στην πράξη. Έκτοτε, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις και η επόμενη σχετική συνάντηση αναμένεται να λάβει χώρα τις επόμενες εβδομάδες.

Από τη Νέα Ζηλανδία έως τη Γερμανία, η ιδέα της τετραήμερης εργασίας κερδίζει έδαφος. Οι υποστηρικτές της τη θεωρούν σαν έναν τρόπο αύξησης της παραγωγικότητας, βελτίωσης της πνευματικής υγείας των εργαζομένων και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, πίσω από το τετραήμερο κρύβεται ο ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΜΑΣ ΧΡΟΝΟΣ. Τι κάνεις δηλαδή τις υπόλοιπες 18 ώρες που έχεις καθημερινά χώρια τα Σαββατοκύριακα. Τον αξιοποιείς ή τον "σκοτώνεις";