Η αγορά χρειάζεται το κράτος

Πέμπτη, 17 Δεκέμβριος 2020 18:17 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

(παρά την όποια παραοικονομία)
 
Θέλετε να είμαστε ειλικρινείς; Η αγορά μισοαντέχει λόγω της εκτεταμένης παραοικονομίας. Ουκ ολίγοι, δουλεύουν από το τηλέφωνο, από το σπίτι, με κλειστά παράθυρα και πόρτες. Παράγουν προϊόντα, κάνουν πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών, δεν κόβουν απόδειξη.
 
Την ίδια ώρα τους έρχεται και η κρατική βοήθεια που ας το παραδεχθούμε, δεδομένων των πρωτοφανών συνθηκών, είναι ικανοποιητική. Έτσι εξηγείται γιατί έχουμε και ρεκόρ αγορών μέσω διαδικτύου.
 
Από τα παραπάνω εξαιρούνται δυο σημαντικοί κλάδοι βέβαια. Τουρισμός και Εστίαση είναι δυστυχώς, στον πάτο του βαρελιού, δεν έχουν τρόπο να λειτουργήσουν. Που πάμε λοιπόν; Σε λίγες εβδομάδες θα συμπληρωθεί ένας χρόνος αδράνειας στην αγορά, η παραοικονομία που σας περιέγραψα δεν την σώζει όσο και αν υπάρχει.
 
Ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εξηγεί ότι για να πετύχει η Ελλάδα ανάπτυξη στην περιοχή του 4% το ερχόμενο έτος, θα πρέπει να ανοίξει την αγορά τον Ιανουάριο και να μην την ξανακλείσει. Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί επιτυχώς μέχρι τα μέσα του 2021.
 
Ο κ. Στουρνάρας δεν έδειξε να ανησυχεί για την προοπτική του τουρισμού (και της Εστίασης) τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας ότι έχει τη δυνατότητα ακόμη και να αυξηθεί κι άλλο ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ούτε τα κρατικά ταμεία κινδυνεύουν, είπε, υπό έναν όρο: «τα μέτρα αυτά να αποσυρθούν όταν θα αρχίσει η ανάπτυξη».
 
Ωστόσο, περιμένοντας την λήξη της πανδημίας μέσω του εμβολίου (που στην Ελλάδα ξεκινά τέλος Δεκεμβρίου) ας μην είμαστε αφελείς: Η αγορά χρειάζεται πάντα την γενναία στήριξη του κράτους.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti