ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ, (1936 – ) Ο εκσυγχρονιστής πρωθυπουργός

Τρίτη, 17 Νοέμβριος 2020 19:32 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

του Γεώργιου Μπόνου

 Ο Κώστας Σημίτης είναι ο τελευταίος μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ελλάδος τα τελευταία 176 χρόνια από το 1828 – 2004. Είναι ο τελευταίος εν ζωή της σειράς που ερευνήσαμε στην νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας μας. Ο Κώστας Σημίτης είναι ο ηγέτης με πείσμα, εργατικότητα, μεθοδικότητα, αποτελεσματικότητα και ικανότητα να έχει απλά αποτελέσματα με απώτερο στόχο να είναι χρήσιμα στους Έλληνες πολίτες και στη χώρα.
 

Ο Κώστας Σημίτης είναι ο κατ’ εξοχήν πολιτικός του εκσυγχρονισμού. Τα τελευταία χρόνια προσπάθησε να δημιουργήσει εκσυγχρονιστικό ρεύμα στη χώρα μας. Κατάφερε να ενεργοποιήσει ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος «το οποίο αντιμετώπισε θετικά το συνολικό εκσυγχρονιστικό εγχείρημα και κατόρθωσε να αποσπάσει σε προσωπικό επίπεδο την αποδοχή από ευρύτερα τμήματα του ελληνικού λαού».
 

Η σκιαγράφηση της προσωπικότητας του Κώστα Σημίτη χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα γιατί το έργο της 8/ετίας του Σημίτη είναι στη συνείδηση του ελληνικού λαού ακόμη ζωντανό και νωπό και επικρατούν αντιλήψεις και επιφυλάξεις θετικές και αρνητικές. Επειδή όμως έχω παρακολουθήσει την πολιτική ζωή τα τελευταία χρόνια και έχω προσωπικό αρχείο τολμώ, όπως σημειώνω και πιο πάνω να προβάλω το έργο του Σημίτη. Δεν κρύβω όμως και τη βαθιά εκτίμησή μου και εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.
 

Ο Κώστας Σημίτης κατά τους ειδικούς ήταν επίμονος σε κάθε προσπάθειά του και ως άνθρωπος και ως πρωθυπουργός. «Εκπροσωπούσε την ελληνική εκδοχή της σοβαρότητος, της εργατικότητας και της αποτελεσματικότητος και είχε πλήρη επίγνωση της αποστολής του».
Ο συνταγματολόγος Μποτόπουλος τον χαρακτηρίζει ότι υπήρξε «ο αινιγματικότερος και αποτελεσματικότερος πρωθυπουργός μετά τη Μεταπολίτευση». Υπήρξε ένας επιτυχημένος πρωθυπουργός τα τελευταία 50 χρόνια.
Ο Κώστας Σημίτης ως κατ’ εξοχήν ευρωπαϊστής πρωθυπουργός συνέβαλε βήμα -βήμα στο χτίσιμο του Ευρωπαϊκού προφίλ της χώρας μας με αποκορύφωμα η Ελλάδα να γίνει το 12ο μέλος της ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ το 2001 και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 

Με την είσοδο της χώρας μας στην Ευρωζώνη η οικονομία σταθεροποιήθηκε και τερματίστηκε μια μακρά περίοδος νομισματικής αστάθειας και ενισχύθηκαν σημαντικά οι αναπτυξιακές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Οφείλουμε να σημειώσουμε ακόμη ότι ο Σημίτης ως πρωθυπουργός εξελέγη σε δύο συνεχόμενες πρωθυπουργικές θητείες, μοναδική περίπτωση, το 1996 – 2004 (4 + 4 = 8 χρόνια).

Ο Σπύρος Μαρκεζίνης σημειώνει στο ΒΗΜΑ της Κυριακής (21-6-2009) ότι τα τελευταία 40 χρόνια η Ελλάδα έζησε δύο μεγάλες στιγμές εθνικής περηφάνιας. Ή ένταξη της Ελλάδος στην Ε.Ε. το 1979 (Καραμανλής) και η υιοθέτηση του ΕΥΡΩ το 2002 (Σημίτης) αποτέλεσαν σημεία καμπής στην ιστορία της χώρας.
 Και ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής στο Γέηλ των Η.Π.Α. στις 17-5-2009 (ΤΟ ΒΗΜΑ) γράφει μεταξύ των άλλων ότι τα τελευταία 30 χρόνια με την είσοδο της χώρας αρχικά στην Ε.Ο.Κ. και αργότερα στην Ο.Ν.Ε. η Ελλάδα πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό άλμα. Στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου είναι μια «ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα, μέλος της μικρής, προνομιακής λέσχης των πλουσίων εθνών».
Ιδιαίτερα η ένταξη στην Ο.Ν.Ε. ήταν μια σημαντική και ιστορικής εμβέλειας αλλαγή στον οικονομικό τομέα. Συμπυκνώσαμε εντυπωσιακά ένα τρόπο στην απάντηση της ελληνικής κοινωνίας για ένα σταθερό μέλλον γράφει ο πρωταγωνιστής πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
 Στα Βαλκάνια ήταν εντυπωσιακή η οικονομική παρουσία μας. Η χώρα μας είχε φανεί με ένα οικονομικό δυναμισμό, που υπερείχε των άλλων. Ο τέως Γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ Ντε Εστέν δήλωνε ότι η Ελλάδα είναι ένα είδος νομισματικής ασπίδας με το ΕΥΡΩ, που ήταν ένα άξιο θαυμαστό επίτευγμα της Κυβέρνησης Κώστα Σημίτη.
 

Η οικονομία μας άρχισε να ταυτίζεται με τις σύγχρονες οικονομίες της υπόλοιπης Ευρώπης. Χωρίς υπερβολή παρουσίασε ένα «μικρό οικονομικό θαύμα». Ο Γ. Σιακαντάρης διδάκτορας της Κοινωνιολογίας και συγγραφέας στις ΝΕΕΣ ΕΠΟΧΕΣ (31-5-2015) έγραψε ότι η αστική ολοκλήρωση προωθήθηκε από τον εκσυγχρονισμό του Σημίτη γι’ αυτό τον θεωρεί μαζί με άλλες επιτυχίες, κατά την γνώμη του τον «μακράν καλύτερος πρωθυπουργός της μεταπολεμικής Ελλάδος». Είχε ένα ριζοσπαστισμό για την αστική ολοκλήρωση της κοινωνίας. Και προσπάθησε ακόμη ο Σημίτης να οδηγήσει στην αστική δημοκρατία μέσα από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας.
 

Γι’ αυτό και σε άλλο άρθρο του αργότερα να επιμένει ότι ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός της μεταπολεμικής Ελλάδος. Είναι το μεγαλύτερο πολιτικό και ιδεολογικό κεφάλαιο του χώρου σήμερα.
 Ένας άλλος σχολιαστής στο ΒΗΜΑ (Σωτήρης Νταλής) γράφει: Η Ελλάδα εντάχθηκε στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και αρχιτέκτονας, αυτής της στρατηγικής επιλογής ήταν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο Δημ. Παξινός, δικηγόρος και τ. Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών γράφει μεταξύ των άλλων. Χωρίς να τον έχω ψηφίσει τον Σημίτη του αναγνωρίζω τις πολιτικές του επιλογές. Η προσφορά στην πατρίδα, ο τρόπος που πολιτεύθηκε, που προσπάθησε να βάλει μι τάξη στη χώρα τον εκτιμώ βαθύτατα. Κατάφερε να κυβερνήσει 8 συνεχόμενα χρόνια με επιτυχίες και αποτυχίες.
Επίσης ο γνωστός συγγραφέας και δημοσιογράφος Νίκος Δήμου έγραψε ότι ο καλύτερος πρωθυπουργός που είχαμε μετά τον Κ. Καραμανλή είναι ο Κώστας Σημίτης.
Και όμως ήταν λιγότερος δημοφιλής γιατί δεν είχε ίχνος επάνω του λαϊκισμό. 

Το γεγονός πως ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός του ελληνικού κράτους που αντιπαρατάθηκε στην εκκλησία (για τις ταυτότητες) χωρίς να ηττηθεί και να εξευτελιστεί είναι το μόνο δείγμα πολιτικής χειραφέτησης των νεότερων χρόνων.
Ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, πρώην υπουργός σε άρθρο του στο ΒΗΜΑ (2019) γράφει μεταξύ των άλλων …
Για μια τριακονταετία οι Έλληνες βίωσαν μια αδιατάρακτη περίοδο δημοκρατίας, ευημερίας και κοινωνικής, προόδου. Την ανοδική πορεία σφράγισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Η Ελλάδα συστήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια χώρα στη ζώνη του ΕΥΡΩ, με διεθνές κύρος και σύγχρονες υποδομές: Αεροδρόμιο, Μετρό, Αττική Οδός, Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου κ.λ.π. φέρουν την υπογραφή του Κώστα Σημίτη. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποδείχθηκαν σημείο καμπής ανάμεσα στην πρόοδο και στην οπισθοδρόμηση.
 

Στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, πρόσφατα δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο «ο εκσυγχρονισμός» παραμένει η ουσιαστική ατζέντα, γράφει ο FEATHERSTONE της έδρας Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο L.S.E. μεταξύ άλλων για τον Κώστα Σημίτη. Στο L.S.E. για τα 20 χρόνια της δημιουργίας έδρας «Ελευθέριος Βενιζέλος» με αντικείμενο τις σύγχρονες ελληνικές σπουδές έλαβαν μέρος και μίλησαν ο Κώστας Σημίτης κ.α. Ο εκσυγχρονισμός είχε ένα νέο συνώνυμο στην Ελλάδα «εξευρωπαϊσμός». Η ατζέντα του εκσυγχρονισμού ταυτίστηκε ρητά με τον Κώστα Σημίτη.
 

Ο Κώστα Σημίτης έκανε την Ελλάδα ένα κράτος – μέλος μοντέλο της Ε.Ε. Ο συγγραφέας καθηγητής του L.S.E. κάλεσε ξανά τον Σημίτη στην επαναληπτική διάσκεψη όπου ο πρώην πρωθυπουργός (Σημίτης) προσδιόρισε τα ελαττώματα της οικονομίας για την κρίση: έλλειψη ανταγωνιστικότητος και ευελιξίας της αγοράς εργασίας, δυσλειτουργικό κράτος και πελατειακές σχέσεις, υψηλά επίπεδα των δημοσίων δαπανών είναι ανασταλτικοί παράγοντες.

Τα επιτεύγματα του Σημίτη
Η ακριβής καταγραφή, παρουσίαση και απόδοση στην ιστορία του πλούσιου και σημαντικότατου έργου, που άφησε πίσω του ο Κώστας Σημίτης κατά την 8/ετή πρωθυπουργική του θητεία αποτελεί δύσκολο εγχείρημα. Ο ερευνητής και ο μελετητής που θα ασχοληθεί με την καταγραφή ενός τόσο πλούσιου και μεγάλου έργου θα δυσκολευθεί, διότι το πρόσφατο παρελθόν του Κώστα Σημίτη (1996 – 2004) είναι δύσκολο να αποτιμηθεί. Επειδή, όπως έχω ήδη αναφέρει, στην μνήμη του ελληνικού λαού τα έργα είναι ακόμη νωπά και στην συνείδηση του λαού επικρατούν θετικές, αρνητικές και αντιφατικές επιφυλάξεις. Παρ’ όλα αυτά, εγώ θα τολμήσω, όπως έχω ήδη δηλώσει, να καταγράψω κωδικοποιημένα το πλούσιο έργο της 8/ετίας, Σημίτη. Γιατί όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ότι τα εκτελεσθέντα έργα που έγιναν κατά την πρωθυπουργία Σημίτη (1996 – 2004) δεν έχουν γίνει από καμιά άλλη κυβέρνηση μέχρι σήμερα.

-Πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση των τελευταίων 10/ετιών. Με τον Νόμο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ Νο1 έγινε αναγκαστική συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων. Δηλαδή μέχρι το 1997 υπήρχαν στην Ελλάδα 457 Δήμοι και 5318 Κοινότητες. Με τον νέο Νόμο έγιναν 900 Δήμοι και 130 Κοινότητες.
-ΤΟ ΜΕΤΡΟ της Αθήνας. Οι πρώτες μελέτες παραδόθηκαν το 1990. Η κατασκευή άρχισε αργότερα από κοινοπραξία γαλλικών, γερμανικών και ελληνικών εταιρειών και τη διαχείριση του έργου έχει αναλάβει η εταιρεία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. Αρχές του 2000 είχαν κατασκευασθεί γραμμές 20 χιλιομέτρων και συνεχίστηκαν με εντατικό ρυθμό μεταξύ του 2000 και 2004 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο πρωθυπουργός Σημίτης δήλωσε την πλήρη ικανοποίησή του γιατί είναι ένα από τα Μεγάλα έργα υποδομής.
-ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ. Ένα από τα δυσκολότερα οδικά έργα σε κατοικημένο χώρο, στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Συνδέει το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με την Ελευσίνα μήκους 70 χιλιομέτρων.
-ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. Η ιδέα κατασκευή του Αεροδρομίου στα Σπάτα ήταν από την Κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας το 1976. Τον Ιούνιο του 1996 ιδρύεται η εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» με την συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου και ιδιωτικής κοινοπραξίας ΧΟΧΤΙΦ γερμανικών συμφερόντων. Σε 5 χρόνια το Αεροδρόμιο ήταν έτοιμο. Τον Μάρτιο του 2001 άρχισε να λειτουργεί.
-ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ του 2001. Ο Νίκος Αλιβιζάτος γράφει ότι είναι εγχείρημα ευρείας εμβέλειας και ο Ευάγγελος Βενιζέλος γράφει ότι διαμορφώθηκε ένα νέο σύγχρονο δημοκρατικό κεκτημένο της χώρας. Ο δε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του λέει ότι το Σύνταγμα είναι μοχλός για την προώθηση και εδραίωση του θεσμικού εκσυγχρονισμού της χώρας.
-ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ – ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ. Το όραμα του Μεγάλου πολιτικού Χαρ. Τρικούπη γίνεται πραγματικότητα. Το παγκόσμιο αυτό κόσμημα κατασκευάστηκε σχεδόν την περίοδο της 2ης θητείας του Κώστα Σημίτη. Δόθηκε στην κυκλοφορία τον Αύγουστο του 2004.
-ΚΑΚΙΑ ΣΚΑΛΑ. Έργο χρήσιμο και αποτελεσματικό με τρεις σύγχρονες μεγάλες σήραγγες 4 περίπου χιλιομέτρων στην έξοδο προς Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα.
 

Εκτός απ’ αυτά σημειώνουμε ακόμη και μερικά όπως: Ηλεκτρικές μονάδες, τραμ, προαστιακός, οδικά έργα στην επαρχία. Η Προεδρία του Συμβουλίου 2003, ένταξη της Κύπρου, χωρίς να λυθεί το Κυπριακό, στην Ε. Κοινότητα. Η Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, Ολυμπιακοί Αγώνες. Η Συμφωνία του Ελσίνκι κ.α.
Κατά την 8/ετία της πρωθυπουργικής θητείας του Κώστα Σημίτη είχαμε λακωνικά και τις παρακάτω επιδόσεις, σημαντικές για την οικονομία της χώρας.

Το δημόσιο χρέος από 105% στο 100% ΑΕΠ. Η αναλογία φόρων από 70% έμμεσοι30% άμεσοι στο επίπεδο της Ευρώπης 52% και 48% αντίστοιχα πετύχαμε στην 8/ετία Σημίτη:
-Αύξηση της ανταγωνιστικότητος.
-Ρυθμός ανάπτυξης ετησίως 35%.
-Πληθωρισμός από 20% το 1995 στο 12%.
-Οι δημόσιες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 7%.
-Δημόσιο έλλειμμα από 14% στο 3%.
-Δαπάνη κοινωνικού κράτους έφτασαν στο 26% στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland