Εστίες ταλαιπωρίας των πολιτών. Προτάσεις καταπολέμησής της

Τρίτη, 17 Νοέμβριος 2020 09:52 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Του Σωτήρη Ροϊνού
 
Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιοποιήθηκε στα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης μια ανακοίνωση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Σπάρτης, όπου, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται, ότι "παρά τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ από το Σάββατο 7/11, παρατηρείται συνεχής και αυξημένη προσέλευση πολιτών (νομικών και κοινού) στον χώρο των Δικαστηρίων της Σπάρτης, για διεκπεραίωση των υποθέσεών τους, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης από τον κορωνοϊό Covid-19".

Θα παρακαλούσα όμως να μας πουν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, κυρίως όμως οι προϊστάμενοι των Υπηρεσιών της Δικαιοσύνης στη Σπάρτη, σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί, και ειδικότερα, αν για τη διεκπεραίωση ορισμένων θεμάτων-αιτημάτων χρησιμοποιούν τους προβλεπόμενους από το θεσμικό πλαίσιο ηλεκτρονικούς τρόπους επικοινωνίας με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις; Και τούτο για την αποφυγή ταλαιπωρίας και περιττών επισκέψεων με φυσική παρουσία στους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου Σπάρτης.
 
Είμαι της άποψης ότι δεν θα προσέδιδε τρωτά στο κύρος, στη σοβαρότητα και τη σπουδαιότητα του έργου της Δικαστικής Εξουσίας, να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Δικαιοσύνης για την ενημέρωση των πολιτών ότι μπορούν, λόγου χάρη, να εγγραφούν στο portal http://www.ncris.gov.gr και να λαμβάνουν το απόσπασμα του ποινικού μητρώου τους ηλεκτρονικά, ώστε να αποφεύγεται η φυσική παρουσία.

Τις τελευταίες εβδομάδες που εξελίσσεται η διαδικασία για την κατάθεση αίτησης στην πρόσκληση της Δράσης «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ένα από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά της πρότασης-αίτησης είναι και το πιστοποιητικό του Πρωτοδικείου, «ΠΕΡΙ ΜΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ» κ.λπ.
 
Δυστυχώς, το Πρωτοδικείο Σπάρτης δεν είναι μεταξύ των 27-30 πρώτων δικαστικών μονάδων της χώρας, όπου δύναται ο πολίτης, μέσω της πλατφόρμας, https://extapps.solon.gov.gr/ να αιτηθεί και να λάβει ηλεκτρονικά το εν λόγω πιστοποιητικό (ευελπιστούμε σύντομα να συμβεί τούτο).

Έτσι, εκατοντάδες, πιθανότατα και χιλιάδες ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων της Λακωνίας, που δεν λαμβάνουν ηλεκτρονικά το πιστοποιητικό από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), μεταβαίνουν στα Πρωτοδικεία Σπάρτης και Γυθείου, καταρχάς για να υποβάλλουν την αίτηση, και μετά από 2-4 ημέρες για να παραλάβουν το πιστοποιητικό. Δεν γνωρίζω τι γίνεται στο Πρωτοδικείο Γυθείου, εγώ θα αναφερθώ στο Πρωτοδικείο Σπάρτης, από όπου έχω αιτηθεί και λάβει το προαναφερόμενο πιστοποιητικό και μπορώ να εκφράσω άποψη και πρόταση.

Απέστειλα την αίτησή μου με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση που μου έχουν γνωστοποιήσει (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). Οι -μοχθούντες και πολλές φορές υπερβάλλοντες εαυτόν- αρμόδιοι υπάλληλοι, αφού σε 3-4 ημέρες εξέδωσαν το πιστοποιητικό, μου τηλεφώνησαν, όπου με ενημέρωσαν ότι το πιστοποιητικό είναι έτοιμο και μπορώ να μεταβώ στο Πρωτοδικείο για να το παραλάβω. Από τη στιγμή που κάθε αντίγραφο του πρωτοτύπου εγγράφου δημόσιας υπηρεσίας υποχρεωτικά πρέπει να γίνεται αποδεκτό, ενημέρωσα την υπάλληλο ότι δεν επιθυμώ να παραλάβω το εκδοθέν πρωτότυπο,  και αιτήθηκα να μου αποστείλουν το πιστοποιητικό σε αρχείο pdf στο E-mail που εγώ απέστειλα την αίτησή μου. Μου απάντησαν ότι αυτό δεν γίνεται γιατί δεν προβλέπεται!.. Στην επιμονή μου ότι αυτό -εφόσον συγκατατίθεμαι- όχι μόνο προβλέπεται, αλλά επιβάλλεται, μου αντέτειναν ότι δεν διαθέτουν ... σκάνερ!..

Με την υπ. Αρ. πρωτ.: ΔΙΑΔΙΠΥΔ/ΤΣΠΕΑΔ/Φ. 18/οικ.16414/27.5.2015 Εγκύκλιο του  Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Δικαιώματα πολιτών - Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Ν. 4325/2015» ορίζεται ότι με «τις διατάξεις της παρ. 2β του άρθρου 13 του Ν. 4325/2015, με τις οποίες τροποποιείται το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 21 του Ν. 3979/2011, που προέβλεπε ως δυνητική τη χρήση ηλεκτρονικού τρόπου επικοινωνίας ακόμη και στην περίπτωση που είχε ζητηθεί από πολίτες και επιχειρήσεις ο τρόπος αυτός, πλέον, και με την αντικατάσταση του ρήματος «μπορεί» από το ρήμα «οφείλει», η ηλεκτρονική επικοινωνία των φορέων του δημόσιου τομέα με πολίτες και επιχειρήσεις καθίσταται υποχρεωτική, εφόσον τα πρόσωπα αυτά έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα ή έχουν δώσει τη ρητή συγκατάθεσή τους για την ηλεκτρονική τους επικοινωνία με το Δημόσιο.».

Μακριά από εμένα να "αντιδικήσω" με τους υπαλλήλους του Πρωτοδικείου, ούτε να τους "φορτώσω" τη διαχρονική γραφειοκρατική αβελτηρία που χαρακτηρίζει το Δημόσιο από αρχής συστάσεως του Ελληνικού Κράτους. Εδώ όμως γελάμε!... Μάλλον θλιβόμαστε! Και αναρωτιόμαστε: πως είναι δυνατόν μια νευραλγική Υπηρεσία του Δημοσίου, τόσο σημαντική στην καθημερινότητα των πολιτών, να μην διαθέτει ένα μηχάνημα (η αξία ενός επαρκούς δεν ξεπερνά τα 120€) που θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποστολή σε ηλεκτρονική μορφή των πιστοποιητικών, ώστε να επιτυγχάνεται και ο υπέρτατος σκοπός αυτής της -εξαιρετικά δύσκολης και αβέβαιης- περιόδου που διανύουμε, που είναι η δραστική μείωση των φυσικών επισκέψεων στο Πρωτοδικείο και ο περιορισμός του κίνδυνου  για μόλυνση από τον κορωνοϊό. 

Και να πω και κάτι άλλο. Ούτε το Σκάνερ είναι απαραίτητο. Αν ο προϊστάμενος της Γραμματείας του Πρωτοδικείου (ή ο εξουσιοδοτημένος υπογράφων το πιστοποιητικό υπάλληλος) δεν διαθέτουν ακόμα ψηφιακή υπογραφή, θα μπορούσαν σε μια επεξεργάσιμη μορφή αρχείου που θα έχουν ενσωματώσει σφραγίδα και υπογραφή, να σχηματίσουν το πιστοποιητικό, να το μετατρέψουν σε μορφή pdf και να το αποστείλουν στον αιτούντα πολίτη. Τόσο απλά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί -αν όχι όλες- η συντριπτική πλειοψηφία των επισκέψεων για τα εν λόγω πιστοποιητικά και όχι μόνο.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland