Οι Κροκεές που πεθαίνουν

Τετάρτη, 21 Οκτώβριος 2020 19:52 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Του Παναγιώτη Δ. Ζαμπέλη

Οι ωραίες Κροκεές, όπως τις χαρακτηρίζαμε κάποτε, δυστυχώς πεθαίνουν. Για να γλιτώσει πλέον αυτό το χωριό, δεν ξέρουμε «Τι γιορτές αγνιστήριες και ποιους αγώνες ιερούς να θεσπίσουμε» όπως έλεγε και ο Νίτσε. Με ένα καρναβάλι δεν γίνεται απολύτως τίποτα. Το χωριό έχει εγκαταλειφθεί από δημάρχους, αντιδημάρχους και κράτος. Αντιδήμαρχος για να εκπροσωπήσει το χωριό, που να είναι από το χωριό αυτό δεν υπάρχει. Ποιος είναι αντιδήμαρχος Κροκεών, εμείς οι κάτοικοι δεν γνωρίζουμε. Το τοπικό συμβούλιο, παρ’ όλες τις προσπάθειές του δεν μπορεί να πετύχει τα ωραία και μεγάλα έργα που έλεγε και ο Καβάφης. Από τότε που καθιερώθηκε ο Καλλικράτης, κανένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τις Κροκεές. Όχι δημόσιο έργο, όχι κοινωφελές έργο αλλά ούτε και σημασία δεν δίνεται από τους δημάρχους του Καλλικράτη.Ούτε ένα σπίτι δεν κτίζεται στις Κροκεές, και εκείνα που ρέβουν κατεδαφίζονται, ενώ στη Σκάλα το πράγμα αλλάζει. Όχι μόνο καινούργια σπίτια κτίζονται, αλλά και το άγαλμα του βασιλιά Ευρώτα τοποθέτησε ο Δήμαρχος στην είσοδο της πόλης. Ούτε να διαμαρτυρηθούμε δεν μας επιτρέπει. Μας λέει ποιος θέλει να μιλήσει και προτού πούμε κάτι μας παίρνει το μικρόφωνο από τα χέρια. Ένα δικτατορικό σύστημα που σου λέει μίλα αλλά μην μιλήσεις. Για γίνω πιο σαφής, θα παραθέσω εδώ μία πρωτοκολλημένη διαμαρτυρία στο Δήμο Ευρώτα. Μία από τις πολλές που έχω κάνει και κανείς δεν με έχει ακούσει.
Εφαρμόζοντας ο Δήμαρχος τον κανόνα «ας τονε να φωνάζει και στο τέλος θα βαρεθεί», πέτυχε το σκοπό του.

ΑΙΤΗΣΗ- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Δ. ΖΑΜΠΕΛΗ
ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΚΡΟΚΕΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ
ΑΡΘ.ΠΡΩΤ. 9391


Κύριε Δήμαρχε,

Αν θέλετε να έχετε μία επιτυχή τετραετία και όχι να αποπεμφθείτε όπως ο προηγούμενός σας Δήμαρχος κύριος Γρυπιώτης, αυτό θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από εσάς. Είσαστε οι πρώτοι δήμαρχοι Καλλικράτη του Δήμου Ευρώτα και μέχρι τώρα καταστροφή έχετε φέρει στο χωριό μου, τις Κροκεές.

Νομίζω πως έχω το ανθρώπινο δικαίωμα να διαμαρτυρηθώ εφόσον πίστεψα με όλη μου την ψυχή στην δικαιοσύνη του κόσμου, όπως μας δίδαξε και ο Νικηφόρος Βρεττάκος. Το αποτέλεσμα ήταν να θρηνώ τον εαυτό μου, σ’ αυτό το χωριό όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, γιατί είχα την άποψη ότι έπρεπε να αγωνίζομαι για όλους και όχι αποκλειστικά και μόνο για τον εαυτό μου. Μέχρι την καθιέρωση του Καλλικράτη τα πράγματα προχωρούσαν φυσιολογικά. Ακολουθώντας οι πρόεδροι της Κοινότητας και οι μετέπειτα δήμαρχοι του Καποδίστρια το νόμο της φθοράς και της αφθαρσίας της ύλης, προσπαθούσαν να καλύψουν τα κενά που δημιουργούσε ο φθοροποιός χρόνος.

Όπως στο σπίτι μας , ας πούμε, που του κάνουμε τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης. Διαφορετικά, φτάνει η στιγμή που κρίνεται ακατάλληλο προς κατοίκηση. Όπως σας γράφω και στην πρώτη μου επιστολή μετά την εκλογή σας, αφ΄ότου καθιερώθηκε ο Καλλικράτης και εδραιώσατε την έδρα σας στη Σκάλα, με το να κάνετε το δημαρχείο της Σκάλας σαν το παλάτι του Ερντογάν και να αρπάξετε όλα τα ΕΣΠΑ, δεν κάνατε τίποτε άλλο παρά να ρημάξετε τις Κροκεές. Δεν κάνατε καμία μελέτη για τις Κροκεές και δεν πραγματοποιήσατε καμία υπόσχεσή σας για το χωριό αυτό, το πάλαι ποτέ κωμόπολη. Ακόμα και ημιτελές έργο της ύδρευσης ( του τελευταίου δήμαρχου του Καποδίστρια ) δεν καταδεχθήκατε να τελειώσετε, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα μερικοί κάτοικοι να πίνουν νερό από καρκινογόνους αμιαντοσωλήνες. Και επειδή οι σωλήνες αυτοί είναι πορώδεις στο εσωτερικό τους, έχουν συγκεντρώσει τόση λάσπη, που καλλιεργούνται εκεί μέσα διαφόρων τύπων σκουλήκια και μικρόβια, χώρια τα άλατα και οι λοιπές βλαβερές ουσίες. Στη διάρκεια του φοβερού για μας Καλλικράτη, ερήμωσε το χωριό. Έφυγαν όλες οι υπηρεσίες όπως Εφορία, Αστυνομία, Τράπεζα, Ταχυδρομείο και Ειρηνοδικείο. Άδειασε το δημαρχιακό μας κτίριο και δεν έμεινε κανένας υπάλληλος. Όλους τους μεταφέρατε στη Σκάλα και γίνατε ο σουλτάνος ενός πολυπληθούς Δημαρχείου. Η απογοήτευση των κατοίκων των Κροκεών είναι πλέον κάτι το συνηθισμένο. Δεν ελπίζει κανείς ότι κάτι μπορεί να γίνει. Μας καταντήσατε καταδικασμένους μοιρολάτρες, να μην ελπίζουμε τίποτα από σας. Που είναι τα έργα που είχαν προγραμματιστεί για τις Κροκεές όπως ο βιολογικός καθαρισμός, η τροποποίηση του σχεδίου πόλεως, οι δύο δεξαμενές αρδεύσεως που θα πότιζαν όσα αγροκτήματα δεν έχουν νερό; Που είναι η δική σας υπόσχεση ότι θα γινόταν η μία δεξαμενή, που τελικά κατέληξε και αυτή σε φιάσκο; Προσπαθεί ακόμα ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου απεγνωσμένα να πραγματοποιήσει μία αίτηση που έκανα το 2011 για μία ζώνη πυρασφάλειας από νότια και ακόμα δεν ξέρει αν θα διαθέσετε το απαιτούμενο πετρέλαιο για την μπουλντόζα του δήμου. Μετά τη γερμανική κατοχή και μετά από τον εξοντωτικό εμφύλιο, που σκοτώνανε τους Έλληνες σαν τα κοτόπουλα, όταν ήμουν στο δημοτικό, το σχολείο είχε διακόσια πενήντα παιδιά, ενώ τώρα έχει μόνο τριάντα Κροκεατόπουλα. Και μην μου απαντήσετε εδώ με τη γνωστή ειρωνεία  Αν θέλω ο Δήμαρχος να μας κάνει παιδιά >>, γιατί δεν θα σας τιμήσει καθόλου μία τέτοια απάντηση. Πάνω σ’ αυτό το θάμα έχω κάνει ανάλυση σε προηγούμενη επιστολή μου προς τον κύριο Γρυπιώτη για το πως μπορεί ένας Δήμαρχος να συμβάλει στην γέννηση παιδιών. Αλλά αντί για γέννηση, έχετε καθιερώσει τη νοητική στείρωση, να μην θέλουν οι νέοι παιδιά. Φτάσατε και στο σημείο να μας κοροϊδεύετε προεκλογικά λέγοντας πως αν είχατε τον απαιτούμενο χώρο, θα κατασκευάζατε έναν λυόμενο παιδικό σταθμό.

Σταματήστε επιτέλους τις κοροϊδίες και αν θέλετε να σας δείξω εγώ το χώρο, ευχαρίστως να το κάνω. Έχετε ιδιόκτητο οικόπεδο του Δήμου σε κεντρική τοποθεσία των Κροκεών, εκτάσεως πεντακοσίων περίπου τ. μ. Που τα βάτα και η αφροντισιά του, έχουν γεμίσει με Ποντίκια την περιοχή. Εκτός αυτού, άκουσον άκουσον! Υπάρχει και πηγάδι ακάλυπτο, και χωρίς να φαίνεται, με κίνδυνο να πέσει μέσα κανένα παιδί.

Εύχομαι ειλικρινά να μην έλθουμε σε αντιπαράθεση, αλλά ει το εξής να βλέπουμε την ειλικρινή σας προσπάθεια να επουλώσετε μερικές από τις πληγές του του χωριού μας και να πούμε στο τέλος: << Να πέρασε και ένας καλός Δήμαρχος! >>..
Παναγιώτης Δ. Ζαμπέλης 20 Ιουνίου 2019

Όχι μόνο σε αντιπαράθεση δεν ήλθαμε με τον Δήμαρχο, όχι μόνο δεν είπαμε ότι πέρασε και ένας καλός Δήμαρχος, αλλά ο Δήμαρχος μας εξόντωσε εντελώς, ώστε να μην ελπίζουμε τίποτα. Ακόμα και τις δωρεές ατέκνων Κροκεατών στην Κοινότητα Κροκεών, ακόμα και αυτές είναι ιδιοκτησία του Δήμου Ευρώτα με διαχειριστή το Δήμαρχο που τα εισοδήματά τους τα κάνει αγάλματα στη Σκάλα. Και όλα τα ΕΣΠΑ στον κάμπο και οι Κροκεές να πεθαίνουν. Οι Κροκεές που κάποτε φιλοδοξούσαμε να γίνουν το πολιτιστικό κέντρο της Λακωνίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland