Μπορεί ο Ερντογάν να κάνει πραξικόπημα;

Τρίτη, 29 Σεπτέμβριος 2020 19:16 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Οι πιστοί αναγνώστες της στήλης ίσως ενθυμούνται την εκτίμηση μου ότι ο Ερντογάν είναι πολύ πιθανό να παραμείνει στην εξουσία με πραξικόπημα. Ως κύρια αιτία αυτής της εξέλιξης εκτιμούσα την καταστροφική για την χώρα πολιτική του. 

Ο Ερντογάν κινδυνεύει να έχει κακό τέλος όταν και αν διαπιστωθούν τα φοβερά εγκλήματα του που αφορούν την δημοκρατία, την κλεπτοκρατία, τους διωγμούς, την στέρηση της ελευθερίας, την παραπληροφόρηση και τόσα άλλα.

Μήνες μετά εκείνο το κείμενό μου, ένας Τούρκος ακαδημαϊκός ο Αλί Αγτσάκουλου θεωρεί πιθανό αυτό το σενάριο και μάλιστα παραθέτει δημοσίως μια σειρά από ενέργειες του Ερντογάν που δείχνουν να το προετοιμάζουν. Πέρα από την εθνικιστική ρητορεία που μπορεί να είναι μια καλή δικαιολογία για να καταλύσει κανείς την όποια δημοκρατία έχει απομείνει, ο Τούρκος ακαδημαϊκός αναφέρει:
- Με προεδρικό διάταγμα, ΟΛΕΣ οι κάμερες που βρίσκονται στην Τουρκία καταλήγουν σε ένα Κέντρο παρακολούθησης στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Ερντογάν έχει στήσει έναν μηχανισμό παρακολούθησης των πάντων. Γιατί;
- Ένα άλλο Κέντρο Επιχειρήσεων ελέγχει πλήρως όλες τις στρατιωτικές επικοινωνίες. Γιατί;

Κατά τον Τούρκο αναλυτή, είναι προφανές ότι "το καθεστώς Ερντογάν κάτι ετοιμάζει". Και συμπληρώνει: "Ή φοβάται πραξικόπημα ή ετοιμάζει πραξικόπημα".
Περιφρονούσα πάντοτε τις συνωμοσιολογίες. Με καθοδηγεί ο πραγματισμός και τα αληθινά δεδομένα. Στην περίπτωση του Ερντογάν λοιπόν ναι. Νομίζω ότι ένα πραξικόπημα είναι πιθανό γιατί ο Ερντογάν έχει εγκλωβιστεί σε έναν φοβερό κύκλο παρανομιών και ίσως να μην έχει άλλη διέξοδο, από το να το πάει μέχρι τέλους.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti