Λίθος της Δημοκρατίας η ενίσχυση του Περιφερειακού Τύπου

Πέμπτη, 18 Ιούνιος 2020 20:21 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Οι περιφερειακές εφημερίδες έχουν μια μοναδική δύναμη: Μόνο αυτές μπορούν να καταγράφουν την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών. Από μια αγγελία γάμου, μέχρι την απώλεια ενός συνανθρώπου, από μια διάλεξη μέχρι ένα άρθρο γνώμης, από τον αγώνα της τοπικής ομάδας, μέχρι την θεατρική παράσταση τοπικών δημιουργών, η εφημερίδα είναι το μοναδικό Μέσο που προβάλλει και στηρίξει την κοινότητα, την πόλη.

Η περιφερειακή εφημερίδα έχει μια ακόμη δύναμη: Αγωνιά για τον τόπο στον οποίο κυκλοφορεί, Θα παρέμβει, θα αποκαλύψει, θα προτείνει, θα διαμαρτυρηθεί. Ο κεντρικός Τύπος δεν καλύπτει την περιφέρεια, παρά σποραδικά και χωρίς βάθος. Ούτε οι κατά τόπους ιστοσελίδες μπορούν να υποκαταστήσουν την περιφερειακή εφημερίδα γιατί λειτουργούν χωρίς δεοντολογία, κακοποιώντας την ελληνική γλώσσα και στοχεύοντας στα likes όχι στην σωστή ενημέρωση. Δεν έχουν βρει ακόμη το δρόμο τους.

Η συστηματική εγκατάλειψη του περιφερειακού Τύπου είναι ένα πολιτισμικό έγκλημα που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και ο μόνος τρόπος στήριξής του είναι οι ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ. Στη Γαλλία το κράτος αγοράζει μεγάλο αριθμό φύλλων περιφερειακών εφημερίδων δεν λέω κάτι καινούργιο.
Σκεφθείτε λοιπόν η τοπική εφημερίδα να υπάρχει σε όλα τα ΚΑΠΗ, στα ΚΕΠ, στους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, στα δημοτικά στάδια, βιβλιοθήκες, σε όλους τους κρατικούς και δημοτικούς φορείς. Σε μια τέτοια περίπτωση θα συμβούν τρία πράγματα:

-ΠΡΩΤΟΝ θα υπάρξει ευρεία αναγνωσιμότητα των εφημερίδων. Θα ενισχυθεί ο ρόλος τους και θα διευρυνθούν οι δημοσιογραφικοί ορίζοντες τους.
-ΔΕΥΤΕΡΟΝ θα υπάρξουν έσοδα που θα εξυγιάνουν τις 100 περιφερειακές εφημερίδες όλης της χώρας.
-ΤΡΙΤΟΝ θα εκσυγχρονιστούν. Περισσότερες σελίδες, προσλήψεις, νέα θεματολογία, πλήρης ανανέωση του ιστορικού αυτού κλάδου.

O περιφερειακός Τύπος δεν χρειάζεται "κάποια έσοδα" που απλώς θα συντηρούν την παρακμή του. Χρειάζεται να εισχωρήσει και πάλι στις κοινωνίες και με μια δυναμική επανεκκίνηση να αφήσει πίσω την μακρόχρονη κρίση που τον ταλαιπωρεί. Η παρουσία τους μέσω συνδρομών σε όλους τους φορείς δράσης είναι η λύση.
(ΥΓ: Εννοείται πως πρέπει να ενισχυθούν αποκλειστικά για τις περιφερειακές εφημερίδες που λειτουργούν επί χρόνια και όχι σε όσες ιδρυθούν... σήμερα για να κερδοσκοπήσουν μέσω συνδρομών).

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland