Γιατί ο κ. Τσίπρας παρακαλά για πρόωρες εκλογές

Δευτέρα, 04 Μάιος 2020 19:40 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι έχει δίκιο ο κ. Τσίπρας που προβλέπει εκλογές τώρα, τις οποίες μάλιστα ορίζει για τις 30 Σεπτεμβρίου. Και όπως λένε, έχει δίκιο διότι λόγω δημοσκοπήσεων η ΝΔ θα πετύχει μια άνετη διπλή νίκη, καίγοντας και τον εκλογικό νόμο της ψευτο-απλής αναλογικής.

(Που έχει ακουστεί απλή αναλογική με όριο εισόδου το 3%; Να παίρνει ένα κόμμα, ακόμη και 200.000 ψήφους που αντιστοιχούν σε 9 βουλευτές και να μην εισέρχεται στη Βουλή. Επειδή είδαν ότι είναι πια δεύτεροι, έφτιαξαν έναν εκλογικό νόμο για να κλέψουν τις έδρες του πρώτου).

Προσωπικά είμαι ακριβώς στην εντελώς αντίθετη πλευρά και τι υποστηρίζω; Ότι είναι ο κ. Τσίπρας που παρακαλά καθημερινά τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εκλογές. Θα τις χάσει, αλλά η ήττα θα είναι προσωπική του λύτρωση. Δεν θα χάσει το κόμμα και αυτό δεν είναι λίγο. Να το εξηγήσω:

Αν γινόντουσαν εκλογές τον Σεπτέμβριο, ο κ. Τσίπρας θα μετρούσε ΠΕΝΤΕ σερί ήττες αλλά δεν θα έχανε την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ. Θα υποστήριζε ότι δεν είχε τον χρόνο να αναδιατάξει τον πολιτικό του χώρο και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Έτσι θα εξασφάλιζε άλλα 4 χρόνια ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντίθετα, αν οι εκλογές γίνουν στο τέλος της 4ετίας - δηλαδή σε τρία χρόνια - και ο Τσίπρας υποστεί την διπλή ήττα της κάλπης τότε πρέπει να τα μαζεύει και να φεύγει, αφήνοντας το κόμμα σε έναν νέο αρχηγό. Ενώ είχε τον χρόνο να αναδιατάξει, έχασε και πάλι, δεν μπορεί να συνεχίσει.

Αν και είναι πολύ πρόωρο, επιτρέψτε μου μια πρόβλεψη. Σε μια τέτοια περίπτωση το κόμμα θα περάσει στο... συστημικό ΠΑΣΟΚ που έχει εισχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και θα έχει βρει και τον αρχηγό. Θα επιστρέψουμε στο δίπολο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μέσω κατάληψης του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιστροφή στα κόμματα προ κρίσης του 2009 θα έχει ολοκληρωθεί με όλα τα μικρά κόμματα που δημιουργήθηκαν να αφανίζονται και αυτά που υπήρχαν, να επιστρέφουν στα ποσοστά τους

Τότε μην αποκλείεται να γίνει το σύνηθες: Ο Τσίπρας να αποχωρήσει με τον παραδοσιακό ΣΥΡΙΖΑ και να επιστρέψει στο κόμμα του 3,5%. Πολλές φορές οι ηττημένοι αρχηγοί φεύγουν φτιάχνοντας νέα μικρότερα σχήματα, αυτός που το έχει έτοιμο; (Θυμίζω: Στεφανόπουλος, Τσοβόλας, Μπακογιάννη, Αβραμόπουλος, Σαμαράς, Παπανδρέου...).

Συνεπώς ναι, νομίζω ότι αν κάποιος θέλει εκλογές τώρα, αυτός είναι ο κ. Τσίπρας. Και μην μου πείτε ότι δεν τα λέω καλά γιατί στο τέλος της τετραετίας μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. ΔΕΝ θα τις κερδίσει.

Πώς να κερδίσει κάποιος εκλογές όταν δεν μπορεί ούτε να κυβερνήσει, ούτε να κάνει αντιπολίτευση, πάντα χωρίς κανένα σχέδιο; Και κυρίως πως να νικήσει έναν Μητσοτάκη που μετά τα ελληνοτουρκικά και τον κορωνοϊό θα πετύχει και μια τρίτη νίκη έχοντας συνεφέρει και την οικονομία;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti