Το Βατερλό του Τραμπ μέσω... Κίνας

Παρασκευή, 03 Απρίλιος 2020 16:03 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

O Ντόλαντ Τραμπ ζει το Βατερλό του, αν και κανείς δεν είναι σίγουρος ότι τελικά θα το πληρώσει κιόλας. Ο κορωνοϊός τον ξεγύμνωσε εντελώς και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό.

Στο εσωτερικό της χώρας γελοιοποιήθηκε ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει πανδημία και πως αν δεν προσέξει την οικονομία "τα θύματα θα είναι περισσότερα". Μάλιστα πρόσφατα είχε προβλέψει ότι "μέχρι 10 Απριλίου θα επιστρέψει η ομαλότητα".

Όλοι βλέπουμε την συντριβή του στα νοσοκομεία αλλά και -δυστυχώς- στα νεκροτομεία της χώρας. Ο ίδιος μιλά τώρα για "ότι χειρότερο βιώνει η χώρα του".

Στο εξωτερικό, η πολιτική Τραμπ να υπονομεύει τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ με ντροπιαστικές και ανήθικες τακτικές δίδει στην Κίνα το δικαίωμα μιας ειρηνικής εισβολής της στην Ευρώπη.

Η Κίνα έστειλε μάσκες, γάντια, αναπνευστήρες και ιατρικούς εμπειρογνώμονες για να βοηθήσει Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Σερβία, Τσεχία και άλλες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Έτσι, στο Πεκίνο, δόθηκε η ευκαιρία να αναδειχθεί σε εταίρο πρόθυμο να παράσχει βοήθεια στις πληγείσες χώρες, κερδίζοντας έδαφος στη διπλωματία σε βάρος των ΗΠΑ του Τραμπ, που περιφρονούν τους συμμάχους τους.

Όλα αυτά είναι μάλιστα η αρχή μιας εποχής νέων σχέσεων που θα διαμορφωθούν μέσα από τον πόνο των απωλειών και της ανάγκης για ισότιμες ουσιαστικές σχέσεις. Ο κορωνοϊός, άθελά του βέβαια, θα τιμωρήσει όσους δεν έχουν το μέγεθος για τις περιστάσεις. Είναι βέβαιο ότι πολίτες, ηγέτες και πολιτικοί, τουλάχιστον στις χώρες της Δύσης, θα πορευτούν σε νέες ράγες όταν η πανδημία ελεγχθεί.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti