Παραμυθιών Γωνιά: Χειροκρότα… Ρε, τι σου ζητάνε;

Σάββατο, 21 Μάρτιος 2020 11:12 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η αφέλεια δεν δίδεται δωρεάν, σκηνοθετείται και παίζεται…
Οδυσσέας Ελύτης

Πρέπει να γίνουμε ισόβιοι χειροκροτητές. Μέχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων της υπομονής. Είναι μια καλή γυμναστική που δυναμώνει τους μύες των δαχτύλων, για όσο υπάρχουν ακόμα, σε τούτο τον ακρωτηριασμό που μας επιφύλαξαν.

Πρέπει να κάνουμε μια χειρονομία καλής θέλησης για όσα συμβαίνουν. Πρέπει να υπακούσουμε. Το απαιτούν οι καιροί που πλάσαμε.

Πάει καιρός που μας τελείωσαν οι λέξεις για να εκφραστούμε. Ζούμε την εποχή των χειρονομιών, όταν κανένας λόγος δεν μπορεί να περιγράψει αυτό που ζούμε. Πώς να αναλύσουμε και την επιστημονική φαντασία;

Ποιός φανταζόταν ότι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα είχε για αντίπαλο έναν αδιευκρίνιστο, από κάθε άποψη ιό; Εκτός και αν είναι «η εκδίκηση των παγκολίνων».

Ποιός αναλαμβάνει οποιαδήποτε υποψία ευθύνης, για όσα στο νου δεν έβαλε ποτέ;

Ποιός σκέφτηκε ποτέ, ότι ο κάθε βήχας θέλει μεταφραστικό επιτελείο;

Και ποιός, ποιητής έστω, σκέφτηκε ότι θα ερχόταν η νύχτα (μέρα δεν τη λες) όπου θα είχε θεσμοθετηθεί, με τόση επιτυχία, η κατάργηση του ενστίκτου;

Θα περάσουν χρόνια πολλά, ίσως αιώνες, που η ανθρωπότητα θα λυπάται για την κατάντια μας.

Οι έγκλειστοι δεν έχουν δικαιώματα, πέρα μόνο από το να μείνουν έγκλειστοι. Καταργήθηκαν τα δικαιώματα από τις παράνομες σχέσεις μεταξύ εξουσιών και λαών.

Αλάνθαστος είναι εκείνος που δεν κάνει τίποτα!

Το δόγμα αυτό επιτέλους εμπεδώθηκε. Τι να κάνουν άλλωστε τα πρόβατα; Μασάνε κουτόχορτο, αποψιλώνουν τον πλανήτη και ζουν την επιδημία της παραπληροφόρησης. Ούτε η σφαγή τους είναι γεγονός.

Η καθημερινότητα των fake news και η ανταλλαγή ανόητων μηνυμάτων είναι η πραγματικότητα.

Η δικαιοσύνη έχει χαθεί στο μεταφραστικό της πολιτικής.

Και ακούγεται μόνο μια βοή, ώρα εννιά το βράδυ και χειροκροτήματα αποτυχούσας παρέλασης.

Η λαίδη, σύζυγος του έλληνα πρωθυπουργού, μας το ζήτησε ευθαρσώς.

Τα κανάλια των συμφερόντων και οι νταβατζήδες του παλιού καλού καιρού, το μετέδωσαν ευλαβικά. Τα δημοσιογραφικά φερέφωνα, αφού το διατυμπάνισαν αρκούντως, στη συνέχεια απεφάνθησαν ότι «όλοι οι Έλληνες χειροκρότησαν». Τύφλα να ‘χει ο Πινόκιο.

Ωστόσο πρέπει να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση για την άσκηση των δαχτύλων. Τώρα που δεν μπορούμε πια να μουντζώσουμε εθνοπρεπώς (ο κατ’ οίκον περιορισμός δεν το ευνοεί) ας χειροκροτήσουμε. Το ίδιο είναι.

Με τον τρόπο αυτό, μουντζώνουμε, και μάλιστα δίχως να το καταλάβουμε, τον εαυτό μας!

Μουντζώνουμε τον όποιο αγώνα, υποτίθεται, δώσαμε στη ζωή μας.

Μουντζώνουμε τα παιδιά μας. Το μέλλον, το ήθος, το εγώ μας, που τόσο του χρειάζεται. Έτσι για να μην τρομάξουμε, για όσα δεν μουντζώσαμε στην ώρα τους.

Είμαστε σπουδαίοι. Υπάρχουμε όταν χειροκροτούμε ακαταλήπτως τους γιατρούς που μάχονται για την ζωή και τον όρκο που έδωσαν. Για το χρέος που έχουμε και δεν αντιληφθήκαμε ποτέ.

Για να πάει καλά η παράσταση που αποφάσισε να οργανώσει η λαίδη Μαρέβα, ας χειροκροτήσουμε. Τα θέατρα έκλεισαν, ζήτω οι θεατρινισμοί! Ζήτω η καταστροφή της νοημοσύνης! Ζήτω ο κατακλυσμός της βλακείας!

Ας χειροκροτήσουμε τον εαυτό μας. Γενικώς ας χειροκροτήσουμε ή ας βγούμε στα μπαλκόνια με κάτι να λάμπει. Τώρα πια δεν χρειάζονται οι κρότου λάμψης.

Και μιας και δεν χειροκροτήσαμε ποτέ την ποίηση, σήμερα που είναι η παγκόσμια ημέρα της, ας κάνουμε μια χειρονομία καλής θέλησης προς αυτήν. Μπορεί να ανακαλύψουμε και την πραγματική ανοσία της αγέλης, που απαθείς δημιουργήσαμε.

Δια χειρός λοιπόν, Οδυσσέα Ελύτη, καθώς μας παρακολουθεί «εκ του πλησίον»:
…είσαι του κατά λάθος θανάτου το θύμα τ’ αυριανό νεογέννητο…

Και κρατώντας τα «ανοιχτά χαρτιά» του, ας διαβάσουμε:
«όπου να ‘ναι θα φανεί το ξεχαρβαλωμένο λεωφορείο. Η πρόοδος της ανθρωπότητας! Η σωτηρία των λαών! Στρατηγοί μυριάδες, εγκατεσπαρμένοι σε όλα τα σημεία του κόσμου, άψογα πάντοτε ντυμένοι διατάζουν. Τι; Οτιδήποτε, αρκεί να ‘ναι διαταγή… Σημασία έχει η υποταγή, και τώρα τελευταία μάλιστα η υποταγή στα συμφέροντα του συνόλου… Γινόμαστε οι ίδιοι εμείς κάθε στιγμή κι από λίγο δολοφόνοι».

Ας χειροκροτήσουμε.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος