ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΑΛΑΞΕΙΔΑΣ «ΖΟΡBA THE GREEK». Έφυγε από τη ζωή ένας εκλεκτός Μολαϊτης

Τρίτη, 17 Δεκέμβριος 2019 22:53 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΑΛΑΞΕΙΔΑΣ «ΖΟΡBA THE GREEK». Έφυγε από τη ζωή ένας εκλεκτός Μολαϊτης

Γράφει ο Ιωάννης Πριφτάκης

Έφυγε πρόσφατα από τη ζωή ο Νικόλαος Γαλαξείδας, ο γνωστός στο SACRAMENTO της Καλιφόρνιας των Η.Π.Α. ως ZORBA THE GREEK. Ο εκλιπών γεννήθηκε στους Μολάους το 1938, όπου πέρασε τα πρώτα του παιδικά χρόνια. Η οικογένειά του ακολούθησε τον δρόμο της μετανάστευσης. Η επίγεια διαδρομή του μετανάστη Νικόλαου Γαλαξείδα περιγράφεται σε μία ενδιαφέρουσα αυτοβιογραφία με τίτλο «CASCADE OF MEMORIES»- O Δρόμος του μετανάστη γεμάτος αναμνήσεις και περιπέτειες, που εκδόθηκε στα Αγγλικά και Ελληνικά.

Από το ταπεινό ξεκίνημά του, σαν ένα αγόρι, στη βασανισμένη από τον πόλεμο Ελλάδα, μέχρι το όνειρο του Νέου Κόσμου, ο Νιck αφηγείται το ταξίδι του από την Ελλάδα στην Αμερική. Στην πορεία βιώνει απρόσμενες τραγωδίες και περιπέτειες. Μια παράκαμψη στη Βολιβία ακολουθείται από την ξαφνική απώλεια του αγαπημένου του πατέρα, που φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή του. Αποφασισμένος να εξασφαλίσει την οικογένειά του και να εκπληρώσει τα όνειρά του, ξεκινά μόνος του για τον Καναδά. Η σκληρή δουλειά και το τολμηρό του πνεύμα αποδίδουν και τελικά θα τα καταφέρει στην Καλιφόρνια, όπου χτίζει μια ευτυχισμένη ζωή σαν σύζυγος και πατέρας, σαν επιτυχημένος επιχειρηματίας, και σαν μια τοπική διασημότητα. Στο κέντρο της πόλης SACRAMENTO, στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α., έπαιξε τους σπουδαιότερους ρόλους, που όχι μόνο ανέβασαν και τίμησαν τον ίδιο, αλλά πρόβαλλαν και διαφήμισαν και την Ελλάδα. Κατά την ανάπτυξη της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, μέσα από επιλεγμένα ελληνικά σύμβολα και δρώμενα, που εκτιμώνται διεθνώς, και με το ηχηρό όνομα «ΖORBA THE GRE», η επιχείρηση του Νίκου Γαλαξείδα, έγινε σημείο προβολής και αναφοράς στην τοπική κοινωνία. Ο χορός με την ανύψωση των τραπεζιών μόνο με τη δύναμη των δοντιών, έγινε η μεγάλη ατραξιόν του καταστήματος.

Το ιππήλατο άρμα, αρχαιοελληνικής τεχνικής, αγορασμένο πανάκριβα από το Χόλιγουντ, όπου είχε κατασκευαστεί για τις ανάγκες ταινιών, και με οδηγό τον Νιck Γαλαξείδα, εισήλθε σε οδό ταχείας κυκλοφορίας, ως διαμαρτυρία για την αύξηση της βενζίνης. Το παράξενο γεγονός, όχι μόνο κινητοποίησε τις Αρμόδιες Αρχές και έγινε θέμα των Μ..Μ.Ε., αλλά και διαφήμισε την επιχείρηση «ZORBA THE GREEK», εκθειάζοντας παράλληλα την εφευρετικότητα και το θάρρος ενός Έλληνα Μετανάστη. Στην αυτοβιογραφία διαβάζουμε επίσης: Το κέντρο «ZORBA, THE GREEK», έγινε ένα πολύ δημοφιλές μέρος για ανθρώπους απ’ όλη την πολιτεία και με ηχηρές διασημότητες.

Τον Ιούνιο του 1973 ο Νικόλαος Γαλαξείδας και η οικογένειά του τιμήθηκαν από τη Συνέλευση της Πολιτείας της Καλιφόρνιας για την προσφορά τους στην πόλη και στους πολίτες του SACRAMENTO και τη δράση των στην Ελληνική Κοινότητα. Παρά την επιτυχημένη ζωή στη δεύτερη πατρίδα, ο Νικόλαος Γαλαξείδας, προτίμησε να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη γενέτειρά του, τους Μολάους. Και εδώ η παρουσία του και η προσφορά του ήταν έντονες. Με δικά του έξοδα και προσωπική φροντίδα ανακαινίστηκε το γραφικό εξωκλήσι της Παναγίας, Παλαιό Μοναστήρι, στο άνω μέρος του Φαραγγιού των Μολάων. Ο περιβάλλων χώρος εξωραΐστηκε με επιμέλεια και καλαισθησία.

Διαπιστώνοντας τις δυσκολίες των ομογενών μας, που επισκέπτονται την πατρίδα για λιγότερο ή περισσότερο χρόνο, δημιούργησε την Ένωση των Απανταχού Αποδήμων Επιδαυρολιμηριτών «Ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ», με έδρα τους Μολάους. Στην πρόσπαθειά του αυτή να συνδέσει τους απανταχού Επιδαυριολιμηρίτες για γνωριμία, στήριξη, αλληλοβοήθεια και προπάντων για την ανάγκη ιατρικής περίθαλψης εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας, επέδειξε πάθος αλλά και υπέδειξε συγκεκριμένους τρόπους ασφάλισης. Διαπίστωσε όμως με πικρία, στην πρόσπαθειά του να πείσει τις Αρμόδιες Αρχές, ότι δεν είναι εύκολες οι ελληνικές θύρες, όταν η χρεία των αποδήμων παιδιών της «τες κουρταλεί». Έμπρακτο ήταν επίσης το ενδιαφέρον του, μέσω της Ένωσης, και προς το Νοσοκομείο Μολάων και τις τάξεις των παιδιών με ειδικές ανάγκες στο Δημοτικό Σχολείο Πακίων.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος