Μόνο κείμενα μπορούν να πουν αλήθειες

Δευτέρα, 09 Δεκέμβριος 2019 21:59 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Δεν μου αρέσουν τα τσιτάτα. Θεωρώ ότι μια μικρή φράση λίγων λέξεων στην ουσία προωθεί το λαϊκισμό. Μια εξαιρετική ρήση ενός φημισμένου ανθρώπου δεν σημαίνει τίποτε αν δε αναλυθεί με επάρκεια. Πιστεύω λοιπόν στο κείμενο (και όχι στο τίτλο του, που κατ’ ουσίαν είναι ένα τσιτάτο).

Το κείμενο είναι αυτό που ανοίγει ορίζοντες, σε αναγκάζει να προβληματιστείς, να αναλύσεις και στο τέλος να εντάξεις τα νοήματά του στη ζωή σου. Κατά συνέπεια πιστεύω ότι τα τσιτάτα, τελικά, αφοπλίζουν την σκέψη και υπονομεύουν την μικρή ή μεγάλη σοφία. Τέτοια τσιτάτα βρίσκουμε καθημερινά στο διαδίκτυο όπου σχεδόν όλοι, βάζοντας μια φρασούλα, προσπαθούν να περιγράψουν τα σπουδαία χωρίς όμως να το επιτυγχάνουν. ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ. Οι λίγες λέξεις δεν αρκούν.

Παρακολουθώντας τον Τράμπ και την μοναδική ανεπάρκεια του, θυμήθηκα λοιπόν ένα τσιτάτο του Μαρκ Τουαίην για την βλακεία, που είχε πει: «Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι βλάκες που μιλάνε σοβαρά». Και τότε σκέφτηκα να συρράψω τσιτάτα περί βλακείας φτιάχνοντας τελικά ένα σύντομο κείμενο.

Το κάθε τσιτάτο από μόνο του μπορεί και να μην μας λέει πολλά. Όλα μαζί σαν κείμενο όμως, συνθέτουν ένα κείμενο που σίγουρα (μας) λέει περισσότερα. Δείτε:

«Πάντα υπάρχουν αρκετοί βλάκες για να δημιουργήσουν μια πλειοψηφία. Αυτό είναι το μυστικό όπλο του βλάκα». Μπρεχτ.
«Το μεγάλο μυστικό του βλάκα είναι ότι δεν διανοείται ούτε για μια στιγμή ότι μπορεί να έχει άδικο». Κόϊνερ.
«Ο βλάκας επιλέγει δραστηριότητες που του δίνουν την ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας». Carlo Cipolla.
«Η βλακεία είναι μια ασθένεια αθεράπευτη, αφού ο βλάκας συνεχώς επαναλαμβάνεται και δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί την ζημιά που προκαλεί». Ευάγγελος Λεμπέσης.
«Οι ηλίθιοι είναι τα μόνα έμβια όντα που πολλαπλασιάζονται με τους πιο γρήγορους ρυθμούς. Και φυσικά είναι ανίκητοι». Μίλαν Κούντερα.
«Μόνο οι βλάκες ενδιαφέρονται να φαίνονται σοβαροί». Νικολάϊ Γκόγκολ.
«Σε τρία πράγματα δεν χωρά η λογική. Στο θάνατο, τον έρωτα και τη βλακεία». Αϊνστάιν.

Με δεδομένο ότι τσιτάτα για την βλακεία υπάρχουν εκατοντάδες είναι λοιπόν φανερό ότι κάθε ένα από αυτά, περιγράφει ένα υπομόριο της όποιας αλήθειας και πως μόνο ένα πλήρες κείμενο μπορεί να περιγράψει καλύτερα και μοναδικά το όλον. Τώρα το ερώτημα είναι: Ως κοινωνία διαβάζουμε ή μας αρκούν τα συνθήματα;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα