Μεγάλες «αλλαγές» έρχονται στις ασφαλιστικές εισφορές των «Μη Μισθωτών» από το νέο έτος!

Παρασκευή, 29 Νοέμβριος 2019 17:18 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Γράφει ο Βασίλειος Α. Μουγιακάκος, Οικονομολόγος MSc. Λογιστής-Φοροτεχνικός Α’ τάξης, Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων


Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα έχει «θορυβηθεί» ο επιχειρηματικός κόσμος με τις σημαντικές ανατροπές που θα φέρει το επικείμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας και ειδικότερα τον Υπουργό κ. Ιωάννη Βρούτση πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση τον Ιανουάριο του 2020. Έπειτα λοιπόν από την πάροδο αρκετών ημερών, στις οποίες οι συζητήσεις και τα υποθετικά σενάρια για το εν λόγω νομοσχέδιο είχαν «φουντώσει» ανάμεσα στους οικονομικούς κύκλους και δεδομένου του γεγονότος ότι μόλις το περασμένο Σάββατο (23/11/2019) σε επίσημη τοποθέτηση του εν λόγω Υπουργού δόθηκαν πληροφορίες για το τι θα πρέπει να περιμένουν 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι) το αμέσως προσεχές διάστημα, είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για το επίμαχο αυτό θέμα.

Επιγραμματικά μεταξύ των σημαντικότερων μεταβολών που θα επιφέρει το «πολυσυζητημένο» αυτό νομοσχέδιο είναι η επαναφορά των «ασφαλιστικών κλάσεων», η «αύξηση» των ασφαλιστικών εισφορών σε έχοντες χαμηλά εισοδήματα καθώς και η «αποσύνδεση» του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών από το καθαρό εισόδημα των μη μισθωτών.

Ξεκινώντας την ανάλυσή μας για το επίκαιρο αυτό ζήτημα, είναι εύλογο να αναφέρουμε ότι η ασφαλιστική αυτή μεταρρύθμιση θα φέρει κρίσιμες αλλαγές στον ήδη υπάρχων ασφαλιστικό Νόμο του κ. Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016). Συγκεκριμένα, οι μη μισθωτοί θα παρατηρήσουν ότι το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών τους θα αλλάξει όχι μία, όχι δύο αλλά τρεις φορές μέχρι το τέλος του 2020!

Γιατί όμως θα επέλθουν οι συνεχείς αυτές αλλαγές στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;
Εδώ λοιπόν είναι απαραίτητο να αναφέρουμε πως το επικρατέστερο σενάριο υποστηρίζει ότι ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών για κάθε μη μισθωτό για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του έτους 2019 θα γίνει βάσει του ισχύοντος ασφαλιστικού νόμου, σύμφωνα με τον οποίο οι ασφαλιστικές εισφορές κάθε μηνός καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα. Δηλαδή οι ασφαλιστικές εισφορές του Νοεμβρίου θα καταβληθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, και οι ασφαλιστικές εισφορές του Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Όπως προαναφέραμε οι αλλαγές που θα φέρει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα έχουν εφαρμογή από 01/01/2020, ως συμπέρασμα το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών από το νέο έτος θα αλλάξει και οι μη μισθωτοί συγκεκριμένα θα το συνειδητοποιήσουν αυτό από το μήνα Φεβρουάριο καθώς μέχρι το τέλος του μήνα αυτού θα πρέπει να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές του μηνός Ιανουαρίου βάσει του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Να σημειώσουμε παράλληλα ότι ο ισχύων ασφαλιστικός Νόμος 4387/2016 ορίζει πως οι ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών υπολογίζονται βάσει του αμέσως προηγούμενου εκκαθαρισμένου έτους, δηλαδή στην περίπτωσή μας βάσει του έτους 2018. Ωστόσο, οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται από τους μη μισθωτούς το έτος 2019 είναι παραδόξως υπολογισμένες βάσει του έτους 2017 και όχι του έτους 2018! Δηλαδή το έτος 2019 υπάρχουν μη μισθωτοί που καταβάλλουν περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές από αυτές που θα έπρεπε να καταβάλλουν και υπάρχουν και εκείνοι οι οποίο καταβάλλουν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές από αυτές που ορίζει το υπάρχον ασφαλιστικό καθεστώς. Ως συνέπεια στα μέσα του 2020, το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να το «ξεκαθαρίσει» αυτό, πραγματοποιώντας την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το έτος 2018, όπως ορίζει δηλαδή ο ισχύων ασφαλιστικός νόμος, καταλήγοντας με το τρόπο αυτό στο πραγματικό ποσό ασφαλιστικών εισφορών που θα έπρεπε να καταβάλλει ο κάθε μη μισθωτός για το έτος 2019. Με το τρόπο αυτό εντός του 2020 για ακόμα μία φορά θα αλλάξει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για κάθε μη μισθωτό!


Ποιο θα είναι όμως το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για κάθε μη μισθωτό (ελεύθερο επαγγελματία, αυτοαπασχολούμενο) που θα ορίζει η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση;
Το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών θα καθορίζεται από έξι ασφαλιστικά επίπεδα-κλάσεις καθώς και μία έβδομη, η οποία θα αφορά νεοεισερχόμενους μη μισθωτούς. Η επιλογή της κάθε ασφαλιστικής κλάσης άρα και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλλεται θα επιλέγεται ελεύθερα από κάθε μη μισθωτό στις αρχές κάθε έτους και θα συνδέεται άμεσα με το ποσό της σύνταξης που θα διεκδικήσει ο εν λόγω ασφαλισμένος μετά το πέρας του εργασιακού του βίου. Ο ασφαλισμένος που επιλέγει να πληρώνει χαμηλό ύψος ασφαλιστικών εισφορών θα αναμένει μικρή σύνταξη σε αντίθεση με εκείνον που επιλέγει να καταβάλλει περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές, ο οποίος θα προσβλέπει σε μεγαλύτερη σύνταξη.

Συγκεκριμένα οι ασφαλιστικές κλάσεις μηνιαίως θα έχουν ως εξής:
Εισαγωγικό επίπεδο (μέχρι 5 έτη): 126 ευρώ, Α επίπεδο: 210 ευρώ, Β επίπεδο: 252 ευρώ, Γ επίπεδο: 302 ευρώ, Δ επίπεδο 363 ευρώ, Ε επίπεδο: 435 ευρώ, ΣΤ επίπεδο: 566 ευρώ.

Με μία πιο προσεκτική ανάγνωση των επικείμενων ασφαλιστικών κλάσεων αντιλαμβανόμαστε πως μη μισθωτοί με χαμηλά εισοδήματα θα βάλουν το χέρι πιο «βαθιά στη τσέπη» καθώς το έτος 2019 με το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα κατέβαλλαν μηνιαίως το ποσό των 185,18 ευρώ ως ασφαλιστικές εισφορές ενώ με το ξεκίνημα του νέου έτους η συγκεκριμένη υποχρέωση θα «τακτοποιείται» με τουλάχιστον 210 ευρώ, δηλαδή περίπου 25 ευρώ περισσότερα μηνιαίως ή περίπου 300 ευρώ περισσότερα ετησίως! Πρόκειται λοιπόν για μία σημαντική αύξηση, της τάξης του 13,5% που θα καλείται κάθε μη μισθωτός να φέρει σε πέρας σε ένα ήδη δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον. Μην ξεχνάμε ότι περίπου το 80%-85% των μη μισθωτών παρουσιάζουν χαμηλά εισοδήματα, έτσι λοιπόν η συντριπτική πλειοψηφία των μη μισθωτών (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι) θα επηρεαστούν μάλλον…αρνητικά! Κάτι τέτοιο όμως δεν θα συμβεί σε μη μισθωτούς έχοντες υψηλά εισοδήματα, οι οποίοι θα «ανακουφιστούν» καθώς θα μπορέσουν να μειώσουν μηνιαίως τις ασφαλιστικές εισφορές τους, επιλέγοντας απλά μία χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση!

Πρέπει όμως να επισημάνουμε και τη θετική πλευρά του επικείμενου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Σε αντίθεση με τον υπάρχων ασφαλιστικό Νόμο (Ν. 4387/2016), η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα φέρει αφενός μία ουσιαστική μεταβολή στον υπολογισμό του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών για κάθε μη μισθωτό μέσω της εφαρμογής των ασφαλιστικών κλάσεων που προαναφέραμε και αφετέρου θα «αποσυνδέσει» τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών από το καθαρό εισόδημα κάθε μη μισθωτού! Η ασφαλιστική αυτή τομή πιθανότατα θα ενισχύσει το ελληνικό επιχειρείν καθώς με την αύξηση του καθαρού εισοδήματος κάθε μη μισθωτού (ελεύθερου επαγγελματία, αυτοαπασχολούμενου) δεν θα υπάρχει και ανάλογη αύξηση του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που θα προάγει την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας ένα πιο ανταγωνιστικό και υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον που θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην ελληνική επικράτεια!

Ολοκληρώνοντας την ανάλυσή μας για το «καυτό» αυτό ζήτημα που απασχολεί το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας μας, γεννιέται σε όλους μας ένα εύλογο ερώτημα. Το νέο επικείμενο ασφαλιστικό Νομοσχέδιο θα τονώσει άραγε την ελληνική επιχειρηματικότητα, κάτι που έχει τόσο ανάγκη η ελληνική οικονομία έπειτα από μία βαθιά συνεχή 10ετή ύφεση ή θα αποτελέσει εν τέλει ένα ακόμη εισπρακτικό εργαλείο για τα δημόσια ταμεία, αποσκοπώντας να συνεχίσουν να επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και βέβαια από την άλλη πλευρά ένα επιπλέον εμπόδιο και αντικίνητρο για το ελληνικό επιχειρείν;