Η Ματαίωση της Ανάστασης

…τον αστροβόλον ουρανό, ο οποίος εφαινότουνα από πάνου από το κεφάλι μου μία Ανάσταση | Διονύσιος Σολωμός

Παρασκευή, 26 Απρίλιος 2019 16:11 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η Ανάσταση του Θεανθρώπου αποτελεί από μόνη της μια επ-αναστατική πράξη. Νικάει κάθε ηθικό, πνευματικό, αξιακό θάνατο, που ο καθένας μας θα περάσει υποχρεωτικά στη ζωή του. Η διαχρονική ελπίδα ότι αν αντιμετωπίζουμε κάτι με πίστη και με αποφασιστικότητα, γίνεται πράξη αδιάψευστη μέσα στους αιώνες.
Η εξέγερση του Κυρίου από το μνημείο είναι θέμα δικής μας μνήμης. Δικής μας εξέγερσης.
Αυτή όμως προϋποθέτει τα πάθη να είναι πολλά και ο Γολγοθάς ατελείωτος. Και είναι.
Τι λείπει; Η παρατήρηση των Παθών του Κυρίου και η κατανόηση των λόγων των υμνωδών, που με κατάνυξη προετοιμάζουν την ψυχική εγρήγορση για να υποδεχθούν τον Αναστάντα.
Όταν αυτά τα βασικά στοιχεία των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας αγνοούνται τότε και η όποια Ανάσταση οδηγείται σε ματαίωση.Όπως στα παραμύθια όταν ο ήρωας αγνοεί τα σημάδια και τα σημαίνοντα που συμβαίνουν ή δεν εξετάζει τας γραφάς ή δεν σηκώνει το κεφάλι του να δει τον αστροβόλον ουρανό.
Προσωπική είναι η κάθε ματαίωση, ακριβώς όπως προσωπική είναι η «προσωπική ματιά».
Η Ματαίωση της Ανάστασης προϋποθέτει και πλήρη έλλειψη κάθε πίστης. Αυτή η έλλειψη είναι που σκοτεινιάζει το μέλλον και μας καθιστά ανενεργούς, δηλαδή νεκρούς στη μνήμη της καθημερινότητας.
Και ο Πόντιος Πιλάτος θα τρίβει τα χέρια του και οι πολλοί άλλοι, θα νίπτουν τας χείρας τους, από την προσωπική τους ματαίωση.
Η Ματαίωση της Ανάστασης μπορεί μόνο να συμβαίνει, στα πολλά πια, εγκαταλελειμμένα μας χωριά και στα μάτια των παιδιών που δε γεννήσαμε.
Σε μια χώρα που συρρικνώνεται, η Ματαίωση της Ανάστασης, είναι δεδομένη με ρυθμούς υπογεννητικότητας.
Ας αντισταθούμε σ’ αυτή τη ματαίωση και ας γίνει πολύ το αίμα μας, διότι όπως λέει σοφά ο λαός: ας είναι πολύ το αίμα μου κι ας με μισούν οι εχθροί μου.
Και το αίμα του Θεανθρώπου για μας έσταξε. Για να σημαδέψει το δρόμο που θα περάσουμε μέχρι την αιώνια ψυχική και πνευματική προσωπική μας ανάσταση, ή εξέγερση. Το ίδιο είναι.
Καλή Ανάσταση… της πατρίδας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα