Spartapolis; Ναι! Αλλά ποια πόλη;

Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή. / Κάθε προσπάθειά μου μια καταδίκη είναι γραφτή. Κ. Π. Καβάφης

Παρασκευή, 05 Απρίλιος 2019 20:48 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Spartapolis. Μια λαμπρή ιδέα. Μια ιστορία που δεν χρειάζεται υποστήριξη. Μια εθνική πρωτοπορία, αξιοσημείωτη στον παγκόσμιο χάρτη, με οικουμενική συνείδηση του εαυτού της. Αλλά σε ποια πόλη;
Μια πόλη που αποφασίζει για τις αξίες της. Προφανώς, σε μια πόλη που σέβεται την ιστορία της και τείχη δεν έχει, αφού η σωματική, η ψυχική και πνευματική ρώμη των κατοίκων της είναι η ασφάλειά της.
Μια πόλη που οι άρχοντές της, με αυταπάρνηση, (όσοι γνωρίζουν τη λέξη) είναι έτοιμοι για … Θερμοπύλες. Έτσι γράφεται η ιστορία. Έτσι αλλάζουν οι κοινωνίες.
Γιατί το έργο αυτό (Spartapolis) δεν είναι προς εσωτερική κατανάλωση αλλά ανήκει ως ιδέα και πράξη στην ανθρωπότητα. Και δεν μπορεί να περιμένει.
Αλλά με ποια νοοτροπία;
Μόνο με αυτήν, που μια ολόκληρη περιοχή (ένας νομός) πρέπει να φορέσει τα καλά του για να υποδεχτεί μια τέτοια ευκαιρία. Με, όχι σημαία ευκαιρίας. Να σημαιοστολιστεί με έργα απ’ άκρη σ’ άκρη. Κι όχι μόνο αυτό. Για να πολλαπλασιαστούν οι δυνατότητες αυτού του φυσικού, ιστορικού, γεωγραφικού παραδείσου -νομού της χώρας- θα πρέπει οι κρατούντες να ασπαστούν τα καλύτερα, των καλύτερων ιδεών, για κάθε ανάπτυξη γύρω από αυτήν την προσπάθεια. Ο τόπος παραμένει, επί χρόνια, αναξιοποίητος. Οι ανοιχτοί ορίζοντες δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν. Αντιθέτως.
Ποιοι θέλουν και ποιοι μπορούν;
Πολλοί θέλουν και ιδέες υπάρχουν να μετατραπεί ολόκληρος ο χαρισματικός νομός σε σημείο παγκόσμιας αναφοράς.
Κανείς όμως δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τίποτα μόνος του εάν δεν έχει τη συγκατάθεση της κάθε πολιτικής εξουσίας, που ελέγχει τα πάντα!
Η καχυποψία, το πλήθος των αρμοδίων, η επιδίωξη της ήττας κάθε ιδέας που ταράζει τους βάλτους της παρακμής, οι πολιτικές αντιπαλότητες, το “οι δικοί μας και οι άλλοι”, δεν συνιστούν ασφαλές τοπίο για δημιουργία. Η καλλιέργεια της διαφθοράς, τα ύποπτα συμφέροντα, η υποκρισία, η αλαζονία, ο δόλος, ηαδικία, ο κυνισμός δεν μπορούν πια να κρυφτούν στο φθαρμένο πρόσωπο των εξουσιών.
Η Spartapolis μπορεί να είναι … πολλές.
Από δημιουργία κινηματογραφικών πλατώ, έως υπαίθρια γυμναστήρια, έως το αρχαιολογικό μουσείο για το οποίο όλοι πρέπει να συστρατευτούν, έως τη σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων, έως θεματικά πάρκα, έως γαστρονομία, έως … Τέτοιος πλούτος!
Καλύτερη γεωγραφική περιοχή δεν θα βρεθεί για να στηρίξει την ανάπτυξή της σε αυτά τα δεδομένα.
Ποιος ακούει;
Εδώ δεν υπάρχει απάντηση. Εκλογές έρχονται κι η ευθύνη των πολιτών … είναι η απάντηση. Τα λόγια ταπαίρνει ο άνεμος. Τα έργα μένουν.
Ο καθένας έχει τον χρόνο να σκεφτεί γιατί … άλλη πόλη καλύτερη δεν θα βρεθεί.
Ούτε ο χρόνος περιμένει πότε θα λειτουργήσει η μνήμη, η ηθική, η αισθητική και η συμφιλίωση. Κάθε λάθος που επαναλαμβάνεται είναι βαρύτερο από το έγκλημα. Αμείλικτος τιμωρός είναι το μέλλον, γιατί ο κόσμος γίνεται πιο μικρός.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα