Βλέποντας την πλάτη της Πορτογαλίας

Παρασκευή, 09 Νοέμβριος 2018 21:35 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η αποτυχία των Ελλήνων πολιτικών κάθε χρώματος να διορθώσουν την πορεία της χώρας έχει πλέον τραγικές διαστάσεις. Πέρα από την οδυνηρή ανικανότητα να αποκτήσει η Ελλάδα την θέση που της αξίζει στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, το χειρότερο όλων είναι ότι η βαριά κρίση δεν φαίνεται να συνέτισε κανέναν σε αυτή τη χώρα.
Ούτε τους πολιτικούς που παραμένουν επικίνδυνοι ερασιτέχνες, συντηρώντας το εξευτελιστικό κομματικό - πελατειακό κράτος της καταστροφής χωρίς άλλα σχέδια, μα ούτε και οι πολίτες που δεν νοιάζονται να αλλάξει κάτι.
Δείτε τώρα τους αριθμούς που συγκρίνουν την Ελλάδα και την Πορτογάλία (έκθεση του ΣΕΒ) που αποδεικνύουν τα παραπάνω:
- Το 2007, παραμονές της κρίσης, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας βρισκόταν στα 21.100 ευρώ, έναντι 16.600 ευρώ της Πορτογαλίας. Το 2017, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν 16.600 ευρώ και της Πορτογαλίας 18.700 ευρώ.
- Το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 25% την περίοδο 2008-2017, της Πορτογαλίας συρρικνώθηκε μόλις κατά 8% το διάστημα 2008-2013 και μέχρι το 2017 είχε ανακτήσει όλες τις απώλειες. Έτσι, το ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν το 2017 177 δισ. ευρώ και της Πορτογαλίας ήταν 193 δισ. ευρώ.
- Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 72η θέση στην κατάταξη του Doing Business της World Bank, έναντι της 34ης της Πορτογαλίας.
- Το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα είναι μόλις 57,8%, έναντι 73,5% της Πορτογαλίας.
Ο μόνος λόγος που η Πορτογαλία μας προσπέρασε λες και είμαστε σταματημένοι (στην πραγματικότητα αυτό ακριβώς συμβαίνει: σταματημένοι είμαστε...) είναι ότι το πολιτικό σύστημα στην Πορτογαλία συνεργάστηκε με σοφία και καλές προθέσεις και ΕΥΚΟΛΑ ξεπέρασε την κρίση χτίζοντας μάλιστα ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Επιπλέον εφάρμοσε σωστά το μνημόνιο της σε αντίθεση με την Ελλάδα που μονίμως παίζει κρυφτούλι και το υπονομεύει για ψηφοθηρία.
Κάπως έτσι είδαμε την Πορτογαλία να βγαίνει από το μνημόνιο της ένα χρόνο πριν από την ολοκλήρωσή του και να εποπτεύεται από τον ESM έως το 2026, ενώ η Ελλάδα χρειάστηκε άλλα δύο μνημόνια, άγγιξε ένα Grexit που θα έκανε τη χώρα Βενεζουέλα, ενώ θα εποπτεύεται έως το 2060, γιατί η μεταρρυθμιστική ανατροπή είναι ένας μόνιμος και ορατός κίνδυνος. Είμαστε πάντα αδιόρθωτοι.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα