Εκλογές τον Ιανουάριο; Θα μπορούσε αλλά...

Πέμπτη, 27 Σεπτέμβριος 2018 20:12 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Πριν από ενάμισι περίπου χρόνο είχα γράψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να κάνει εκλογές τον Ιανουάριο του 2019. Μήνες μετά αυτή η εκτίμηση ισχυροποιήθηκε επειδή υπάρχουν δυο μεγάλες εκκρεμότητες: Το κόψιμο των συντάξεων και το Σκοπιανό.
Με δεδομένο ότι οι του ΣΥΡΙΖΑ καθημερινά οργανώνουν τακτικισμούς με το βλέμμα στο (δικό τους...) μέλλον, υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν ότι οι εκλογές τον Ιανουάριο θα βάλουν το ΣΥΡΙΖΑ σε καλύτερη θέση για τη συνέχεια. Εκλογές που θα μεταφέρουν στην επόμενη κυβέρνηση και τις δυο εκκρεμότητες.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι αν αφήσουν σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη ΑΛΥΤΕΣ τις δυο εκκρεμότητες αυτός θα αναγκαστεί να τις υλοποιήσει με αποτέλεσμα να υποστεί συντριπτικό πλήγμα.
- Θα πρέπει αυτός να κόψει τις συντάξεις και να εξηγήσει γιατί έφερε στη Βουλή υποκριτικά κατάργηση του σχετικού νόμου.
- Θα πρέπει να υποκύψει στις πιέσεις ΟΛΩΝ και να ολοκληρώσει και την συμφωνία των Πρεσπών και να εξηγήσει μετά γιατί έλεγε ότι θα την καταργήσει συζητώντας τα πάντα από την αρχή.
Αν κάνει τα αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενώσει τη φωνή του με ΕΕ, ΗΠΑ, Αγορές, πυροβολώντας "μια κυβέρνηση που θα είναι δεξιά παρένθεση".
Παράλληλα, εκλογές τον ερχόμενο Ιανουάριο, απέχουν ένα χρόνο από την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας οπότε δεν φαντάζει υπερβολικό να ξαναρίξουν την κυβέρνηση, όπως το 2015.(Αν γίνουν εκλογές τον επόμενο Οκτώβριο, δεν θα μπορούν να το κάνουν θα είναι απολύτως ακραία πράξη νέες εκλογές σε λίγες εβδομάδες. Αυτό θα τιμωρηθεί στην κάλπη).
Το μόνο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑείναι ότι η νέα κυβέρνηση προλαβαίνει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο στις δημοτικές - περιφερειακές, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα παίξει κάποιο ρόλο.
Τέλος οι εκλογές τον Ιανουάριο έχουν και τον χριστουγεννιάτικο μποναμά που θα μοιραστεί σε 3.000.000 Έλληνες. Ότι καλύτερο για να βάλει κανείς αμέσως μετά κάλπες. Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να λέει ότι συμπλήρωσε 4ετία από τον Ιανουάριο του 2015 και δεν κάνει πρόωρες.
Τα παραπάνω είναι μια εκτίμηση και τίποτε περισσότερο. Η απόφαση για εκλογές πάντως θα γίνει με όρους που θα βολεύουν την κυβέρνηση. Και με τις δημοσκοπήσεις που κρατά στα χέρια της.