Οι Γερμανοί ξανάρχονται;

Τρίτη, 31 Ιούλιος 2018 20:39 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η φωτογραφία και το prima vista συνοδευτικό μονόστηλο,στην πρώτη σελίδα της τοπικής εφημερίδας, πληροφορούσαν τον αναγνώστη πως υπεγράφη η συμφωνία για την κατασκευή της νέας εισόδου της πόλης. Και βέβαια η φωτογραφία απεικόνιζε τον «περιφερειακό μας άρχοντα» καμαρωτό, χαμογελαστό και εκφράζοντας την υπερηφάνεια της Περιφερειακής Αρχής, να υπογράφει την ληξιαρχική πράξη θανάτου ενός από τα τελευταία κομμάτια περιαστικού πρασίνου της πόλης μας, στο οποίο περιλαμβάνεται και ένα από τα πρώτα περιβόλια της νεώτερης Σπάρτης. Το «περιβόλι Ματάλα».
Την φωτογραφική απεικόνιση συνόδευαν και τα σχόλια για την πολυπόθητη ανάπτυξη που πρόκειται να «εισέλθει» από την νέα είσοδο της οδού Λυκούργου. Μια «ανάπτυξη που καραδοκεί εκεί στο τέλος της Λυκούργου να εισβάλλει στο πράσινο, με έναν δρόμο που θα κατασκευαστεί με επίχωση (μπάζα), υπογειοποιόντας όλες τις ιδιοκτησίες μέσα από τις οποίες θα διέρχεται αφού θα είναι υπερυψωμένος σε σύγκριση με την φυσική στάθμη του εδάφους από 2,5 μ μέχρι και 7,18 μ. Πλάτους,μαζί με τα πρανή, 25 μ και μήκους 1048 μ. μέχρι τον Ευρώτα, ζεύοντας τον με μια ακόμη γέφυρα 185μ και θάβοντας για πάντα κάτω από τόνους μπάζα, τσιμέντο και άσφαλτο ένα μέρος και μάλιστα από τα πλέον αξιόλογα του αρχαιολογικού και ιστορικού παρελθόντος αυτής της πόλης. Μια ανάπτυξη που θα «εισέλθει» θερίζοντας στο διάβα της κάθε στοιχείο πράσινου, κουβαλώντας μαζί και τα προικιά της (άσφαλτο, τσιμέντα, μπάζα και όλα τα συναφή). Μια «ανάπτυξη την οποία επικαλούνται και στο όνομα της οποίας κάποιοι όλα τα σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν, εκφράζοντας μάλιστα γι’αυτό και την υπερηφάνεια τους.
Βλέποντας λοιπόν τον περιφερειακό μας άρχοντα να υπογράφει την σύμβαση σκέφτηκα ότι αν μη τι άλλο, τουλάχιστον με την υπογραφή τελειώνουν τα διάφορα διαδικαστικά τερτίπια που χρησιμοποίησαν οι «αρμόδιοι» της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνία κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας για την επίτευξη του στόχου τους και δεν απέμενε παρά η έκδοση των αποφάσεων που εκκρεμούσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να δούμε τελικά τι θα γίνει. Είχα πέσει όμως έξω, γιατί ερευνώντας στην Διαύγεια ανακάλυψα ότι ο αρμόδιος Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών, κάνοντας δεκτή σχετική αίτηση των «αρμοδίων» της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητος Λακωνίας απεφάσισε την ΕΠΙΤΑΞΗ των ακινήτων του έργου «Παραλλαγή της Επαρχιακής Οδού 4 στο Τμήμα Σπάρτη-Πλατάνα-Σκούρα». Κι ας μην αναρωτιέται ο αναγνώστης τι σχέση έχει αυτό το έργο με την κατασκευή της νέας εισόδου της Σπάρτης, γιατί πρόκειται για ένα και το αυτό έργο. Απλώς οι «αρμόδιοι»της Δ.Τ. Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας από την αρχή, (μέσα του έτους 2012), το βάφτισαν έτσι και καθ’ολή τη διάρκεια της διαδικασίας μέχρι και σήμερα σε όλους τους δημοσιεύσιμους τίτλους των διαφόρων σταδίων του έργου δεν έκαναν το κόπο έστω και εντός παρενθέσεως να γράψουν ότι πρόκειται για την νέα είσοδο της Σπάρτης. Το γιατί το γνωρίζουν μόνον οιίδιοι.
Πάντως το σίγουρο είναι πως αυτή η αποπροσανατολιστική ονομασία δεν διευκόλυνε τη δημοσιοποίηση της όλης διαδικασίας και την ακριβή πληροφόρηση της κοινής γνώμης, για το τι πρόκειται να να γίνει, με αποτέλεσμα κάποιοι που αγνοούν τις κατασκευαστικές παραμέτρους και λεπτομέρειες του έργου, να αναρωτιούνται γιατί να μην γίνει. Στην άκρη λοιπόν μπαίνει η αναγκαστική απαλλοτρίωση μιας και ο λόγος πλέον περί επιτάξεως. Διαβάζοντας την σχετική απόφαση του Γεν. Γραμ. Υποδομών για την επίταξη, θυμήθηκα ότι η βάβω μου πριν πολλά χρόνια μου είχε διηγηθεί και για μια άλλη επίταξη που έγινε στο σπίτι μας, μόνον που τότε ήταν κατοχή και αυτό το ακραίο μέτρο εξαναγκασμού το χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί, ενώ τώρα ετούτο το επαχθές μέσο επιβολής της βούλησης της κρατικής εξουσίας απέναντι στον αδύναμο στην ουσία να αντιδράσει πολίτη, το επέλεξαν Έλληνες…
Εν αναμονή προωθητήρος λοιπόν… από όπου θα εισέλθει εν περιφερειακαίς χορδαίς και οργάνοις η περιάκουστος αλλά και πολύπαθη «επιταγμένη» ανάπτυξη σε ένα από τα τελευταία κομμάτια περιαστικού πρασίνου που απέμειναν στην πόλη. Τι να κάνουμε όμως αφού έτσι αποφάσισε και διέταξε ο περιφερειακός μας άρχοντας και οι σύμβουλοι του που με λαϊκή εντολή διαφεντεύουν τις τύχες μας. Αφεριμ λοιπόν αφεντάδες μου και επί το ελληνικότερο…εύγε σε εσένα και τους συνεργάτες σου κ. περιφερειάρχη.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti