Η 1η του νέου έτους

Παρασκευή, 29 Δεκέμβριος 2017 20:16 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Είναι η πρώτη ημέρα του ημερολογιακού έτους. Είναι ένα ολιγόωρο σταμάτημα, μια ανάσα, μια πρόσκαιρη στάση στο διάβα της ζωής. Είναι ημέρα αναπόλησης και αναθύμησης, σκέψης και περισυλλογής, έκθεσης και απολογισμού, αλλά και θέσης προγραμματισμού νέων στόχων και επιδιώξεων.Είναι ημέρα επαναφοράς των διάσπαρτων αναμνήσεων και των έντονων προσωπικών συγκινήσεων, αλλά και ψηλάφησης ρυτιδωμένων εικόνων μαρασμού και απογοήτευσης. Είναι ένα χρονικό σημείο αναφοράς, νέας αφετηρίας και εκκίνησης για μια καλύτερη πορεία με την προσδοκία ότι τα ημιτελή θα ολοκληρωθούν, τα δυσάρεστα θα ξεπεραστούν, οι αποτυχίες θα περιοριστούν και ένα διαφορετικό τοπίο πιο βατό και προσπελάσιμο θα διαμορφωθεί. Σηματοδοτεί το νέο προσανατολισμό των ονείρων, των επιθυμιών και των φιλοδοξιών, αλλά και των αγώνων για βελτίωση του επιπέδου της ζωής.
Αν και δεν συμπίπτει η ημέρα της αλλαγής του χρόνου σε όλους τους λαούς της γης, είναι για όλους μια νέα αρχή, όπου με εορταστικές εκδηλώσεις και το σπάσιμο του ροδιού για καλύτερη τύχη,καλωσορίζουν και προσδοκούν την αναγέννηση και την ανανέωση. Έχουν ανάγκη να γυρίσουν πίσω το χρόνο, να κάνουν ανασκόπηση, να περιδιαβούν σύντομα τις κακές στιγμές και με αισιοδοξία και ελπίδα να επαναπροσδιορίσουν και να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες, να προετοιμαστούν και να εφοδιαστούν καλύτερα μπροστά στις νέες προκλήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας.
Ατομικά και συλλογικά βάρη έρχονται να προστεθούν, ευθύνες σοβαρότερες και μεγαλύτερες κάνουν την εμφάνισή τους και η στράτευση ολοένα και περισσότερων αντοχών είναι απαραίτητη και υποχρεωτική. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, της Παιδείας και της μόρφωσης, οι συνέχεια αυξανόμενες οικονομικές απαιτήσεις, αλλά και η συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία στις τρεμάμενες και κλονισμένες υπάρξεις αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης παρουσίας στη ροή του χρόνου. Στο νεανικό αυθόρμητο, ζωηρό, τολμηρό και ελπιδοφόρο και στο γόνιμο, πολύτιμο, παραγωγικό και καρποφόρο δυναμικό έρχεται να προστεθεί το παθητικό, το βαρετό, το παραμερισμένο και παρατημένο. Το νέο συνειδησιακό φορτίο στις πλάτες αδύναμων και ανήμπορων κλονίζει τα ασταθή ηλικιωμένα περπατήματα, αφαιρεί τις περασμένες ανέμελες στιγμές και προσθέτει πολλαπλάσιο βάρος. Με τις αντοχές και τις δυνάμεις τους περιορισμένες και εξαντλημένες, μεταφέρουν τις γνώσεις και τον πλούτο των αξιών από την πολύχρονη προσπάθεια, με τον κορμό να γέρνει όλο και πιο πολύ. Η πρόσθεση ενός ακόμη χρόνου στην ασταμάτητη πορεία συμπιέζει και εξουθενώνει ακόμη πιο πολύ τα όποια ψυχικά αποθέματα έχουν παραμείνει να στηρίζουν και να συντηρούν τη γραφική απεικόνιση της ταλαιπωρημένης και εξασθενημένης φυσικής νομοτέλειας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα προβλήματα υπάρχουν, θα συνεχιστούν και θα απαιτούν λύση. Τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά θα σκεπάσουν και θα εκτρέψουν για λίγο την προσοχή από τη σκληρή πραγματικότητα. Το ελπιδοφόρο μήνυμα της αλλαγής γρήγορα θα έλθει αντιμέτωπο με τις υποχρεώσεις και την ανάγκη της επιβίωσης. Αν καταφέρουμε να κρατήσουμε όλες τις ημέρες του νέου χρόνου την αισιοδοξία ψηλά, αν η ψυχική μας διάθεση και τάση εναρμονιστούν με την ιδέα ότι όλα θα έχουν καλή συνέχεια και έκβαση, με πίστη ότι το ανθρώπινο τελικά θα επικρατήσει, αν η ενσάρκωση της προσδοκίας για αξιοπρεπή διαβίωση κυριαρχήσει, τότεένα βήμα σταθερό θα ξεκινήσει για ατομικό και κοινωνικό όφελος.
Η νέα χρονιά θα είναι καθοριστική για τη χώρα, αφού στη διάρκειά της θα έχουμε έξοδο από τους κανόνες της αυστηρής επιτροπείας, με αποτέλεσμα πιο χαλαρούς τους συνδέσμους των εξαρτήσεων, όπου με αυτόνομες κινήσεις η οικονομία θα μπαίνει σε φάση ανάκαμψης, ελεγχόμενης και σταθερής ανάπτυξης, μακριά απότις ασύδοτες πρακτικές, ατασθαλίες, διαπλοκές και μεροληπτικές επιλογές του παρελθόντος. Είναι χρόνος αναδιάταξης, ανασυγκρότησης και δημιουργίας, ανάδειξης και πρόταξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και πολύ περισσότερο ενεργοποίησης, στήριξης και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού. Φαίνεται ότι και φέτος εκατομμύρια επισκέπτες θα κατακλύσουν τη χώρα, μετά από συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια που έχει γίνει για την προβολή των μοναδικών μνημείων του παγκόσμιου πολιτισμού. Δεν αποκλείεται να είναι και χρόνος κοινοβουλευτικών εκλογών, με το ερχόμενο φθινόπωρο, για πολλούς λόγους, να είναι πιο κοντά, εκτός και αν οι νέες διαπραγματεύσεις μετά τον 8ο του 2018 επιφέρουν καλύτερα αποτελέσματα από τις ήδη νομοθετημένες ρυθμίσεις για το 2019, οπότε μετατίθενται για την άνοιξη του 2019.
Ας ξεχωρίσει η ημέρα αυτή από τις άλλες. Ας μην την καταπιεί η καθημερινότητα, η μονολιθικότητα, η συνήθεια και η μοιρολατρία. Και αν κάποιους τους βαραίνει περισσότερο να συμπορευτούν με την προσδοκία και την ελπίδα, να ενεργοποιήσουν τα παθητικά κύτταρα και να διευρύνουν το πεδίο των δραστηριοτήτων τους, καθότι πολλά μπορούν ακόμη να προσφέρουν, με εμπειρία και χρησιμότητα, αφού ο χρόνος είναι αχαλίνωτος και δεν παρεμποδίζεται, δεν συγκρατείται, δεν τιθασεύεται. Εξάλλου η ηλικία ένας αριθμός είναι.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα