Εικονοστάσια στη Σπάρτη

Πέμπτη, 21 Δεκέμβριος 2017 20:52 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Τα εικονοστάσια είναι σταθμοί ψυχής. Εκεί, που ασθμαίνοντας τρέχεις στην έρημο της ζωής, γεμάτος σκοτούρες, έγνοιες και αγωνίες, σταματάς στο εικονοστάσι, κάνεις το Σταυρό σου, λες μια κρυφή προσευχή, ανάβεις το καντηλάκι, κοιτάζεις κατάματα τον Άγιο και ξαναρχίζεις το περπάτημα με νέο κουράγιο, έτσι ... σαν να ξεδίψασε η ψυχή σου σε μια βρυσούλα με γάργαρο και καθάριο νερό που βρήκε απρόσμενα εκεί στην άκρη του δρόμου.
Κι αφήνεις το καντηλάκι πίσω σου να τρεμοφέγγει, έτσι αναμμένο, σαν μια ζωντανή παρουσία μέσα στο "σκοτάδι", σαν ένα μήνυμα για τους άλλους οδοιπόρους ότι "εδώ είναι ο δρόμος". Κι όταν σβήσει, όλο και κάποιος άλλος "κουρασμένος" οδοιπόρος θα βρεθεί και πάλι να το ανάψει, για να μη μένει ο Άγιος στο σκοτάδι τη νύχτα , για να μη μένουν οι ψυχές χωρίς "φως".
Μέσα στη Σπάρτη έχουν σωθεί δυο παλιά εικονοστάσια, (εκπλήρωση κάποιου τάματος ή μια δυνατή προσευχή που έγινε προσκυνητάρι) που ο καιρός τα έδεσε σφιχτά με τη ζωή των ανθρώπων της πόλης. Το ένα (το πιο παλιό) βρίσκεται μπροστά στο λόφο του "ΞΕΝΙΑ" της Σπάρτης και είναι αφιερωμένο στον Α. Κυπριανό με δωρήτρια την Αθηνούλα Ματάλα ενώ το άλλο (με χρονολογία 1972) βρίσκεται έξω από το 1ο Γυμνάσιο Σπάρτης και είναι αφιερωμένο στην Α. Παρασκευή και Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, με δωρήτρια την Εριέτα Γαζέτα!
"... Εικονοστάσι στεκόσουν
στην κλειστή στροφή
επικίνδυνων σκέψεων
ολισθηρότατων δρόμων
να με σώζεις
πάντα την τελευταία στιγμή..."
Μαίρη Πέστροβα

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti