Η Σπάρτη, ο Στάουφερτ και η Αγνωμοσύνη

Πέμπτη, 16 Φεβρουάριος 2017 22:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Σπάρτη, ο Στάουφερτ και η Αγνωμοσύνη

Το γεγονός ότι η νέα Σπάρτη εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα με τον εξαιρετικό πολεοδομικό σχεδιασμό της, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον περίφημο Γερμανό αρχιτέκτονα Φρειδερίκο Στάουφερτ (F. Staufert), ο οποίος κατ’ εντολήν του Βασιλιά Όθωνα, στα 1834, σχεδίασε με έμπνευση και οραματισμό τη νέα πόλη, προβλέποντας οικοδομικά τετράγωνα, φαρδιές λεωφόρους και πεζοδρόμια, κοινόχρηστους χώρους, μεγάλες πλατείες, χώρους για δημόσια κτίρια, εμπορικά κέντρα, βιοτεχνική περιοχή, κ.α.π.

Λογικά η Σπάρτη θα ’πρεπε να ’χει αποδώσει στον δημιουργό της την μέγιστη οφειλόμενη ιστορική αναγνώριση, τιμή κι ευγνωμοσύνη.

Δυστυχώς, το μοναδικό που έχει γίνει γι’ αυτόν είναι ότι δόθηκε το όνομά του σ’ έναν μικρό, ασήμαντο και «τυφλό» παράδρομο στην περιφέρεια της πόλης (κάθετο στην λεωφόρο εξόδου προς Τρίπολη) !!!

Αυτό πια κι αν δεν είναι ο ορισμός της «αγνωμοσύνης» και της «αχαριστίας»!!!
Επειδή ποτέ δεν είναι αργά, το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους που θα βγάλουν από την προσβλητική (για μας) αφάνεια τον σχεδιαστή της νέας Σπάρτης, τον Φρειδερίκο Στάουφερτ, αποδίδοντάς του την οφειλόμενη τιμή και αναγνώριση.

Προσωπικά, προτείνω να δοθεί το όνομα του Στάουφερτ στην κεντρική πλατεία της πόλης μας, όπου (επίσης) θα τοποθετηθεί ένας ανδριάντας του (έστω και συμβατικός), μαζί μ’ ένα καλαίσθητο έκτυπο του σχεδίου της πόλης του Στάουφερτ, με βασικά πληροφοριακά στοιχεία γι’ αυτόν αλλά και για το πολεοδομικό σχέδιο της Σπάρτης. Ίδωμεν …

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti