Μπήκαμεστην περίοδο του Μεταφασισμού όμως θα διαρκέσει λίγο (όσο η θητεία Τραμπ)

Τετάρτη, 01 Φεβρουάριος 2017 21:16 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ο φασισμός ηττήθηκε στρατιωτικά πριν 70 περίπου χρόνια. Είχε ως στόχο να θέσει το κράτος - έθνος (το οποίο όριζε βάσει βιολογικών, πολιτισμικών και ιστορικών δεδομένων, υπεράνω κάθε άλλης αξίας). Τόσο στη Γερμανία του Χίτλερ όσο και στην Ιταλία του Μουσολίνι, πέραν της «ιδεολογίας» περί καθαρότητας της φυλής, η συνένωση των οπαδών γινόταν και με την δαιμονοποίηση ολόκληρων εθνοτήτων (μαύροι, εβραίοι κ.α.).
Η ύπαρξη (ανύπαρκτων) αντιπάλων έδινε νόημα στις ζωές των φασιστών - πολιτών, ενώ έκρυβε πολύ καλά τα ψεύδη και τις αδυναμίες της «ιδεολογίας» τους.
Παρά την ήττα του φασισμού και μάλιστα με αποδεδειγμένα φοβερά σε εκτέλεση μαζικά εγκλήματα (από κρεματόρια τύπου Νταχάου, μέχρι εκτελέσεις εκατοντάδων ανθρώπων με πολυβόλα), ο φασισμός είχε πάντοτε οπαδούς σε λανθάνουσα έστω κατάσταση. Ποτέ όμως δεν περίμενε κανείς να επιστρέψει η ανθρωπότητα στην εποχή του μεταφασισμού.
Ακριβώς με τα ίδια επιχειρήματα άνθρωποι σαν τον Τραμπ, την Λεπέν, τον Πέπε Γκρίλο, ζητούν να κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Επιστροφή σε κλειστά σύνορα, εθνικά νομίσματα, δαιμονοποίηση ολόκληρου του Μουσουλμανικού κόσμου (αργότερα και άλλων εθνοτήτων, αυτό θα συνεχιστεί), ώστε το κάθε έθνος (αμερικάνικο, γαλλικό, ιταλικό κλπ) να προστατεύσει την ανωτερότητά του έναντι όλων όσων θα βρίσκονται έξω από τα σύνορα.
Ευτυχώς κατά την ταπεινή μου γνώμη, η εποχή του Μεταφασισμού θα είναι σύντομη. Και σε αυτό θα βοηθήσουν, άθελά τους βέβαια, οι σύγχρονοι φασίστες, που είναι οι λαϊκιστές κάθε μορφής και αφετηρίας.
Ήδη στη Βρετανία, μετρούν τις πληγές τους από το Brexit που τους παρέσυρε ο ανίκανος για οτιδήποτε, λαϊκιστής (δηλαδή σύγχρονος φασίστας) Φάρατζ.
Αυτό το μεμονωμένο περιστατικό όμως, δεν θα ήταν αρκετό αν δεν υπήρχε η άνοδος Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ. Μέσω της αδιανόητης ανικανότητάς και φιλαυτίας του, ολόκληρος ο κόσμος συνειδητοποιεί πως η απόρριψη της παγκοσμιοποίησης, ή η καταψήφιση του «παλιού» πολιτικού κατεστημένου, με την άνοδο τέτοιων προσώπων στην εξουσία, φέρνει τα χειρότερα.
Ο Τραμπ είναι μια ευλογία για την παγκόσμια κοινότητα. Διαλύοντας κοινωνικές δομές, αδικώντας, περιθωριοποιώντας ανθρώπους και στο τέλος φέρνοντας πλήγματα στην ίδια την οικονομία των ΗΠΑ (γιατί αυτό θα συμβεί), θα καταντήσει παράδειγμα προς αποφυγήν. (Μήπως έχει καταντήσει ήδη;)
Τώρα πρόσωπα όπως η Λεπέν, ο Γκρίλο, ο Καμμένος, οι νεοαυριανιστές και άλλοι, είναι φανατικά και δημόσια με τον Τραμπ. Πολύ σύντομα θα προσπαθούν να κρύβονται για να μην τους συσχετίζουν με τον παραλογισμό του (και για να μην χάνουν και αυτοί, πολίτες που τώρα τους ακολουθούν).
Η μεταφασιστική περίοδος που διανύουμε μπορεί να κρατήσει λιγότερο από 4 χρόνια (όσο και η θητεία του Τραμπ). Στο διάστημα αυτό θα υπάρξει αντίδραση: Θα ξεπεταχθούν υγιείς δυνάμεις από την κοινωνία, πολίτες θα ενεργοποιηθούν, νέοι υψηλοί στόχοι θα μπουν για την καθημερινότητά μας. Όλα αυτά ελέω Τραμπ.
Ευτυχώς που κέρδισε λοιπόν κάτι τέτοιο ιστορικά ήταν τελικά αναγκαίο. Γιατί με τη θητεία του ξεκίνησε ήδη και η πολιτική κάθαρση τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο. Η κοινωνία σε ΗΠΑ και Βρετανία εξεγείρεται, με επώνυμους και ανώνυμους στους δρόμους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεται ότι δέχεται επίθεση από τον Τραμπ και θα αντιδράσει με περαιτέρω συσπείρωση, οι λαϊκιστές που ζητούν εθνικά νομίσματα κα. θα απομονωθούν. Έχει έρθει η ώρα των αλλαγών παντού. Η ανικανότητα σε τέτοιο υψηλό επίπεδο, αφυπνίζει.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti