Η κάθαρση

Τρίτη, 13 Δεκέμβριος 2016 20:11 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

9 Δεκεμβρίου: Διεθνής ημέρα κατά της διαφθοράς. Είναι αμαρτωλός αυτός ο τόπος; Είναι δημιουργός και φορέας νοσηρών τάσεων και συμπεριφορών συντηρητής κατάφωρων αδικιών, ανομιών και μεροληψίας, φύλακας και προστάτης πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων; Είναι ο προαγωγός ενεργειών και πρακτικών που διεγείρουν το κοινό αίσθημα και προκαλούν αγανάκτηση, αποδοκιμασία και αποστροφή; Προφανώς όχι.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το επίπεδο ενός τόπου, μιας χώρας είναι η αντανάκλαση των κατοίκων της και αντίστροφα. Τα τεκταινόμενα των πολιτικών, των επιχειρηματιών και των κρατικών λειτουργών, οι σχέσεις μεταξύ τους, αλλά και με τους εργαζόμενους αντικατοπτρίζουν την ποιότητα της πολιτείας και συντελούν στη διαμόρφωση της εικόνας που χαρακτηρίζει την κοινωνία των ανθρώπων.
Τα φαινόμενα συνδιαλλαγής, συναλλαγής και αμοιβαίας υποστήριξης και το πολιτικό-οικονομικό νταραβέρι και αλισβερίσι είναι διαχρονικά. Όμως, την τελευταία εικοσαετία οι πράξεις των λεγόμενων μεγαλοεπιχειρηματιών σε αγαστή συνεργασία και αλληλοβοήθεια με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία διαμόρφωσαν ένα πλέγμα αλληλοεξαρτώμενων συμφερόντων που είναι αδύνατο, αν δεν το κόψεις, να μπορέσεις να το ξετυλίξεις. Με τις τρανταχτές περιπτώσεις σκανδάλων που ταλάνισαν την Ελληνική κοινωνία ξεσκεπάστηκαν οι μεροληπτικές συμπεριφορές, οι θερμοί εναγκαλισμοί και τα μειωτικά καμώματα του ανίκανου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που χρεοκόπησε τη χώρα: Siemens, εξοπλιστικά προγράμματα, υποβρύχια, ελικόπτερα, χρηματιστήριο, δομημένα ομόλογα, βατοπέδι, Τ.Τ. και εκατοντάδες ακόμη που έχουν καταγραφεί, αλλά και αυτά που έρχονται συνέχεια στο φως της δημοσιότητας. Οι ατέλειωτες λίστες χιλιάδων φοροφυγάδων που λήστευαν και έκλεβαν τον πλούτο της χώρας και τον διοχέτευαν για ασυλία στο εξωτερικό αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία για το καλά στημένο πάρτι που γινόταν πολλά χρόνια. Οι εγκαλούμενοι πολιτικοί και οι στενοί συνεργάτες τους που είχαν την ιερή αποστολή της προάσπισης των συμφερόντων της χώρας έγιναν οι πιο στυγνοί άρπαγες και ξεδιάντροποι που φρόντισαν επιμελώς για το οικονομικό τους μέλλον. Λυπηρές φιγούρες, άλλοτε κραταιοί παράγοντες της δημόσιας ζωής, επενδυμένοι και με το σοσιαλιστικό μανδύα, κατρακυλάνε καθημερινά στα αζήτητα, στα μπουντρούμια της απαξίωσης και του εξευτελισμού.
Είναι αντιπαραγωγικό, ανήθικο και εγκληματικό να χορηγούνται δάνεια χωρίς εγγυήσεις σε ημέτερους και να τα χειρίζονται κατά το δοκούν επιτήδειοι, να στήνονται ομάδες υποστήριξης των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών και να χρεώνονται στις πλάτες του λαού. Δηλ. έπαιρναν τα χρήματα του Ελληνικού λαού μέσω των φίλιων πολιτικών και τραπεζιτών, σχεδόν πάντοτε αγύριστα, χωρίς ρύθμιση και εξυπηρέτηση, με τα οποία διεύρυναν το ηγετικό τους προφίλ και εκμεταλλεύονταν στυγνά τους νέους και τις νέες με τα χρήματα και των γονιών τους. Έπαιζαν το ρόλο του εργοδότη με ξένα κεφάλαια, έκαναν ντόλτσε βίτα και δημιουργούσαν και καλλιεργούσαν κλίμα φοβίας, εκβιασμού και υποτέλειας στους ενταγμένους στην υπηρεσία τους.
Οι καταστάσεις ασυδοσίας, όπου η πλειονότητα των ιδιοκτητών των ΜΜΕ επί χρόνια αναπαρήγαγαν το μοντέλο μιας κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας απεριόριστης δανειοδότησης και οι κρυφές διαδρομές του χρήματος πρέπει να σταματήσουν. Το ορμητικό ποτάμι πρέπει να καθαρίσει την κοινωνία από την κόπρο που έχει συσσωρευτεί και έχει κατακλύσει τα πάντα, που αποπνέει έντονη σαπίλα και αποφορά, που εμποδίζει, αποτρέπει και πνίγει κάθε νέα προσπάθεια, κάθε νέο δημιούργημα. Είναι ανάγκη να στηριχθούν πραγματικά οι προσπάθειες κάθαρσης και ηθικής εξυγίανσης, να απαλλαγεί ο πολίτης από τα μιάσματα της αμαρτίας, της διαπλοκής και τους τσαρλατάνους, τους απατεώνες, τους δολοφόνους της πατρίδας, να τιμωρήσει παραδειγματικά αυτούς που συνειδητά παρήγαγαν, διαιώνιζαν και συντηρούσαν την αθλιότητα αυτή και εκχωρούσαν ανύπαρκτα δικαιώματα με την υπογραφή τους, να λυτρωθεί από την κατευθυνόμενη συναισθηματική ένταση και να αποκρούσει την ενοχή που του προσάπτει το διεφθαρμένο παλιό πολιτικό σύστημα ότι όλοι μαζί συμμετείχαμε στην καταστροφή. Πρέπει να δομηθεί και να επικρατήσει αίσθημα δικαίου, να παταχθούν φαινόμενα ασυδοσίας, καπηλείας και κατάχρησης και να επανέλθει η ηθική καθαρότητα, να θεσμοθετηθούν μορφές διαφάνειας, ελέγχου και διαχειριστικής ομαλότητας, αυστηρής κριτικής και ποινών προκειμένου να μη δίνεται η δυνατότητα για παρεκτροπές και μεροληπτικές ενέργειες και ωφελήματα.
Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και είναι πολύ ισχυρές, αν αξιοποιηθούν κατάλληλα από τους κυβερνώντες, όταν στο τιμόνι της χώρας βρίσκονται πολιτικοί με πίστη, σθένος, πυγμή, καθαρότητα και ισονομία, που δεν οφείλουν τίποτα σε κανέναν, που δε χρειάζεται να εξαργυρώσουν προηγούμενα γραμμάτια και υπηρεσίες. Η εντολή για ξερίζωμα των παρασιτικών που απομυζούσαν σα βδέλλες το χυμό της χώρας και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής είναι σαφής.
Απόδειξη είναι οι πράξεις και οι συμπεριφορές αυτών που έχουν την ευθύνη της εξυγίανσης. Η κάθαρση που έχει αρχίσει πρέπει να ολοκληρωθεί. Οι παλιές, νοσηρές και διεφθαρμένες αντιλήψεις και απόψεις πρέπει να αποβληθούν. Ο πόλεμος κατά της διαφθοράς επιβάλλεται να είναι συνεχής, ανελέητος και αποτελεσματικός. Το κάψιμο της πληγής από το κόψιμο των πλοκαμιών, για να μην ξεφυτρώσουν άλλα, αποτελεί μονόδρομο και αδήριτη αναγκαιότητα ειδικά τώρα που το παλιό κατεστημένο προσπαθεί μανιασμένα να επανέλθει, προκειμένου να αναδείξει και να παγιώσει την εντύπωση ότι η κλοπή του κράτους και του δημόσιου χρήματος είναι ικανότητα, μαγκιά και μάλιστα με μεγάλη προσφορά στην κοινωνία και την πατρίδα. Η υγιής επιχειρηματικότητα με ανοιχτές διαδικασίες και εμφανείς κανόνες, κοινούς για όλους, πρέπει να στηριχθεί και να εδραιωθεί προκειμένου να επέλθει σωστή ανάπτυξη προς όφελος όλης της κοινωνίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα