Οι δημοσκοπήσεις

Τρίτη, 08 Νοέμβριος 2016 20:25 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Δημοσκόπηση (γκάλοπ, από το όνομα του αμερικανού George Gallup, ενός επαγγελματία των δημοσκοπήσεων) είναι η έρευνα που γίνεται προκειμένου να διακριβωθούν οι τάσεις, οι προθέσεις και οι απόψεις της κοινής γνώμης για πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά θέματα. Αφού είναι δύσκολο, δαπανηρό και χρονοβόρο να ερωτηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός, επιλέγεται ένα στατιστικό δείγμα ανθρώπων, οι απαντήσεις των οποίων κωδικοποιούνται και αποτελούν ένδειξη της προδιάθεσης, της κλίσης και της ροπής των πολιτών τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Όσο πιο αντιπροσωπευτικό (δηλ. περιέχει αναλογικά όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού) και μεγάλο είναι το δείγμα τόσο τα αποτελέσματα είναι πιο κοντά στην αλήθεια, την πραγματικότητα.
Οι δημοσκοπήσεις που διεξάγονται κατά διαστήματα προκειμένου να αποτυπωθεί η επιρροή των πολιτικών κομμάτων στην κοινωνία και που επιχειρούν να καταγράψουν και να καταδείξουν τις τάσεις και τις προτιμήσεις των πολιτών έχουν ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα, αφού τα αποτελέσματά τους επιδρούν, επηρεάζουν, διαμορφώνουν και δημιουργούν «κλίμα» στο εκλογικό σώμα. Από τις μέχρι σήμερα μετρήσεις των εταιρειών δημοσκόπησης δεν επιβεβαιώνεται η εγκυρότητα, η αρτιότητα και η αξιοπιστία. Οι μεγάλες διαφορές στις εκτιμήσεις τους από τα πραγματικά αποτελέσματα έχουν οδηγήσει στην απαξίωσή τους απ’ τους πολίτες, οι οποίοι τους προσάπτουνσκοπιμότητες και μεροληπτικές παρουσιάσεις. Δίνουν την εντύπωση ότι οι προβλέψεις τους εκφράζουν μάλλον τις επιθυμίες και τη βούληση των παραγγελιοδόχων οικονομικών χορηγών τους, παρά την αλήθεια. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία, σχεδόν του συνόλου των δημοσκοπήσεων, για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015, αλλά και για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους για τα δύο κόμματα εξουσίας.
Πιο συγκεκριμένα, δυο μόλις ημέρες πριν το δημοψήφισμα (3/7/15) όλες οι έρευνες έδειχναν ότι το ΝΑΙ προηγείτο του ΟΧΙ. Το αποτέλεσμα ήταν το ΝΑΙ να λάβει 38,69% και το ΟΧΙ61,31%.
Αντίστοιχα,πέντε ημέρες πριν τις εκλογές(15/9/15) έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑμε 29,5% και τη Ν.Δ. με 30% και δυο ημέρες πριν τις εκλογές (18/9/15) ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν με 28,5% και η Ν.Δ. με 26%, ή ο ΣΥΡΙΖΑ με 31,7% και η Ν.Δ. με 31,2%, δηλ. ντέρμπι στο νήμα, ενώ οι ΑΝΕΛ παρέμεναν πάντοτε εκτός Βουλής. Το αποτέλεσμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να λάβει 35,46%, η Ν.Δ. 28,09% και οι ΑΝΕΛ 3,69%.
Οι τεράστιες αυτές αποκλίσεις ανάγκασαν τον επικεφαλής μιας εκ των έγκριτων υποτίθεται εταιρειών δημοσκόπησης, να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τον Ελληνικό λαό, προκειμένου να περιορίσει την ανυποληψία τους και να σώσει την αξιοπιστία τους.
Η αμφισβήτηση της φερεγγυότητας των δημοσκοπήσεων, μετά και τις αλλεπάλληλες λανθασμένες εκτιμήσεις τους, έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση των πολιτών. Οι στημένες ερωτήσεις, οι αναμενόμενες απαντήσεις, αλλά και το «μαγείρεμα» των αποτελεσμάτων αποτελούν πάγια τακτική των μεροληπτικών. Οι επιλεκτικές μετρήσεις και τα σικέ παιχνίδια δεν ενδιαφέρουν πλέον κανέναν.Η πλειονότητα της κοινωνίας τους έχει γυρίσει την πλάτη. Είναι φανερό ότι δίνουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης – ιδίως στην αξιωματική – ένα βήμα στήριξης, ένα χέρι βοήθειας, εκμεταλλευόμενοι τη μεγάληδιαφορά μεταξύ πράξης και απραξίας.
Μετά από ένα διάστημα αυτοελεγχόμενης φίμωσης οι δημοσκόποι άρχισαν σιγά – σιγά να κάνουν πάλι την εμφάνισή τους. Εκμεταλλευόμενοι τις μετωπικές κόντρες με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τους «έξυπνους» επενδυτές και τους «ικανούς»επιχειρηματίες ξαναβγήκαν στο πολιτικό προσκήνιο. Βγήκαν τώρα που η ρήξη και η πολεμική είναι ανελέητη με αυτούς που τσέπωναν το αποταμιευμένο υστέρημα των λαϊκών στρωμάτων, με τις ευλογίες των τότε κυβερνόντων, χωρίς υποθήκες και εγγυήσεις και το διοχέτευαν κατά βούληση. Θεώρησαν σκόπιμο, αυτοί και οι χρηματοδότες τους, ότι είναι η κατάλληλη ώρα για παρέμβασή τους στα πολιτικάπράγματα αναλαμβάνοντας πάλι το συγκεκριμένο ρόλο τους. Επιχειρούν να ελέγξουν και να κατευθύνουν την προβληματισμένη κοινωνία, που έχει μείνει άναυδη από το πρωτόγνωρο ξεσκέπασμα των βαρόνων της ασυδοσίας, της ληστείας και της διαπλοκής, αφού τα βέλη της εξυγίανσης και της κάθαρσης άρχισαν να τους αγγίζουν.
Είναι ανάγκη οι εταιρείες δημοσκοπήσεων να αλλάξουν πορεία και από προσποιητές και εξυπηρετητές συγκεκριμένων προθέσεων και συμφερόντων να υπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο. Το σημαντικό αυτό εργαλείο της πολιτικής οφείλει να λειτουργήσει με σεβασμό, εκτίμηση και ήθος απέναντι στον πολίτη και να αποκτήσει, με τη σοβαρότητα και την εγκυρότητα, τη χαμένη αξιοπιστία. Πρέπει να μπουν κανόνες στο τμήμα αυτό της ενημέρωσης και να υπάρξουν πλαίσια διακριτά και νόμιμα, μέσα στα οποία η κάθε εταιρεία θα προσαρμόζεται και θα παράγει. Το άναρχο, αλλοπρόσαλλο και στατιστικά διάτρητο πεδίο είναι αναγκαίο να ακολουθήσει τις επιστημονικές και διεθνείς αναγνωρισμένες μεθόδους. Είναι σημαντική προσφορά στην κοινωνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια η μη δημοσίευση δημοσκοπήσεων δυο εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Είναι απαραίτητο ο ψηφοφόρος να προσέρχεται ελεύθερα στην εκλογική διαδικασία και όχι να βομβαρδίζεται και να σφυροκοπείται ως την τελευταία στιγμή από τα ΜΜΕ που προωθούν τα δικά τους συμφέροντα, τα οποία στην πλειονότητα δε συμβαδίζουν με τα δικά του.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα