Παλιά κομμωτήρια

Παρασκευή, 04 Νοέμβριος 2016 21:11 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Μια φορά στις τόσες (συνήθως Σάββατο απόγευμα) οι γυναίκες νοικοκυρές του παλιού καιρού λέγανε: «Πάω για να φτιάξω τα μαλλιά μου».
Για μας, τα παιδιά του καιρού εκείνου, τα κομμωτήρια ήταν κάτι σαν τα "Ελευσίνια Μυστήρια". Ούτε είχαμε ιδέα τι γινόταν εκεί. Άλλωστε τα περισσότερα, αν όχι όλα, λειτουργούσαν μέσα στα σπίτια, στις γειτονιές, και δεν μπορούσαμε ούτε καν να περάσουμε απ’ έξω και να ρίξουμε μια ματιά. Είχαμε μόνο σκόρπιες εικόνες από γυναίκες αγνώριστες με κάτι στρογγυλά πραγματάκια στο κεφάλι, που πάνω τους ήταν σφιχτά τυλιγμένες τούφες απ’ τα μαλλιά τους κι άλλες εικόνες με γυναίκες «αστροναύτες» που είχαν μια κάσκα πάνω απ’ το κεφάλι τους και διάβαζαν επί ώρες περιοδικά κι όταν έβγαιναν από την κάσκα είχαν τ' αυτιά τους κατακόκκινα.
Κάθε φορά που γύριζαν οι μανάδες απ' το κομμωτήριο, μας ερχότανε να βάλουμε τα γέλια, έτσι που ήταν υπερβολικά φουσκωμένο το μαλλί τους σαν φωλιά εξωτικού πουλιού ή τυλιγμένο σε πολλά σαλιγκαράκια (περμανά(ντ)) που τρόμαζαν να ισιώσουν και που μύριζαν φαρμακίλα. Είχαμε μιαν αίσθηση πως αυτή η μάνα του κομμωτηρίου δεν ήταν η μάνα μας αλλά μια άλλη «κακιά μητριά» που θα 'πρεπε να την υπομείνουμε για λίγο καιρό, ώσπου τα μαλλιά της να γίνουν πάλι έτσι όπως τα ξέραμε από πάντα.
Πολύ αργότερα καταλάβαμε πόσο ανάγκη είχαν αυτές οι τυραγνισμένες και στερημένες γυναίκες εκείνου του καιρού από μιαν ανάσα κοκεταρίας και ατομικής περιποίησης και από μιαν εικόνα στον καθρέφτη της ντουλάπας τους που να μοιάζει μ’ εκείνες τις ντίβες που έβαζε εξώφυλλο το «ΡΟΜΑΝΤΖΟ», η «ΒΕΝΤΕΤΑ», το «ΝΤΟΜΙΝΟ» και τα άλλα γυναικεία περιοδικά!
Στην εκκλησία την Κυριακή ή στην κυριακάτικη, πρωινή ή απογευματινή, βόλτα ή στο σινεμά, θα είχαν τη μοναδική ευκαιρία να δείξουν και να χαρούν το χτένισμά τους. Ύστερα, θα περνούσαν μήνες μέχρι να επαναληφθεί.
«Το μικρό είναι αυτό που δίνει αξία στο μεγάλο»

Φωτογραφίες: Στο κομμωτήριο της γειτονιάς οι κυρίες ψηνόντουσαν με τις ώρες κάτω απ τις κάσκες σεσουάρ με τα μαλλιά πασαλειμένα πλίξ τυλιγμένα σε ρόλλει κι όλα μαζί σκεπασμένα με δίχτυ και τα αυτιά σκεπασμένα με κοκκάλινα καπάκια.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
RIGAKOS
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti