Οι τηλεοπτικές άδειες

Τρίτη, 06 Σεπτέμβριος 2016 20:45 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Μετά από πολύμηνη διαδικασία, πολιτικές κόντρες και αντιπαραθέσεις κατακυρώθηκαν οι τέσσερες συχνότητες πανελλαδικής εμβέλειας. Έτσι, ο τηλεοπτικός κλάδος της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας εισέρχεται σε νέα φάση – μετά από 27 χρόνια ανομίας, ασυδοσίας και συνεχών παρατάσεων – με απαιτήσεις και προσδοκίες προσαρμοσμένες στη σημερινή πραγματικότητα.

Η δημόσια περιουσία παραδόθηκε άνευ όρων σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, οι οποίοι αρχικά συνέβαλαν θετικά στον πλουραλισμό και στην πληροφόρηση, όμως πολύ γρήγορα αγκαλιάστηκαν με τα κόμματα εξουσίας, με τα οποία με αγαστή συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη πορεύτηκαν πολλά χρόνια. Η στήριξη συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών ανεξάρτητα από την κοινωνική ή αντικοινωνική στόχευση, από τη μια, και η έγκριση και εκχώρηση θαλασσοδανείων εξυπηρετούμενων ή μη, από την άλλη, είχαν δημιουργήσει άθλιες και απαράδεκτες σχέσεις συναλλαγής, έντονης αποφοράς, λάσπης και δυσοσμίας.
Το νέο ξεκίνημα υποχρεούται να καθαρίσει το τηλεοπτικό τοπίο από τα κατάλοιπα του παρελθόντος: της ελεγχόμενης, μεροληπτικής και κατευθυνόμενης ενημέρωσης, αλλά και να αποβάλει τα στοιχεία του λαϊκισμού, της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης. Να αποφεύγει τη σκόπιμη διόγκωση των γεγονότων, τις προβλέψεις ανύπαρκτων κινδύνων και καταστροφών και να εγκωμιάζει ορθές και δίκαιες αποφάσεις και συμπεριφορές. Οφείλει να προσεγγίσει και να αποκαταστήσει με σοβαρότητα, λεπτότητα και ευαισθησία την κλονισμένη εμπιστοσύνη και επικοινωνία με όλες τις κατηγορίες των πολιτών-εργαζομένων και με τη δυναμική παρέμβαση που διαθέτει να συμβάλλει στη διάπλαση και τη δημιουργία πολιτισμένων χαρακτήρων και αξιακών προτύπων. Είναι αναγκαίο να κάνει σκληρή, αλλά και εποικοδομητική κριτική στην όποια Κυβέρνηση με επιχειρήματα, να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες της χώρας, τον πλούτο της ιστορίας της, τον πολιτισμό, την άσκηση και τον αθλητισμό, την κουλτούρα, τα ήθη και έθιμα. Να προβάλει πραγματικές εικόνες, γεγονότα και περιστατικά, ντοκιμαντέρ από τη ζωή, τη βιοπάλη, τον αγώνα και την αγωνία για επιβίωση. Πρέπει να παρουσιάζει έργα καταξιωμένων ντόπιων και ξένων ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης και να διαθέτει αρνητική στάση απέναντι στις σαπουνόπερες που προτρέπουν, ωθούν και παρασύρουν σε ουτοπικά, ψεύτικα και απραγματοποίητα οράματα. Οφείλει να καθαρίσει τις οθόνες από τις προκλητικές, τολμηρές και αισθησιακές μαριονέτες, οι οποίες σκόπιμα παρελαύνουν με ερεθιστικές και διεγερτικές περιβολές, κινήσεις και συμπεριφορές, αλλά και να απομακρύνει τους μελλοντολόγους και τις χαρτορίχτρες, τις κατσαρόλες και τις κουτάλες που έχουν κατακλύσει τα προγράμματα και να παρουσιάζει χαλαρές απεικονίσεις, κωμικές και ευχάριστες στιγμές εμπνευσμένες από την αληθινή όψη της ζωής.
Η συγκρότηση ενός υψηλού κύρους Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων είναι επιτακτική. Εφοδιασμένο με σημαντικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες θα παρακολουθεί στενά τις εκπομπές των προγραμμάτων και θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αυστηρές ποινές, έως και εξοντωτικές, σ’ αυτούς που παρεκκλίνουν από τις δεοντολογικές αρχές και τα νόμιμα πλαίσια. Και επειδή το νόμιμο πρέπει να είναι και ηθικό, η εμβέλειά του και η δράση του θα επεκτείνονται ακόμη περισσότερο και θα καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα της πληροφορίας, της ολόπλευρης και σφαιρικής ενημέρωσης.
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας με μελέτη του αποφάνθηκε ότι τέσσερις άδειες ιδιωτικών καναλιών υψηλής ευκρίνειας πανελλαδικής εμβέλειας αρκούν για την Ελλάδα. Επειδή πολλά ειπώθηκαν για τον αριθμό των αδειών, πιστεύει κανείς ότι με τις 4 + ΕΡΤ θα υπολείπεται η ενημέρωση; Σε συνέντευξή του, παλιότερα, ο Μίνως Κυριακού είχε αναφέρει ότι: «Τρία κανάλια το πολύ σηκώνει η ελληνική αγορά». Πρόσφατα δε γίναμε όλοι μάρτυρες για το κατάντημα των υπερχρεωμένων καναλαρχών που αδυνατούν ή δε θέλουν να πληρώσουν – αφού έτσι είχαν μάθει – και που δυστυχώς και αυτά τα βάρη καλείται να σηκώσει ο Έλληνας φορολογούμενος; Είναι καιρός να περάσουν από το ταμείο και αυτοί που έπαιρναν δάνεια «με αέρα», που βρίσκονταν στο απυρόβλητο τόσα χρόνια, που ασκούσαν πιέσεις και εκβιασμούς με τα κατευθυνόμενα μέσα ενημέρωσης. Αυτοί που παρενέβαιναν με τους διατεταγμένους και συντεταγμένους παπαγάλους και τους μισθωμένους κονδυλοφόρους, οι οποίοι έκραζαν και σημείωναν ανάλογα με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των αφεντικών τους ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο.
Αυτοί που απέκτησαν το δικαίωμα χρήσης συχνότητας και ανέλαβαν την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του Ελληνικού λαού έχουν τεράστιες ευθύνες. Επειδή γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά, στο μικρό αυτό χώρο, έχουμε τις επιφυλάξεις μας. Δεδομένου ότι η ενημέρωση είναι αγαθό, που οφείλει η πολιτεία να παρέχει σε όλους τους πολίτες ελεύθερα, αληθινά και αντικειμενικά δεν μπορεί να καθορίζεται και να οριοθετείται μόνο με οικονομικά κριτήρια. Η συμμετοχή επιστημονικών, κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων θα κριθεί σύντομα απαραίτητη προκειμένου να αλλάξει ο χαρακτήρας και να εμπλουτιστεί το περιεχόμενο της ενημέρωσης. Είναι αντιδεοντολογικό, ενδεχομένως και αντισυνταγματικό, να εκφράζει ένα μέσο συγκεκριμένη πολιτική άποψη, αφού κάνει χρήση δημόσιας συχνότητας. Η προσπάθεια της ΕΡΤ για σοβαρή, ποιοτική, αξιοπρεπή και πολυφωνική τηλεόραση είναι ενθαρρυντική. Η κατάργηση των παλιών πρακτικών και συμπεριφορών ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα που έπρεπε να γίνει και καλώς έγινε. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι εκείνο που θα δικαιώσει τις μεγάλες προσδοκίες.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα