Οι διακοπές

Πέμπτη, 18 Αύγουστος 2016 18:41 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Είναι μικρές ανάσες δροσιάς, χαλάρωσης και αυτοσυγκέντρωσης. Είναι η αναζωογόνηση του ανθρώπου-εργαζόμενου ανεξάρτητα από το είδος και την ποιότητα της δουλειάς του. Είναι μια ανάταση μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Είναι ένα διάλειμμα από τη συνεχή απασχόληση και δημιουργία και αποτελεί διαφυγή-δραπέτευση από τους πιεστικούς και ενίοτε εξοντωτικούς ρυθμούς παραγωγής που κανονίζουν και επιβάλλουν οι σύγχρονες και ανελέητες μορφές ανταγωνισμού. Είναι ένα μικρό ταξίδι αναψυχής στη φύση, στη ζωή. Είναι, ακόμη, η ανθρωπόμορφη όψη, ένα ψεύτικο μειδίαμα, μια χάρη του συστήματος εξουσίας στους ενταγμένους στην υπηρεσία του. Είναι το αποτέλεσμα χρόνιων αγώνων των εργαζομένων για καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής τους.
H αναζήτηση της αλλαγής περιβάλλοντος, της φυγής από τη μονότονη απασχόληση, της ανάπαυσης και της ανανέωσης ξεκίνησε πριν από διακόσια περίπου χρόνια ως μια ελιτίστικη ανάγκη της άρχουσας τάξης. Εξελίχθηκε σταδιακά σε βιομηχανία προϊόντων προσανατολισμού, καθοδήγησης, ελέγχου και εκμετάλλευσης των μαζών.
Η μορφή οργάνωσης της κοινωνίας κάτω από τις προθέσεις, τις απαιτήσεις και τις επιταγές των ισχυρών δεν επιτρέπει στασιμότητες και πολύ περισσότερο διακοπή για αναψυχή και ψυχαγωγία. Η συνεχόμενη αλυσίδα στη γραμμή παραγωγής μαζεύει και απλώνει σύμφωνα με τη ρυθμική δόνηση της ωρολογιακής μηχανής. Σε αυτή τη προδιαγεγραμμένη πορεία η εξεύρεση μιας όασης για ξεκούραση και περισυλλογή είναι ανθρώπινη επιδίωξη. Η ανάγκη για ηρεμία, εσωτερική ισορροπία και στοχασμό αποτελεί προτεραιότητα. Η αίσθηση της ελευθερίας, η απομάκρυνση από τα μέσα περιορισμού και εξάρτησης, κυριαρχίας και επιβολής είναι γνωρίσματα αξιοπρέπειας, σεβασμού και αυτοεκτίμησης. Όλες οι ώρες εντάσσονται στις ατομικές ικανοποιήσεις, ασχολίες και ιδιαίτερες επικοινωνίες με επιλεγμένες συμπεριφορές και πρακτικές.
Οι διακοπές είναι συνυφασμένες με την ποιότητα της ζωής. Η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, η ενασχόληση με ζητήματα κατόπιν επιλογής και η εναρμόνισή τους με τις προσωπικές επιθυμίες και τα ενδιαφέροντα μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες μόρφωσης και πνευματικής αναζήτησης. Οι ημέρες και οι νύχτες είναι αφιερωμένες κατά το δοκούν. Επιλέγονται οι παρέες, ο τρόπος έκφρασης, ικανοποίησης και διασκέδασης. Με απλή σκέψη και λιτή περιβολή, χωρίς ένταση, στρες και ανασφάλεια γίνεται ο χειρισμός της ιδιαίτερης κατάστασης της ατομικής ελευθερίας και ψυχικής ηρεμίας.
Ωστόσο, μέσα στις λίγες μέρες υπερβολικές προσδοκίες πρέπει να εκπληρωθούν. Οι προσμονές υπάρχουν και αναμένονται ευνοϊκές και ευχάριστες εξελίξεις. Η υπεραισιοδοξία ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, γενικά είναι απατηλή και εξωπραγματική. Τα προβλήματα νέων σχέσεων και συναισθηματικών εντάσεων είναι εφήμερα και παροδικά. Η τάση για εκτόνωση και απόλυτη ελευθέρωση κάτω από ψυχολογική και χρονική πίεση επιφέρουν συνήθως αποτυχία και απογοήτευση. Αλλά και οι υπάρχουσες σχέσεις δοκιμάζονται, κλονίζονται ή ακόμη και διαλύονται.
Τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα φυσικού κάλλους, ξεχωριστής ωραιότητας και αισθητικής απόλαυσης της χώρας έχουν μπει στο στόχαστρο της εκμετάλλευσης ντόπιων και ξένων. Οι εξαγορές και οι καταπατήσεις στο μέλλον θα πολλαπλασιαστούν. Πρέπει να προστατευθεί η μοναδική υπεροχή, το ξεχωριστό αυτό κεφάλαιο και να υψωθεί ασπίδα προστασίας απέναντι στα ξένα αρπαχτικά. Η θωπεία του ήλιου και της θάλασσας και το μοναδικό ηλιοβασίλεμα, όπου ο πορφυρός δίσκος πέφτει στη θάλασσα, είναι ανεπανάληπτα. Αυτά τουλάχιστον δεν μπορούν να τα αγοράσουν, να τα οικειοποιηθούν.
Είναι ανάγκη να ξηλωθούν και να απομακρυνθούν από την παραλία οι περιφράξεις και τα κιγκλιδώματα, με τα οποία κάποιοι επιχειρούν να ιδιωτικοποιήσουν τη θάλασσα για να απολαμβάνουν ηρεμία και ασυλία τα σπατουλαρισμένα και μεταμορφωμένα εικονίδια με τα φουσκωμένα πορτοφόλια της παρανομίας, της απάτης και του εκβιασμού. Έχουν βρωμήσει τα πολυτελή καταλύματα και οι αμμουδιές τους από τις οσμές, τις πίσσες, τις λαδομπογιές και τους κυνικούς εναγκαλισμούς των επιδερμικών, αλλά και από τα ξύσματα των παλιών επιστρώσεων για να κολλήσουν οι νέες. Μέχρι και πισίνες μέσα στη θάλασσα έχουν κατασκευάσει οι άθλιοι προκειμένου να ικανοποιήσουν τις πιο ακραίες, άμετρες και εξτρεμιστικές φαντασιώσεις.
Η περίοδος όμως της ξεγνοιασιάς, της φυσικότητας, της ζωής συρρικνώνεται επικίνδυνα. Ψυχική κατάπτωση κυριεύει ολοένα και περισσότερο πλατειά τμήματα του πληθυσμού. Οι ολιγοήμερες αποδράσεις, ακόμη και οι μονοήμερες, περιορίζονται. Η αδυναμία για συμμετοχή φέρνει απομόνωση, βαθύ συλλογισμό και κατάθλιψη. Χρήματα δεν υπάρχουν. Και τα αποταμιευμένα τελειώνουν. Η ανταπόκριση στον επισιτισμό και τη διαβίωση δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Αναπολούμε αυτά που είχαμε και δεν έχουμε. Η νοσταλγία και ο προγραμματισμός για τις επόμενες διακοπές δεν υπάρχουν. Το πνίξιμο και αυτής της μικρής ελευθέρωσης αποτελεί το πιο βάρβαρο επίτευγμα της «πολιτισμένης και ανθρώπινης» κοινωνίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα