Μόνο το γερμανικό εκλογικό σύστημα ταιριάζει στην Ελλάδα - Ποιο είναι

Δευτέρα, 01 Αύγουστος 2016 19:50 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο στην Ελλάδα είναι φαιδρή και παρακμιακή. Σκεφθείτε ότι ο αρμόδιος υπουργός επίμονα υποστήριζε ότι πρέπει να υπάρχει ένα μπόνους 27-28 εδρών στο πρώτο κόμμα ή σε συνασπισμό κομμάτων (δηλαδή και στα δεύτερα κόμματα αν συνεργαστούν), γιατί - όπως σθεναρά υποστήριζε - η απλή αναλογική φέρνει ακυβερνησία.
Ο ίδιος άνθρωπος φέρνει αυτό που καταδίκαζε, δηλαδή μια απλή αναλογική που φέρνει ακυβερνησία. Υπολόγιζαν οι του ΣΥΡΙΖΑ στην συνδρομή της Χρυσής Αυγής και ευτυχώς που δεν μάζεψαν τους 200 βουλευτές γιατί το άδειασμα από τους χρυσαυγίτες θα ήταν κόλαφος (μάλλον αυτό είχαν σχεδιάσει και αυτοί: Να τους αδειάσουν από την θέση 200).
Αν συζητάγαμε πραγματικά για εκλογικό σύστημα θα λέγαμε ότι υπάρχει μόνο ένα: Είναι το γερμανικό, ισχύει από το 1953 (εδώ το αλλάζουν κάθε λίγα χρόνια ανάλογα με το κομματικό συμφέρον) και έχει δυο επιδιώξεις: α) Δημιουργεί κυβερνήσεις συνεργασίας και χτυπά στην ρίζα του το πελατειακό κράτος που στην Ελλάδα είναι η καταστροφή μας.
Σκέφτηκα να σας παρουσιάσω σήμερα το γερμανικό εκλογικό σύστημα που σε γενικές γραμμές έχει ως εξής:
Ο πολίτης έχει δικαίωμα δύο ψήφων. Μία για τη μονοεδρική της περιοχής του και μία για την περιφέρειά του. Στο πρώτο ψηφοδέλτιο σταυρώνει τον βουλευτή της αρεσκείας του στην περιοχή. Με το δεύτερο ψηφοδέλτιο ψηφίζει μόνο κόμμα στην περιφέρειά του. Έτσι ο κάθε ψηφοφόρος έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει, εάν θέλει, δύο διαφορετικά κόμματα.
Στις μονοεδρικές ισχύει το πλειοψηφικό σύστημα (όποιος υποψήφιος πάρει τις περισσότερες ψήφους εκλέγεται στην Βουλή) και στις περιφέρειες η απλή αναλογική (τα κόμματα παίρνουν έδρες με λίστα ανάλογα με τα ποσοστά τους).
Δηλαδή κάποιος ψηφίζει ΝΔ αλλά επειδή ο βουλευτής που αξίζει είναι π.χ. στο ΚΚΕ ψηφίζει και αυτόν. Η ψήφος στη ΝΔ θα μεταφραστεί μέσω απλής αναλογικής σε έδρες από τις 150 που είναι με λίστα ενώ η ψήφος στον βουλευτή του ΚΚΕ σε απευθείας εκλογή του αν βγει πρώτος.
Ένα κόμμα για εισέλθει στη Βουλή πρέπει να περάσει το 5% ή να κερδίσει τρεις μονοεδρικές (εδώ μπορεί να είναι 3%).
Καμία μονοεδρική δεν χάνεται εάν το κόμμα έχει ξεπεράσει το όριο εισόδου στην Βουλή με αποτέλεσμα πολλές φορές ο αριθμός των βουλευτών να είναι παραπάνω από το αρχικό 300.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti