ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ θα ενδώσουν στον τακτικισμό του εκλογικού νόμου;

Παρασκευή, 15 Ιούλιος 2016 19:57 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Για πρώτη φορά δημοσκοπήσεις δείχνουν διψήφια διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Καταγράφεται μια μαζική αποχώρηση πολιτών που πίστεψαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ψήφισαν δυο φορές, αλλά και πολιτών που μέσω του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να τιμωρήσουν το παλιό πολιτικό σύστημα για να βρεθούν τελικά μπροστά σε κάτι... πιο παλιό.

H μικρή ομάδα πίσω από τον εικονικό πρωθυπουργό ονόματι Τσίπρα γνωρίζει ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές και τι κάνει; Θέλει να επέμβει στο εκλογικό σύστημα και να μεθοδεύσει συνθήκες ακυβερνησίας ώστε να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ κομβικό παίκτη των εξελίξεων: Τα κόμματα της Κεντροαριστεράς είναι περισσότερα από αυτά της Κεντροδεξιάς (άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υφαρπάξει και τους δεξιούς ΑΝΕΛ), οπότε μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση μεταξύ τους κι ας είναι η ΝΔ πρώτη.
Άλλες εποχές ένας τέτοιος τακτικισμός μπορεί να μην ενοχλούσε. Άλλωστε στην Ελλάδα κάθε φορά που αλλάζουν εκλογικό νόμο το κάνουν για πρόσκαιρα κομματικά οφέλη όχι γιατί μεταρρυθμίζουν τους κοινοβουλευτικούς κανόνες. Αυτή τη φορά όμως έχουμε μια όζουσα και επικίνδυνη πραγματικότητα.
Η μόνιμη ακυβερνησία της χώρας την διαλύει παντού. Η δομική κρίση δεν θα έχει προηγούμενο, ο πάτος θα είναι πολύ πιο κάτω από ότι νομίζαμε. Τα λουκέτα και η ανεργία θα φέρουν πρωτοφανή δυστυχία. Οι άδικοι φόροι θα φέρουν φοροδιαφυγή επιβίωσης, μαύρη οικονομία, εκτεταμένη παραλυσία της αγοράς.
Η έλλειψη σχεδίου για τον τουρισμό, την παραγωγική βάση της χώρας, την ανάπτυξη, τις λειτουργίες του κράτους θα επιδεινώσουν την τελική εικόνα: ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ ΑΥΤΑΝΔΡΟΙ χωρίς καμία ελπίδα ανάκαμψης.
Η ανάγκη να απομακρυνθεί αυτή η κυβέρνηση αλλά και να σχεδιαστεί μΙα ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ φέρνουν κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ προ των ιστορικών τους ευθυνών: Θα επικυρώσουν τα εκλογικά τρικ ΣΥΡΙΖΑ που στοχεύουν στην παραμονή του στην εξουσία και στην συνέχιση της εξ αιτίας του κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής ή θα σταθούν απέναντι, ώστε να συμβάλλουν στην σύντομη πτώση του;
Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο αυτή είναι: Θα βοηθήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην εξουσία (υπάρχει αυτή η πολυτέλεια;) ή θα συμβάλλετε στην πτώση του όπως την ζητούν οι πολίτες στις δημοσκοπήσεις;
Ο νέος εκλογικός νόμος μπορεί να συζητηθεί από την επόμενη Βουλή και να μην είναι προϊόν τακτικισμού αλλά πραγματικά μεταρρύθμιση. Τώρα βουλιάζουμε ξέρετε... ΕΠΕΙΓΟΥΝ ΑΛΛΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti