Η ισχυρή Βρετανία δεν αντέχει ένα Brexit, θα αντέχαμε εμείς ένα Grexit;

Πέμπτη, 14 Ιούλιος 2016 19:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Οι θιασώτες της επιστροφής στην δραχμή και ακόμη χειρότερα της εξόδου από την Ευρώπη στην πραγματικότητα δεν έχουν κανένα απολύτως επιχείρημα, ούτε και σχέδιο και εκφράζουν με αδικαιολόγητη ανευθυνότητα κρως επικίνδυνες απόψεις. 

Όπως έχουμε ξαναπεί, το νόμισμα είναι Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ της οικονομίας μιας χώρας. Αν η οικονομία της είναι ισχυρή τότε ισχυρό είναι και το νόμισμά της. Αν, αντίθετα η οικονομία είναι σαθρή το νόμισμα θα είναι αντίστοιχο.
Αν το εθνικό νόμισμα ήταν λύση τότε τα 200 κράτη του πλανήτη που έχουν δικά τους νομίσματα και τυπώνουν όσα θέλουν, θα έπρεπε να ευημερούν και να ζουν μέσα στον πλούτο. Το Αφγανιστάν, η Μαδαγασκάρη (με τεράστιο εθνικό πλούτο και διαμάντια, ζαφείρια), ο Νίγηρας, η Λιβερία, έχουν δικά τους νομίσματα αλλά ΛΙΜΟΚΤΟΝΟΥΝ. Ας σταματήσει λοιπόν αυτή η ανούσια συζήτηση για εθνικό νόμισμα.
Το πραγματικό ερώτημα είναι: Τι παράγει αυτή η χώρα που λέγεται Ελλάδα ώστε να ισχυροποιήσει την οικονομία της;
Εξ ίσου επικίνδυνη είναι και η άποψη ότι πρέπει να βγούμε από την Ευρώπη. Και επειδή σοφία είναι να διδάσκεσαι όχι μόνο από τα λάθη σου αλλά και από τα λάθη των άλλων δείτε το Brexit.
Η Βρετανία έχει ένα πανίσχυρο νόμισμα ακριβότερο και από το ευρώ και από το δολάριο. Έχει μια οικονομία που δεν μπορεί να συγκριθεί με την ελληνική. Και έχει μια παγκόσμια οικονομική πρωτεύουσα, το Λονδίνο. Η έξοδός της από την ΕΕ θα επιφέρει βαρύτατα πλήγματα μόνο σε αυτήν (και οι αγορές και η ΕΕ θα ανακάμψουν γρήγορα).
Πολύ γρήγορα να σας περιγράψω ότι ήδη βιώνει μεγάλη πολιτική κρίση αφού όλο το πολιτικό σύστημα ήταν απροετοίμαστο για το Brexit, ενώ μάλλον δεν έχουν και αυτοί σχέδιο για τίποτε. Η Σκωτία είναι έτοιμη να φύγει ώστε να κρατηθεί στην Ευρώπη μόνη της. Πολίτες διαδηλώνουν υπέρ της ΕΕ. ΟΛΟΙ οι οικονομικοί δείκτες είναι σε κρίση, το Παρίσι ετοιμάζεται να δημεύσει το Λονδίνο παίρνοντας τις μεγάλες εταιρείες
Πέρα από την μόνιμη πολιτική κρίση και τις μεγάλες οικονομικές ζημίες που θα ζήσει η Βρετανία, υπάρχει και μια άλλη πραγματικότητα. Οι ΗΠΑ θα καταστήσουν την... εναπομένουσα Αγγλία σε δορυφόρο τους, τώρα η Βρετανία θα είναι η αποικία και οι ΗΠΑ η μητρόπολη.
Ενώ όλο το υπόλοιπο σύστημα θα ισορροπεί λοιπόν, η Βρετανία θα "μικραίνει, θα απομονώνεται και θα είναι ουρά των άλλων ισχυρών (ΗΠΑ και ΕΕ). Μόνο αυτή θα χάσει.
Όταν μια ολόκληρη Βρετανία δεν μπορεί να διαχειριστεί την έξοδο της από την ΕΕ και θα την πληρώσει πολλαπλώς, δεν έχω ιδέα από που αντλούν το... θράσοςκάποιοι για να βλέπουν ακόμα και σήμερα με καλό μάτι και μια δική μας έξοδο.
Η μάχη πρέπει να δοθεί μέσα στην ΕΕ κατά των Γερμανών και όχι έξω από αυτήν χωρίς σχέδιο, δυναμική και εταίρους.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti