Η ευθύνη

Δευτέρα, 12 Ιανουάριος 2015 23:35 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Κάθε άτομο είναι μια ξεχωριστή οντότητα. Είναι η μοναδικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Η παρουσία και η θέση του στο κοινωνικό σύνολο διακριτή. Η πλήρης επίγνωση των ικανοτήτων, πλεονεκτημάτων, αδυναμιών και μειονεκτημάτων συντελούν στη συνειδητοποίηση της αληθινής, της πραγματικής του αξίας. Τα ιδιαίτερα ψυχικά και πνευματικά χαρακτηριστικά και ο τρόπος συμπεριφοράς το προσδιορίζουν κοινωνικά και συνθέτουν την προσωπικότητά του.

Καθημερινά δέχεται ορυμαγδό από πληροφορίες, παραπληροφόρηση, ερεθίσματα και επιδράσεις, θέσεις και απόψεις, αντικρουόμενες ή μη, θετικές ή αρνητικές, καταστάσεις και γεγονότα. Ισχυρές και κατευθυνόμενες δυνάμεις δημιουργούν νέες ανάγκες, ψεύτικα διλήμματα, πρόσκαιρες ικανοποιήσεις -- παίρνουν, προσφέρουν, υπόσχονται κ.λ.π. – προωθώντας τη φοβία και τη σύγχυση. Στοχεύουν σε θολή και εσφαλμένη πολιτικοποίηση, ώστε να καταστεί ο πολίτης εξαρτώμενο και άβουλο άτομο. Έτσι αποτρέπεται ή ελέγχεται κάθε μορφής διεκδίκηση και ενδεχόμενη αντίδραση.

Αυτός όμως είναι ο αληθινός κόσμος; Αυτή είναι η πραγματική κοινωνία; Αυτή είναι η πολιτεία της αλληλεγγύης, της εργασίας, της προκοπής; Προφανώς όχι. Πρόκειται για τα όργανα της εξουσίας, της διαπλοκής, της κολακείας, της δουλικότητας.

Το σημερινό κατάντημα ήταν αναπόφευκτο. Είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων αντιλήψεων, θεωρήσεων και πρακτικών. Είναι το απαύγασμα Των επιλογών ανίκανων και εξαρτημένων διαχειριστών, συνεπικουρουμένων από αυλοκόλακες και ψευτοπατριώτες. Είναι η νομοτελειακή εξέλιξη της πορείας προς την καταστροφή.

Αποκαλύπτεται συνεχώς η πολιτική σήψη, η πλήρης ευτέλεια και ανηθικότητα, η βαθιά βύθιση στο βούρκο της διαφθοράς και της ακολασίας. Άξιος ο μισθός όσων προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στα ξένα κέντρα, τα οποία έχουν στόχο την αρπαγή και την κατάκτηση.

Δεν αισχύνονται για τα έργα τους; Ψυχροί και αμετανόητοι ζητούν επιβεβαίωση για συνέχιση της ίδιας τακτικής μετά και από τις τραγικές και ολέθριες επιπτώσεις. Ωθούν τους νέους αποφοίτους των Πανεπιστημίων και όχι μόνο – το πιο υγιές, παραγωγικό και ελπιδοφόρο τμήμα της κοινωνίας -- σε χώρες του εξωτερικού, όπου εργάζονται και αποδίδουν προς όφελός τους. Οι αυτουργοί αυτού του εγκλήματος πρέπει να λογοδοτήσουν.

Τα οικονομικά συμφέροντα με περισσή απληστία για συγκέντρωση ολοένα και περισσότερου πλούτου δε διστάζουν να περικόψουν μισθούς και συντάξεις, να λεηλατήσουν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, να διαλύσουν το σύστημα υγείας και παράλληλα με άδικη και εξοντωτική φορολόγηση να οδηγήσουν ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το σκύψιμο στους κάδους απορριμμάτων την ημέρα, στα κουρέλια και στα χαρτόνια τη νύχτα και το άπλωμα του χεριού μέρα - νύχτα σοκάρουν. Η θλιβερή, άθλια και οικτρή κατάσταση της κοινωνίας έχει δρομολογηθεί.

Όταν η φτώχεια γίνει ανέχεια, η ανέχεια εξαθλίωση, η εξαθλίωση οργή και η οργή σύνθημα, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες.

Είναι ανάγκη για αντίσταση στο ξεπούλημα των ιδανικών, στην εξαγορά συνειδήσεων, στον ευτελισμό και εκφυλισμό της προσωπικότητας.

Είναι ανάγκη για συσπείρωση απέναντι στη λαίλαπα που σαρώνει, ισοπεδώνει και εξαφανίζει νοικοκυριά, βιοτεχνίες και επιχειρήσεις.

Είναι ανάγκη τα ΜΜΕ να απαλλαγούν από το σφιχτό εναγκαλισμό ντόπιων και ξένων και να μην προάγουν τη σύγχυση, την αβεβαιότητα και την αμφισβήτηση.

Είναι ανάγκη οι πραγματικοί διανοούμενοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες και όχι απλά να τραυλίζουν εγκλωβισμένοι στο σύστημα.

Από τη μιζέρια και την κατάθλιψη που με βιαιότητα και υποκρισία επέβαλαν, από τη χώρα μέσα στην ομίχλη φαίνεται μια χαραμάδα ελπίδας και αισιοδοξίας. Η ευθύνη των πολιτών είναι μεγάλη.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα