Επιτέλους!!! Άνοιξε η Παλαιολόγου!!!

Σπάρτη - Πεζοδρομήσεις

Τρίτη, 30 Δεκέμβριος 2014 21:44 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επιτέλους!!! Άνοιξε η Παλαιολόγου!!!

Eπιτέλους!!! Η δημοτική αρχή Σπάρτης, ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες πήρε πίσω τη δοκιμαστική πεζοδρόμηση της Κων/νου Παλαιολόγου και η πόλη «ανέπνευσε»:

Εκατοντάδες ευτυχισμένα - αυτοκίνητα συνωστίστηκαν και μπλοκαρίστηκαν στις κεντρικές λεωφόρους, με καταχαρούμενους οδηγούς κι επιβαίνοντες να αναζητούν μάταια μια θέση για παρκάρισμα.

Εκατοντάδες ευτυχισμένα αυτοκίνητα, με επίσης ευτυχείς οδηγούς κι επιβαίνοντες, «δέθηκαν κόμπο» στις κεντρικές διασταυρώσεις συνεννοούμενοι με τα μάτια για το ποιος περνάει και ποιος δεν περνάει.

Εκατοντάδες ευτυχισμένα αυτοκίνητα διπλοπαρκάρισαν όπου εύρισκαν κι όπου τα εξυπηρετούσε στις κεντρικές οδούς ή παρκάρισαν παρανόμως σε νησίδες, σε πεζοδρόμια, σε κράσπεδα, σε διασταυρώσεις, σε διαβάσεις πεζών, σε ράμπες και χώρους στάθμευσης ΑΜΕΑ, κλπ, κλπ, προκειμένου, οι χαρούμενοι για το άνοιγμα της Παλαιολόγου πολίτες, να ψωνίσουν «με άνεση» και «χωρίς άγχος» στα καταστήματα της Σπάρτης, να πληρώσουν τα χαράτσια στις Τράπεζες, να πιουν τον καφέ τους στις καφετέριες του κέντρου και να πάρουν τα τσιγάρα τους από το περίπτερο!

Ευτυχισμένα φορτηγά μπήκαν και πάλι - επιτέλους - στην ανοιχτή κι ελεύθερη Παλαιολόγου, πασχίζοντας με κορναρίσματα και μανούβρες να ξεφορτώσουν τα εμπορεύματά τους !!!

Ευτυχισμένα λεωφορεία σήκωσαν τον κόσμο στο πόδι από τα συνεχή κορναρίσματα προκειμένου να σηκωθούν απ’ τις καφετέριες και οι «συνειδητοποιημένοι πολίτες», και να ακούσουν οι άλλοι «συνειδητοποιημένοι πολίτες» στις τράπεζες, στα μαγαζιά και οπουδήποτε, πως το διπλοπαρκαρισμένο ή παράνομα παρκαρισμένο όχημά τους εμπόδιζε. Κι από πίσω από τα λεωφορεία ατέλειωτες, πάλι, ουρές ακινητοποιημένων (μα ευτυχισμένων για το άνοιγμα της Παλαιολόγου) οχημάτων, να κορνάρουν και οι οδηγοί τους να βρίζουν και να χειρονομούν πολιτισμένα και με χαρωπή διάθεση!!!

Κι από κοντά, τέλος, εκατοντάδες ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ πεζοί, πολίτες αλλά κι επισκέπτες αυτής της ταλαίπωρης πόλης, να προσπαθούν να περπατήσουν στα κλειστά από εμπορεύματα, πανέρια, τραπέζια, καρέκλες, γλάστρες, ομπρέλες, σόμπες, αντιανεμικά, πάγκους και κάθε άλλης φύσεως τεχνητό εμπόδιο πεζοδρόμια, να ψάχνουν, ελισσόμενοι ως ακροβάτες, να βρουν τρόπο να ανεβούν στα πεζοδρόμια ή να κατεβούν απ’ αυτά, να «καμαρώνουν» μες στη βροχή προσευχόμενοι να βρεθεί κάποιος ευγενικός οδηγός (από εκείνους τους χαρούμενους κι ευτυχισμένους για το άνοιγμα της Παλαιολόγου) να τους παραχωρήσει προτεραιότητα και να τους έχει γίνει το «κεφάλι τούμπανο» από το κυκλοφοριακό κομφούζιο, τη φασαρία και τον εκνευρισμό!!!
Με λίγα λόγια: ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΟΛΑΣΗ!

Κύριε Δήμαρχε της Σπάρτης
Λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας αναγκαστήκατε σε μια θεσμική υπαναχώρηση, η οποία μας πάει πίσω σε εποχές που ελπίσαμε ότι έχουν παρέλθει.
Η πεζοδρόμηση του κέντρου της Σπάρτης είναι ένα έργο που το χρειάζεται η πόλη και οι πολίτες της όσο τίποτε άλλο. Δεκάδες άλλες πόλεις, σ’ ολόκληρη της Ελλάδα, μπήκαν σε φάση ανάπτυξης και βελτίωσαν θεαματικά το επίπεδο ζωής των κατοίκων τους με γενναία προγράμματα πεζοδρομήσεων του κέντρου τους.
Οι πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης ήταν στο προεκλογικό σας πρόγραμμα και πολύ ορθά το βάλατε σε προτεραιότητα εφαρμογής, μιας και πρόκειται για έργο πνοής που θα αλλάξει την όψη και τη λειτουργία της πόλης ως ζωντανού οργανισμού και θα της δώσει αποφασιστική ώθηση προς τα εμπρός.
Επίσης, πολύ σωστά προβήκατε σε δοκιμαστική εφαρμογή του μέτρου μέσα στις γιορτές, αφού οι πεζοί πολίτες είναι εκείνοι που χρειάζονται το εορταστικό κέντρο της πόλης κι όχι οι εποχούμενοι και τα αυτοκίνητα.
Ήταν, επίσης, ορθή η επιλογή αυτή, επειδή μια τέτοια πεζοδρόμηση έπρεπε να δοκιμαστεί και να μελετηθεί σε συνθήκες κυκλοφοριακού φόρτου της πόλης προκειμένου η τελική της διαμόρφωση να είναι απόλυτα σωστή.
Για όλ’ αυτά ήταν οδυνηρή η έκπληξη όταν διαπιστώθηκε πως σε χρόνο ρεκόρ και ύστερα από τις διαμαρτυρίες του Εμπορικού Συλλόγου, αναιρέσατε την απόφασή σας και ΑΝΟΙΞΑΤΕ πάλι την Παλαιολόγου στα αυτοκίνητα, πηγαίνοντας ΠΙΣΩ την οριστική εφαρμογή του μέτρου της πεζοδρόμησης του κέντρου και ανοίγοντας, παράλληλα, θύρες αμφισβήτησης και τελικής ματαίωσής του.

Κύριε Δήμαρχε
Τούτην την πόλη την έχουμε (ή τουλάχιστον ΠΡΕΠΕΙ να την έχουμε) ΟΛΟΙ μαζί κι ΕΣΕΙΣ, ως δημοτική αρχή, πρέπει να πράττετε και να υπηρετείτε το -αποδεδειγμένα- ΣΩΣΤΟ για την πόλη, εκείνο δηλαδή που εξυπηρετεί και προωθεί τα συμφέροντα των ΠΟΛΛΩΝ.
Για την επιτυχία μιας δημοτικής αρχής απαιτείται γενναιότητα, πολιτικό θάρρος και ρεαλισμός. Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι εξαιρετικά δύσκολος, αλλά είναι μονόδρομος για την αναβάθμιση της πόλης και πέρα από το πολιτικό θάρρος απαιτεί βαθιά γνώση των πραγμάτων, αντίληψη της πραγματικότητας, στρατηγικό σχεδιασμό και στάδια εφαρμογής. Απαιτεί, επίσης, όραμα ικανό να κινητοποιήσει τον κόσμο!

Κύριε Δήμαρχε
Προχωρήστε στην πεζοδρόμηση του κέντρου της πόλης για να σταματήσουν οι Σπαρτιάτες να φεύγουν από την πόλη τους, προκειμένου να «αναπνεύσουν», να ψωνίσουν και να ψυχαγωγηθούν.
Ως πολίτες, έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε στην πόλη που μας αξίζει, στη Σπάρτη που ονειρευόμαστε.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
RIGAKOS
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti