Εν Δήμω: Γιατί η Σπάρτη «χάνει έδαφος» | Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Παράδειγμα 5οΠοδηλατοκίνηση στην Καρδίτσα, Μεσολόγγι, Κω, ΚόρινθοΤο κίνημα της ποδηλατοκίνησης, που συνεχώς κερδίζει έδαφος, αμφισβητεί με τρόπο θετικό την ιδεολογία...
Παρασκευή, 14 Οκτώβριος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παράδειγμα 5ο
Ποδηλατοκίνηση στην Καρδίτσα, Μεσολόγγι, Κω, Κόρινθο
Το κίνημα της ποδηλατοκίνησης, που συνεχώς κερδίζει έδαφος, αμφισβητεί με τρόπο θετικό την ιδεολογία του ΙΧ και το μοντέλο της μετακίνησης που επιβλήθηκε μεταπολεμικά.
Η ποδηλατοκίνηση είναι ένα κίνημα που βάζει στο κέντρο του τον άνθρωπο και το περιβάλλον αμφισβητώντας τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα που έχουν επενδυθεί στο αυτοκίνητο.
Στην Ευρώπη, το Άμστερνταμ, το Παρίσι, η Βαρκελώνη και το Βερολίνο άνοιξαν το δρόμο στην ποδηλατοκίνηση πριν πολλές 10ετίες και ακολούθησαν όλες, σχεδόν, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.   Στην Ελλάδα το κίνημα (όπως συμβαίνει πάντα) έφτασε καθυστερημένο, πριν από 15 περίπου χρόνια με πρωτοπόρες πόλεις την Καρδίτσα, το Μεσολόγγι, την Κω και την Κόρινθο και άλλες πόλεις, οι οποίες αξιοποίησαν ευρωπαϊκά πιλοτικά προγράμματα και κατασκεύασαν ποδηλατόδρομους.
Σήμερα η Καρδίτσα έχει κατασκευάσει 4χμ αστικό ποδηλατόδρομο και 7,5 χμ περιαστικό, με συνεχή τάση επέκτασης. Για να μπει κάποιος στο κέντρο της πόλης, μπορεί να αφήσει το αυτοκίνητό του στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης έξω από το κέντρο και στη συνέχεια να πάρει δωρεάν ένα από τα ποδήλατα που προσφέρει ο δήμος για να μετακινηθεί. Το 30% των καθημερινών μετακινήσεων στην Καρδίτσα γίνονται με ποδήλατα.
Το Μεσολόγγι, επίσης, έχει αστικό ποδηλατόδρομο 2,5 χμ και περιαστικό 4 χμ. Από τους 17.000 κατοίκους οι 4.000 χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους.
Η Κως κατασκευάζει 40 χμ παραλιακό ποδηλατόδρομο, ενώ ο δήμος Κορίνθου αγόρασε από τοπικές επιχειρήσεις 100 ποδήλατα και τα διαθέτει δωρεάν στους πολίτες.
Κι ενώ αυτά συμβαίνουν σε άλλες ελληνικές πόλεις, στη Σπάρτη το θέμα της ποδηλατοκίνησης και των ποδηλατόδρομων παραμένει, επί χρόνια πολλά, στο επίπεδο της συγκατάβασης και των καλών προθέσεων.
Αν και υπάρχει οργανωμένο κίνημα πολιτών που ενθαρρύνει την ποδηλατοκίνηση, απαιτεί ποδηλατόδρομους και καταθέτει επεξεργασμένες προτάσεις, αν και η πόλη διαθέτει ρυμοτομικό σχέδιο που κάνει τη δημιουργία ποδηλατόδρομων εύκολη υπόθεση, αν και η Σπάρτη είναι μια σχετικά επίπεδη πόλη με μικρές αποστάσεις, ιδανικές για ποδηλάτες, το αίτημα και η ανάγκη για τη δημιουργία δικτύου ποδηλατόδρομων παραμένουν χωρίς ανταπόκριση από την πλευρά του δήμου.
Όταν άλλες πόλεις, διώχνουν τα αυτοκίνητα από το κέντρο τους κι ενθαρρύνουν το ποδήλατο, η Σπάρτη ασφυκτιά από το κυκλοφοριακό πρόβλημα και από τη δεσποτεία του αυτοκινήτου, με ό,τι δυσμενές αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής των κατοίκων, την ανάπτυξη της πόλης, την τουριστική προβολή της και την οικονομία της.
Εδώ και τώρα να γίνει στη Σπάρτη, επιτέλους, το αυτονόητο.Να εμφανιστεί, να συζητηθεί και να εφαρμοστεί η κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης, να κατασκευαστεί δίκτυο οργανωμένων αστικών και περιαστικών ποδηλατόδρομων και να επιστραφούν τα πεζοδρόμια στους πεζούς.
Ο δήμος Σπάρτης οφείλει να εναρμονιστεί με την αληθινή ταυτότητα και τις ανάγκες της πόλης.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
RIGAKOS
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti