Ηλ. Περγαντής: «Να διακριθεί και εκτός συνόρων το έργο της ΛΕΦΩΣ»

Συνέντευξη του τέως προέδρου της ΛΕΦΩΣ στο πλαίσιο της στήλης «ΣυνΛακεδαιμονίων»

Τετάρτη, 20 Φεβρουάριος 2019 10:34 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ηλ. Περγαντής: «Να διακριθεί και εκτός συνόρων το έργο της ΛΕΦΩΣ»

Τον τέως πρόεδρο της Λέσχης Φωτογραφίας Σπάρτης και νυν ταμία του συλλόγου, Ηλία Περγαντή, φιλοξενεί σήμερα η στήλη «ΣυνΛακεδαιμονίων».

O Ηλίας είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού και αριστούχος μεταπτυχιακός του προγράμματος Οργάνωσης & Διοίκησης Αθλητικών Οργανισμών & Επιχειρήσεων. Ζει και εργάζεται στην Σπάρτη ως λογιστής, ενώ διατηρεί παράλληλα και την οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του. Το διάστημα 2017-2018 διετέλεσε πρόεδρος της Λέσχης Φωτογραφίας Σπάρτης, ενώ πρόσφατα πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση φωτογραφίας με θέμα την ελληνική ιστορική αναβίωση και τίτλο «Δεν ξεχνώ».

- Ποιο είναι το «κάδρο» της Σπάρτης σήμερα;
Μία «φωτογραφία» της Σπάρτης σήμερα περιέχει πολύ πληροφορία και πολλά στοιχεία που δεν δίνουν πάντα μία όμορφη «σύνθεση», καταντώντας την τελική εικόνα κουραστική, για να μιλήσουμε με φωτογραφικούς όρους. Νομίζω ότι σε πολλά θέματα που μας απασχολούν (πολιτισμός, καθαριότητα, περιβάλλον, οικονομία, κτλ), θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε (για μία ακόμα φορά) την ουσία του θέματος.  

- Μια φωτογραφία «χίλιες λέξεις». Για εσάς τρείς.
Υποκειμενικότητα, φαντασία, αμφιβολία.

- Φωτογραφίες σας με «δύο κόσμους» έχουν κερδίσει την προσοχή του κοινού. Τί  έμπνευση είναι αυτή;
Η ενασχόληση με την φωτογραφία της Ελληνικής ιστορικής αναβίωσης είναι ένα θέμα που θα με απασχολήσει τουλάχιστον για τα επόμενα 3 χρόνια. Μέσα σε αυτή την αναζήτηση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ο παραλληλισμός τού χθες με το σήμερα, μέσα σε μία φωτογραφία. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διεξαχθούν διαχρονικά μηνύματα για το ποιοι είμαστε και που οδεύουμε, σε μία εποχή που πολλοί θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε.

- Με φωτογραφίες γράφεται η ιστορία;
Δεν πιστεύω ότι αυτός είναι ο σκοπός μίας φωτογραφίας, αν και κατά καιρούς σημαντικές φωτογραφίες έχουν επηρεάσει τόσο πολύ την κοινή γνώμη που άλλαξε ο ρους της ιστορίας π.χ. φωτογραφίες από πολεμικές συρράξεις. Πάντως επειδή μία φωτογραφία αποτελεί μία μεμονωμένη εικόνα της πραγματικότητας, που συχνά επιδέχεται επεξεργασίας, κροπαρίσματος και ρετουσαρίσματος, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στο τι δεχόμαστε ως αληθινό σε μία εποχή καταιγισμού εικόνας.

- Τί ονειρεύεστε να «δει» ο φακός σας, που δεν υπάρχει;
Ονειρεύομαι να δω μία Σπάρτη καθαρή, χωρίς κλειστοφοβικούς δρόμους από άχαρα 5όροφα κτίρια, με πολύ πράσινο και πινελιές ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας σε πολλά σημεία της.

- Κοιτάμε τον φακό κατάματα σήμερα;
Όποιος έχει καθαρή τη συνείδηση του, οι υπόλοιποι ρίχνουν κλεφτές ματιές.

- Φαντάζεστε ένα σχολείο με μάθημα τη φωτογραφία;
Είναι κάτι που θα έπρεπε να υπάρχει στα σχολεία, τουλάχιστον με τη μορφή κάποιων διαλέξεων αν όχι με πρόγραμμα κανονικού μαθήματος. Όλοι οι μαθητές πλέον φωτογραφίζουν και φωτογραφίζονται με την κάμερα του κινητού τους. Πέρα από την αισθητική της φωτογραφίας, θα πρέπει να μάθουν τους πιθανούς κινδύνους, το νομικό πλαίσιο και τις συνέπειες που ενέχει η δημοσίευση μιας φωτογραφίας σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

- Η φωτογραφία είναι ο «καθρέφτης» μας;
Δε νομίζω. Συνήθως όταν μας τραβούν μία φωτογραφία «παίζουμε» και έναν ρόλο π.χ. είμαστε χαρούμενοι γιατί είμαστε με φίλους ή είμαστε σοβαροί γιατί βρισκόμαστε στον χώρο εργασίας μας. Μάλλον πιο πολλά πράγματα μπορεί να καταλάβει κάποιος για τον εαυτό του από τις φωτογραφίες που τραβάει ο ίδιος τον κόσμο γύρω του.

- Τί «λέει» ο φακός; Ο κόσμος αλλάζει ή βουλιάζει;
Θα είμαι αισιόδοξος και θα πω ότι απλά ο κόσμος αλλάζει, όπως άλλωστε γίνεται πάντοτε. Και αλλοίμονο αν μέναμε στάσιμοι. Ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το ποιοι είμαστε, γιατί όποιος κόβει τις ρίζες του, κάποια στιγμή θα μαραθεί.

- Ποιο είναι το επίπεδο της Λέσχης Φωτογραφίας Σπάρτης;
Σαν Σύλλογος επιτελεί αναμφίβολα ένα αξιόλογο έργο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης από το 2001 και πολύ συχνά με έντονη ανταποδοτικότητα προς την τοπική κοινωνία. Πολλά από τα μέλη της έχουν διακριθεί σε παγκόσμιους διαγωνισμούς φωτογραφίας και οι φωτογραφίες μας έχουν κάνει γενικότερα τον γύρο του κόσμου μέσα από πολλά σημαντικά γεγονότα (Σπάρταθλον, Spartan Race κτλ). Άλλωστε το έργο μας αναγνωρίστηκε και πρόσφατα από τον Δήμο Σπάρτης, ο οποίος μας ανακήρυξε ως επίσημους Πρεσβευτές του Δήμου Σπάρτης, κάτι που για εμάς αποτελεί μεγάλη τιμή και ευθύνη.  

- Ένας στόχος για τη Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης.
Το συλλογικό της έργο να διακριθεί και εκτός Ελληνικών συνόρων, καθότι έχει το κατάλληλο δυναμικό και φέρει το βαρύ ιστορικό όνομα της Σπάρτης.

Επιμέλεια: Δημήτρης Αβούρης, Χρήστος Πετρούλιας

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti