Το Χαϊκάλης-gate ρίχνει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Δευτέρα, 22 Δεκέμβριος 2014 20:06 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

«Τραυματισμένα» εμφανίζονται τα δύο μεγάλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, από την υπόθεση Χαϊκάλη, όπως προκύπτει από τη νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr, που δημοσιεύεται λίγες ώρες πριν την δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Tα ποσοστά τους καταγράφουν μείωση, με μεγαλύτερη να είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, και η μεταξύ τους διαφορά περιορίζεται στις πέντε από τις έξι μονάδες που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση, πριν από λίγες ημέρες. Η πτώση σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην άνοδο των αναποφάσιστων ενώ οριακή άνοδο καταγράφει και το Ποτάμι.

Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26,3% και η ΝΔ 21,3%. Τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι με 5,1% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5%, το ΚΚΕ με 4,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,5%, το ΠΑΣΟΚ με 3,5% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,4%. Άλλο κόμμα δηλώνει το 7,4%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος  -με αυθόρμητη απάντηση- ανέρχεται στο 11,2%. Το 3% δηλώνει λευκό ή άκυρο, ενώ 3,4% των ερωτηθέντων απαντάει πως δεν θα ψηφίσει.

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής με τις έδρες σε παρένθεση: ΣΥΡΙΖΑ 32,5% (141), ΝΔ 27,5% (77), Το Ποτάμι 7,5% (21), Χρυσή Αυγή 6% (17), ΚΚΕ 6% (17), το ΠΑΣΟΚ 5% (14), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,5% (13). Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με διαφορά μεγαλύτερη από 50% καθώς το 71%, ανεξάρτητα από το κόμμα που ψηφίζει, δηλώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει τις εκλογές έναντι 19% που εκτιμά πως η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές. Διχασμένοι οι πολίτες για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Το 52% δηλώνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία, ενώ το 46% ζητάει προσφυγή στις κάλπες. Ως καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς με 40%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 33%. «Κανένας από τους δύο», απαντάει αυθόρμητα το 25%.

Σχετικά με την υπόθεση Χαϊκάλη, οι πολίτες εμφανίζονται σχετικά μοιρασμένοι για την σοβαρότητα των καταγγελιών περί απόπειρας χρηματισμού του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων για να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Καθόλου Σοβαρές και Λίγο Σοβαρές» είναι οι καταγγελίες για το 42%, ενώ το 52% τις χαρακτηρίζει «Πολύ Σοβαρές και Αρκετά Σοβαρές». Το 6% δηλώνει πως δεν εξέφρασε άποψη επί του θέματος.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti