Παρουσίαση βιβλίου στο παλαιό δημαρχείο

«Θα πολεμάς με τους θεούς» του Δημήτρη Στεφανάκη
Τρίτη, 07 Δεκέμβριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παρουσίαση βιβλίου στο παλαιό δημαρχείο

Στην αίθουσα τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου Σπάρτης πραγματοποιείται αύριο στις 7 το απόγευμα, η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτριου Στεφανάκη με τίτλο «Θα πολεμάς με τους θεούς», εκδόσεων Πατάκη.
 
Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη απόπειρα του συγγραφέα να «αναμετρηθεί» με ένα ιστορικό θέμα, δίνοντάς μας μία αριστουργηματική προσέγγιση σε μία από τις λαμπρότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, τη μάχη των Θερμοπυλών.
 
Ο υπότιτλος του εξωφύλλου προδίδει ένα από τους διασημότερους άνδρες όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας, που η μοίρα του ψιθύρισε από νωρίς στη ζωή του αυτή την ευλογημένη κατάρα… «Θα πολεμάς με τους θεούς».
 
Ο συγγραφέας αυτής της μυθιστορηματικής βιογραφίας του Λεωνίδα της Σπάρτης, με την παραστατική, γλαφυρή και συχνά λυρική γραφή του, μας προτρέπει να κρατήσουμε το χέρι του μικρού Λεωνίδα, να περιπλανηθούμε μαζί του στην συγκλονιστική, γεμάτη πάθος μοναχική ζωή του και να «πέσουμε» ηρωικά μαζί του στις αιώνιες Θερμοπύλες, όπως αιώνια και ύψιστη πρέπει να είναι η ελευθερία, λαών κι ανθρώπων, σε όλες της τις εκφράσεις.
 
Στην ιστορία της ζωής του, οι Θερμοπύλες, ως ύψιστη έκφραση ελευθερίας, δεν αποτελούν μονάχα την αποθέωση της μοναχικής πορείας του σπαρτιάτη βασιλιά, αλλά συνοψίζουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο το ιδεώδες της πόλης του. Και η ίδια η Σπάρτη, ξεδιπλώνεται ολοζώντανη και πολύχρωμη μπροστά στα μάτια μας, μαζί με το πανόραμα ενός ολόκληρου κόσμου που φαντάζει απροσδόκητα οικείος και σύγχρονος.
 
Συναρπαστικό, μεστό, δυνατό μυθιστόρημα, για έναν βασιλιά που έζησε και πέθανε σαν απλός στρατιώτης.
 
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti