Αυλαία καλοκαιρινών εκδηλώσεων στο Ξηροκάμπι: Πολιτιστικά δρώμενα με κάλεσμα στον Ταΰγετο

Τις πύλες του ανοίγει και φέτος στο Ξηροκάμπι το φεστιβάλ «Κάλεσμα στον Ταΰγετο», επιφυλάσσοντας για 6η συνεχή χρονιά μία γκάμα...
Παρασκευή, 10 Ιούνιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Τις πύλες του ανοίγει και φέτος στο Ξηροκάμπι το φεστιβάλ «Κάλεσμα στον Ταΰγετο», επιφυλάσσοντας για 6η συνεχή χρονιά μία γκάμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, με συναυλίες μεγάλων καλλιτεχνών, εκθέσεις, σεμινάρια, καθώς και πεζοπορικές εξορμήσεις στον Ταΰγετο.

Το πολιτιστικό καλοκαίρι Ξηροκαμπίου θα διαρκέσει από 16 έως 27 Ιουλίου, ενώ η αυλαία ανοίγει με το θεατρικό παιχνίδι «Βασιλική οδός και μύθοι» στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροκαμπίου και στον περιβάλλοντα χώρο του αμφιθεάτρου της περιοχής. Τα θεατρικά δρώμενα θα λάβουν χώρα το Σαββατοκύριακο 16-17 Ιουλίου και με τη συμμετοχή τους θα σηματοδοτήσουν την εκδήλωση, την πρώτη ημέρα, παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών και παιδιά ηλικίας από 10 έως 14 ετών, τη δεύτερη ημέρα. Σημειώνεται, ότι όσοι γονείς παρευρεθούν θα συμμετέχουν μαζί με τα παιδιά.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ συνεχίζεται την Πέμπτη 21 Ιουλίου, όπου στις 9.30΄ το βράδυ τοπικά συγκροτήματα της περιοχής θα δώσουν μία ξεχωριστή νότα στο αμφιθέατρο Ξηροκαμπίου. Πρόκειται συγκεκριμένα για τη μουσική ομάδα «Treis imisi» που αποτελείται από τους Παναγιώτη Ψαράκη, Τάσο Σκιαδά, Πασχάλη Τηλελή και Γεώργιο Τσουρούνη και τους «Νοσταλγούς» με τους Χρήστο Βλάχο, Γιάννη Βούκλυζα, Σπύρο Καπάκο, Ηλία Καπάκο, Δημήτρη Παυλή και Νίκο Σταματάκο. Η τιμή εισόδου για τη βραδιά έχει οριστεί στα 5 ευρώ.

Το πολιτιστικό καλοκαίρι συνεχίζεται στις 23 Ιουλίου με πεζοπορία στα Κουμουστά-Γόλα, όπου οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν από τις 8 το πρωί, ενώ στις 11 πμ θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια κρουστών από μέλη του σχήματος «Ιστορίες για κρουστά» στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, με δωρεάν για το κοινό είσοδο, τα οποία και θα συνεχιστούν την επομένη, Κυριακή 24/7, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο.                   
Μάλιστα, στις 9.30΄ το βράδυ της Κυριακής, θα ακολουθήσει οπτικοαουστική πανδαισία ήχων και χρωμάτων από το πρωτοποριακό γκρουπ «Ιστορίες για Κρουστά» του περκασιονίστα Βασίλη Βασιλάτου, μέσα από διασκευασμένα τραγούδια από την ελληνική και παγκόσμια μουσική παράδοση, αλλά και τραγούδια από τη δισκογραφική τους δουλειά. Η ομάδα «Ιστορίες για Κρουστά» έχει να επιδείξει πλούσια δραστηριότητα, συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό, συναυλίες και σεμινάρια, ενώ έχει πραγματοποιήσει και μια σειρά συνεργασιών με τραγουδιστές και δημιουργούς.

Την ίδια μέρα θα προβληθούν και οι φωτογραφίες της φωτορεπόρτερ Μάρως Κουρή από την δουλειά της  με τίτλο «Μουσικοί του κόσμου». Η Μάρω Κουρή εκθέτει τα έργα της από τις κοσμικές γκαλερί μέχρι τις παραγκουπόλεις και τις φτωχογειτονιές σε όλον τον κόσμο, φωτογραφίζει για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρωπιά, με σκοπό να προκαλέσει στο θεατή την ίδια συγκίνηση που προκαλεί και σε εκείνη. Σπούδασε φωτογραφία στη «focus» και φωτοδημοσιογραφία είκοσι χρόνια στο δρόμο και πιστεύει ότι η ευτυχία θρέφει το σώμα και η λύπη το πνεύμα. Η τιμή εισόδου έχει οριστεί στα 5 ευρώ.

Παραδοσιακή και λαϊκή μουσική με φίλους και ντόπιους μουσικούς είναι η επόμενη εκδήλωση του φεστιβάλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9.30΄ το βράδυ της Δευτέρας 25 Ιουλίου στο αμφιθέατρο Ξηροκαμπίου. Στην εκδήλωση συμμετέχει το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροκαμπίου με χορούς της Πελοποννήσου και της Μικράς Ασίας, ενώ η τιμή εισόδου ανέρχεται στα 5 ευρώ.       

Τα καλοκαιρινά δρώμενα συνεχίζονται με διήμερο σεμινάριο φωτογραφίας στις 25-26 Ιουλίου στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου και ώρα 7 το απόγευμα, ενώ στις 9 το βράδυ της Τρίτης 26/7 θα λάβει χώρα στην αυλή του Πολιτιστικού Συλλόγου θερινό σινεμά, όπως γινόταν παλιά στο Ξηροκάμπι, από τον κινηματογραφιστή του χωριού κ. Γεώργιο Σολωμό, με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Η αυλαία του φεστιβάλ πέφτει στις 27 Ιουλίου, όπου στις 9.30΄ το βράδυ, δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους στο χώρο του αμφιθεάτρου Ξηροκαμπίου. Πρόκειται για το Θάνο Μικρούτσικο και το Χρήστο Θηβαίο, δύο μουσικούς διαφορετικών γενεών, οι οποίοι συναντιούνται ξανά μετά την πρώτη τους κοινή εμφάνιση το 2002. Πιο ώριμοι, με περισσότερες επιτυχίες και τραγούδια, αισθάνονται ότι έχουν ακόμα πολλά να πουν στο κοινό που τους αγαπά και τους αγκαλιάζει σε κάθε τους εμφάνιση. 

Δυο μεγάλοι περφόρμερ, ο καθένας τους μοναδικός και υπέροχος. Ο Θάνος Μικρούτσικος, κουβαλώντας ως προέκταση πια του χεριού του το πιάνο του και τους εκπληκτικούς αυτοσχεδιασμούς του, συνομιλεί με τον μεγαλύτερο παραμυθά της ελληνικής μουσικής σκηνής, τον τραγουδοποιό Χρήστο Θηβαίο. Κι οι δυο μαζί στήνουν μια παράσταση που συγκινεί, μαγεύει και ταξιδεύει το κοινό.  Ίσως γιατί όλοι μαζί ζούμε κι αναζητούμε το καταφύγιο της ποίησης σε μια ζωντανή μουσική παράσταση που απαιτεί τη συμμετοχή του κοινού.

Για το πρόγραμμα έχουν επιλεγεί τραγούδια που η αγάπη του κόσμου έχει καταστήσει διαχρονικά, επιτυχίες του Χρήστου Θηβαίου αλλά και κομμάτια του Θάνου Μικρούτσικου που έχουν να ακουστούν καιρό,  όπως και δουλειές άλλων συνθετών και τραγουδοποιών, που ο Θάνος και ο Χρήστος εκτιμούν ιδιαίτερα. Από την παράσταση δεν θα μπορούσαν να λείψουν φυσικά αποσπάσματα από το Σταυρό του Νότου, τη δουλειά του Θάνου Μικρούτσικου πάνω στον Νίκο Καββαδία όχι μόνο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή αλλά γιατί δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Η τιμή εισιτηρίου της συναυλίας έχει οριστεί στα 15 ευρώ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα κοσμούν το Ξηροκάμπι εκθέσεις φωτογραφίας, κατασκευών και μικρό παζάρι από τους δημιουργούς τους. Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν τα εκθέματα λακώνων δημιουργών και μη, από τις 21 έως και τις 27 Ιουλίου σε χώρους της πλατείας Ξηροκαμπίου και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.    

Σημειώνεται, ότι η επίσκεψη στους εκθεσιακούς χώρους και η συμμετοχή στα σεμινάρια, τα οποία θα γίνονται στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, παρέχονται δωρεάν, ενώ για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλ. 6979 008968 και 6973775476.

Συμμετοχή στο φεστιβάλ, με δημιουργίες που θα κοσμήσουν τον εκθεσιακό χώρο, έχουν δηλώσει καλλιτέχνες από όλους τους χώρους και συγκεκριμένα ο γλύπτης από τη Δροσοπηγή Μάνης κ. Δημήτρης Καδρινάκος, η καλλιτέχνιδα βιτρό-ζωγραφικής από τα Κουμουστά κ. Άννυ Καράπατα, η συντηρήτρια έργων τέχνης -αγιογραφία και κόσμημα- από το Ξηροκάμπι κ. Κατερίνα Κονίδη, η κατασκευάστρια βοτσαλωτών δαπέδων από την ίδια περιοχή κ. Δήμητρα Κολομβάκου  και η επίσης κάτοικος Ξηροκαμπίου με οικιακά είδη ζωγραφισμένα στο χέρι κ. Μιμή Λαμπρινού. Τις δημιουργίες τους θα παρουσιάσουν ταυτόχρονα η κάτοικος Σπάρτης κ. Λίνα Παπά με θέμα κόσμημα, η κ. Ντιάνα Φραγκή-Τάρταρη με παραδοσιακές στολές, η κάτοικος Ξηροκαμπίου κ. Γεωργία Τάρταρη με χειροτεχνία, ο κ. Τάκης Τσαρούχας με αγιογραφία, ο οργανοποιός από την Καρδαμύλη κ. Δημήτρης Χιλλ με θέμα κατασκευές από ξύλο, η φωτογραφική επιχείρηση Ξηροκαμπίου «Photo Thema» με αντικείμενο την αφηγηματική φωτογραφία, οι Φωτογραφική Λέσχη Σπάρτης, καθώς και οι Φίλοι Φωτογραφίας Φάριδος.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και ο Μουσικοαθλητικός Σύλλογος «Απόλλων», ενώ χορηγοί επικοινωνίας είναι τα τοπικά ΜΜΕ. Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται, παράλληλα, από το σύλλογο στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, καθώς και στο Δ. Σπάρτης για τις παροχές τους.

Η προπώληση των εισιτηρίων θα γίνεται στα βιβλιοπωλεία «Αρκτούρος» (Ευαγγελιστρίας 41, τηλ. 27310-83636) και «Unique» (Λυκούργου 10  τηλ. 27310-29364).

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti