«Έφυγε» ο Patrick Leigh Fermor: Δήλωση Δαβάκη για το φιλέλληνα συγγραφέα

Σε ηλικία 96 ετών έφυγε από τη ζωή, την περασμένη Παρασκευή 10/6, ο μεγάλος άγγλος συγγραφέας και φιλέλληνας Patrick Leigh...
Τρίτη, 14 Ιούνιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Έφυγε» ο Patrick Leigh Fermor: Δήλωση Δαβάκη για το φιλέλληνα συγγραφέα

Σε ηλικία 96 ετών έφυγε από τη ζωή, την περασμένη Παρασκευή 10/6, ο μεγάλος άγγλος συγγραφέας και φιλέλληνας Patrick Leigh Fermor.
Ο εκλιπών είχε ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, η οποία -σύμφωνα με το BBC- αποτελούσε συχνά πηγή έμπνευσής του και στην οποία αναφέρονται δυο από τα γνωστότερα βιβλία του με τίτλο «Μάνη» και «Ρούμελη». Για ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του, από το 1968 και μετά, έζησε κυρίως στην Ελλάδα, στο σπίτι που έχτισε στη Μάνη.
Δήλωση για το θάνατο του ταξιδιωτικού συγγραφέα έκανε ο λάκωνας βουλευτής, υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της ΝΔ κ. Θανάσης Δαβάκης:
«Η απώλεια του Patrick Leigh Fermor είναι απώλεια για την Ελλάδα. Σήμερα που μετράμε τους αληθινούς φίλους μας, ο Patrick Leigh Fermor είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.
Πολέμησε για την ελευθερία της πατρίδας μας και μέσα από αυτό τον αγώνα, δέθηκε μαζί της. Εάν η Μεγάλη Βρετανία ήταν η χώρα που γεννήθηκε, την Ελλάδα επέλεξε σαν πατρίδα της καρδιάς του.
Θα μπορούσαμε ακόμη να τον χαρακτηρίσουμε ως έναν από τους τελευταίους μεγάλους ρομαντικούς φιλέλληνες, των οποίων η μακρά σειρά ξεκινά από τις απαρχές του 18ου αιώνα. Τα ταξιδιωτικά του διηγήματα, όπως η “Ρούμελη” και κυρίως η “Μάνη” του, απηχούν την αγάπη, τον θαυμασμό και το πάθος του για αυτούς τους τόπους.
Αποχαιρετώντας τον Patrick Leigh Fermor αποχαιρετούμε κάτι ξεχωριστό, ιδιαίτερο και απόλυτα δεμένο με τον τόπο μας».
Ο Fermor έγινε γνωστός όχι μόνο ως ευρυμαθής συγγραφέας αλλά και ως «άνθρωπος της δράσης».  
Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχε ενεργό ρόλο κατά των γερμανικών δυνάμεων κατοχής στην Ελλάδα. Ήταν επίσης επικεφαλής της επιχείρησης απαγωγής του διοικητή του γερμανικού στρατού κατοχής στην Κρήτη, στρατηγού Karl Kreipe. Άνθρωπος της περιπέτειας από τα νιάτα του, ο Fermor περπάτησε από το Rotterdam στην Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 18 ετών.  
Τιμήθηκε, βραβεύτηκε και διακρίθηκε πολλές φορές στη ζωή για το συγγραφικό του έργο αλλά και την ανδρεία του. Το 2007 βραβεύτηκε με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος της Ελλάδας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti